Μεγάλη Συγκέντρωση Διαδήλωση στον Πειραιά κατά των διώξεων

Δυναμική και αγωνιστική ήταν η απάντηση που έδωσαν Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλογικότητες και φορείς του Πειραιά ενάντια στην βιομηχανία διώξεων που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση και η εργοδοσία στοχοποιώντας την συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Η συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερα μαζική και σε αυτή πήραν μέρος εκατοντάδες εργαζόμενοι -ες από την εκπαίδευση, από τα νοσοκομεία  από τον ιδιωτικό τομέα μαζί και μέλη της ΠΕΝΕΝ και του ΠΣΣ – ΝΑΤ.

Το πογκρόμ των διώξεων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις από την κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης και δεκάδες εκπαιδευτικοί απειλούνται με κυρώσεις για την συνδικαλιστική τους δράση!

Παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα το επιχειρηματικό κατεστημένο έχει εξαπολύσει επίθεση σε πρωτοπόρους εργαζόμενους – συνδικαλιστές οι οποίοι με σαθρές κατηγορίες απειλούνται με σωρεία ποινικών κυρώσεων!!

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις εναντίον της ΠΕΝΕΝ, του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ, αυτή κατά του Προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ, ενώ το όργιο των διώξεων επεκτείνεται σε όλη την χώρα έχοντας στο επίκεντρο δεκάδες φοιτητές – σπουδαστές – μαθητές που με την σειρά τους διώκονται για την συμμετοχή τους στις φοιτητικές συγκεντρώσεις  – διαδηλώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα κατά της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία του σταθμού απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο και σε αυτήν χαιρέτισαν εκπρόσωποι Σωματείων και Συλλογικοτήτων που στήριξαν και συμμετείχαν.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ που περιλαμβάνεται στον μακρύ  κατάλογο… των συνδικαλιστών που κυβέρνηση – εφοπλιστές – δικαιοσύνη του έχουν ασκήσει δίωξη για την απεργία στις 10/06/2021!

Ανάμεσα στα άλλα ο Πρόεδρος της Ένωσης μας τόνισε:

«Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο χρησιμοποιούν ως εργαλείο την δικαιοσύνη με σκοπό να υπονομεύσουν τα συνδικαλιστικά – πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Οι διώξεις κατά πρωτοπόρων τμημάτων του εργατικού κινήματος αποσκοπούν όχι μόνο στην τιμωρία των ίδιων, αλλά και στον εκφοβισμό συνολικά των εργαζομένων!

Είναι η παραδοσιακή γραμμή των κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεων τους πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιβάλλουν σιωπητήριο στους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Οι διώξεις αυτές εντάθηκαν και κλιμακώθηκαν μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου της ΝΔ 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη).

Ένας ακόμη αντιδραστικός νόμος που χτυπάει τα εργατικά δικαιώματα, επεμβαίνει στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων, ποινικοποιεί την αλληλεγγύη και την περιφρούρηση των απεργιών, βάζει περιορισμούς στο δικαίωμα της διαδήλωσης.

Στόχος τους ήταν και είναι πρωτίστως η αγωνιστική και ταξική πτέρυγα των Συνδικάτων.

Από αυτή την σκοπιά (έστω και καθυστερημένα το συνεπές κίνημα) πρέπει και οφείλει να έχει στην κορυφή των αγώνων και των διεκδικήσεων του το σταμάτημα των διώξεων, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη μαζί και όλο το αντεργατικό θεσμικό οπλοστάσιο που έχει θεσπιστεί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής».

Στην συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά με κυρίαρχα συνθήματα ενάντια στις διώξεις, την υπονόμευση των δικαιωμάτων και ελευθεριών:

– Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους λαϊκούς αγώνες και την απεργία.

-Δεν είναι γλάστρες τα σωματεία, στο δρόμο θα τσακίσουμε την τρομοκρατία.

-Ούτε βήμα πίσω, καμιά υποταγή,

στον δρόμο θα τσακίσουμε την καταστολή.

-Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και στήριξαν οι παρακάτω οργανώσεις και συλλογικότητες:

ΠΕΝΕΝ – ΠΣΣ – ΝΑΤ, ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Α΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ΣΕΠΕ Πειραιά «Πρόοδος», ΣΕΠΕ «Κ. Σωτηρίου», ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ), Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ ΑΕΙ, Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Επίσης την συγκέντρωση στήριξαν με ανακοινώσεις τους 18 Συλλογικότητες, Εργατικά και Δημοτικά Σχήματα και Παρατάξεις.

Αρνητική εικόνα δημιουργήθηκε στους εκατοντάδες διαδηλωτές για το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ούτε στήριξε, ούτε συμμετείχε στην συγκέντρωση, ενώ ακόμα χειρότερα η Α’ ΕΛΜΕ που έχει μέλη και στελέχη της που βρίσκονται υπό διωγμό ήταν κυριολεκτικά απούσα!!!

Η επιτροπή πρωτοβουλίας πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συνέλθει και να σχεδιάσει τα επόμενα αγωνιστικά της βήματα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου

Τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον η 1η Μαΐου θα είναι εργάσιμη. Ωστόσο, …