Ναυάγιο δίχως ναυμαχία οι διαπραγματεύσεις για τη σ.σ.ε στα καλλυντικά - Απειλή κινητοποιήσεων στον κλάδο

"Ναυάγησαν" πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας στις επιχειρήσεις καλλυντικών. Η άρνηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) ν' ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα σε μια από τις μεγαλύτερες και και πιο επικερδής βιομηχανίες της χώρας. Η απειλή δε μιας κινητοποίησης σε πανεθνικό επίπεδο είναι ορατή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ergasianews η Πρόεδρος των Εργαζομένων του Κλάδου κα Έφη Μιχάλη.

Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η συντακτική μας ομάδα, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών απέστειλε στις 30 του περασμένου Οκτώβρη πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων στους εργοδότες του ΠΣΒΑΚ. Η αντίδραση του ΠΣΒΑΚ ήταν μη αναμενόμενη, αφού, σύμφωνα με την εργατική πλευρά, αρνήθηκε ενετελώς αδικαιολόγητα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η στάση αυτή των βιομηχάνων αιφνιδίασε τους εργαζόμενους καθώς όλα τα προηγούμενα δύσκολα και μνημονιακά χρόνια υπογραφόταν κανονικά συλλογική σύμβαση εργασίας, την αναγκαιότητα της οποίας αναγνώρισε και το ίδιο το κράτος, κηρύσσοντάς την υποχρεωτική με Υπουργική Απόφαση κατόπιν γνωμοδότησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Μάλιστα, οι δικές μας πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση θεωρώντας ότι ο κλάδος των καλλυντικών συμβάλει σημαντικά στην Εθνική οικονομία και το ΑΕΠ της χώρας.

Η πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Κ Έφη Μιχάλη μιλώντας στο Ergasianews μας δήλωσε ότι: "Η στάση των βιομηχάνων καλλυντικών είναι ακατανόητη. Μέχρι και τον Μάιο του 2023 όλες μας οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο του ΠΣΒΑΚ διενεργούνταν σε κλίμα απόλυτης αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Ο ίδιος μας παρότρυνε τόσο προφορικά, όσο και με γραπτά emails να διεκδικήσουμε την κήρυξη της σ.σ.ε ως υποχρεωτικής, πράγμα που εμείς πράξαμε. Με τον ίδιο κάναμε συνεννοήσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων πριν τη λήξη της προηγούμενης σ.σ.ε με στόχο την ανανέωση για μια ακόμη περίοδο των συλλογικών όρων αμοιβής και εργασίας των συναδέφλων μας στον κλάδο. Ξαφνικά και ενώ όλες μας οι ενέργειες οδηγούσαν σε ενίσχυση του θεσμικού ρόλου αμφοτέρων, ο ΠΣΒΑΚ άλλαξε στάση αδικαιολόγητα. Διότι πως μπορεί να εξηγηθεί ότι ενώ για πρώτη η μεταξύ μας συλλογική συμφωνία κηρύσετται υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, γεγονός που ενισχύει το θεσμικό ρόλο του ΠΣΒΑΚ, η διοίκηση αυτού αρνείται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για τη νέα σ.σ.ε απεμπολώντας ένα κυριαρχικό της δικαιώμα; Εμείς από τη δική μας πλευρά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαπραγματευτικό και συνδικαλιστικό. Έχουμε ήδη αποστείλει εξώδικο στον ΠΣΒΑΚ απαντώντας σε όσα αναληθή και συκοφαντικά αναφέρει σε επιστολές και ανακοινώσεις του, ενώ δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουμε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις αντίδρασης αν συνεχιστεί αυτή η στάση. Βεβαίως εξετάζουμε και το ενδεχόμενο προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ως μια τελευταία προσπάθεια να πειστεί ο ΠΣΒΑΚ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποιος ξέρει, ίσως η διοίκηση του ΠΣΒΑΚ να αναζητεί κάποιο άλλοθι για να βρεθεί εκ νέου σε ένα τραπέζι μαζί μας. Γνωρίζω ότι η διοίκηση πιέζεται εσωτερικά από κάποια μέλη του Συνδέσμου που μετά την κήρυξη της σ.σ.ε ως υποχρεωτικής αποκαλύφθηκε ότι ποτέ δεν την τηρούσαν για τους εργαζόμενούς τους, παρά το γεγονός ότι τη συνυπέγραφαν όλα τα πρηγούμενα χρόνια. Πάντως δεν αποκλείω τις κινητοποιήσεις αν και η δική μας κουλτούρα είναι να εξαντλούμε κάθε περιθώριο καλής συνεννόησης". 

Η Βιομηχανία Καλλυντικών στην Ελλάδα,  σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ κ. Θ.Γιαρμενίτη: "είναι μια σταθερά αναπτυσσόμενη βιομηχανία μετά από την υγειονομική κρίση του Covid19. Είναι μία Βιομηχανία που απευθύνεται στο κοινό μέσω πολλών και ισχυρών δικτύων της αγοράς. Το ευρείας υπερισχύει με ακόλουθα τα δίκτυα των Φαρμακείων, της Επιλεκτικής, τα Monobrands και τώρα ένα ισχυρό δίκτυο είναι το eCommerce. Εμείς από τα μέλη μας συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην σύνδεση του καλλυντικού με τον τουρισμό και τα Ξενοδοχειακά Spa και την ευεξία με τα Κέντρα Αισθητικής. Τα Κομμωτήρια στην χώρα μας έχουν τρομερή ανάπτυξη και συμβάλουν στις πωλήσεις καλλυντικών. Ένα μεγάλο μερίδιο έχουν και τα προϊόντα άκρων. Η κρίση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα no name προϊόντα και πολλές Βιομηχανίες προσανατολίζονται σ’ αυτή την αγορά. Σήμερα έχουμε φθάσει στο 1δις € και με στόχο το 1δις 400εκ. € του 2009. Η Ελληνική Βιομηχανία Καλλυντικών μέσω Εκθέσεων και φορέων όπως το Enterprise Greece, το ΕΒΕΑ, τον ΠΣΕ ενδυναμώνει τις εξαγωγές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις άλλες ηπείρους σε μεγέθη στα 400 εκ. €".

Αν υπολογίσει κανείς ότι εν έτη 2023 το σύνολο των ανδρών και των γυναικών της χώρας κάνουν χρήση προϊόντων ομορφιάς, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πόσο σημαντικό κλάδος για την Εθνική Οικονομία είναι ο συγκεκριμένος. Από την παραγωγή έως την εφοδιαστική αλυσίδα και τα χιλιάδες καταστήματα και τα φαρμακεία σε κάθε γειτονιά, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι άρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, καθώς ο στόχος είναι ένας: η πώληση χιλιάδων κωδικών προϊόντων ομορφίας. Ένα ολόκληρο οικονομικό οικοσύστημα παράγει, εργάζεται και ζει για την ικανοποίηση μιας αναγκαιότητας, πλέον, όπως είναι η πηγαία ανάγκη να αιθανόμαστε και να δείχνουμε όμορφοι και υγιείς!

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γκιουλέρ: Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο»

Χαρακτήρισε δε, «δικαιολογημένη και αναγκαία» την "ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο"» Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης  Σε νέα …