Τουρκία: Ανέβασε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες στο 50%

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επικαλείται την επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού 

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης, στο 50%, επικαλούμενη την επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού και δεσμευόμενη να διατηρήσει αυστηρή στάση έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής πτώση της τάσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια κατά 4.150 μονάδες βάσης από 8,5% από τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη νίκη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου και τη στροφή προς πιο «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική.

Ο επίσημος πληθωρισμός στη γείτονα έχει αυξηθεί στο 67% και αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στα μέσα του έτους, αν και η διολίσθηση της λίρας και η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων είχαν εντείνει ορισμένες προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, 20 από τους 22 ερωτηθέντες παράγοντες της αγοράς περίμεναν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερό τον Μάρτιο, ενώ άλλοι δύο προέβλεπαν αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης. Η δημοσκόπηση έδειξε ωστόσο ότι μια ισχυρή πλειονότητα περίμενε νέα αύξηση αργότερα φέτος.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολή Χαρίτση στον Μητσοτάκη για ΛΑΡΚΟ

«Η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, με …