Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν εργαζόμενοι και Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, Συνδικάτα και φορείς της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας. μαθητές και φοιτητές.

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μη συνεχιστεί, αυτοί είναι με τα κέρδη κι εμείς με τη ζωή» ήταν το κεντρικό σύνθημα, ενώ,  ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ οδήγηγησε στη δέσμευση ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν μέχρι τις 12 Μαΐου.

«Όλοι μαζί σήμερα σε μια μετωπική σύγκρουση με αποφάσεις της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, των μηχανισμών τους, βγαίνουμε νικητές», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενημερώνοντας τους χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ», σημείωσε κάτω από έντονα χειροκροτήματα και συγκίνηση.

Τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τα σωματεία και τους φορείς της Λοκρίδας, της Θήβας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας υποδέχθηκαν στην Ομόνοια σωματεία και φορείς της Αττικής.

«Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ πάντα μια γροθιά, να ανάψουν τα καμίνια, να έχετε δουλειά», ήταν το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τη φωνή τους.

«Προγράμματα ανεργίας βρείτε στον “παλιατζή”, η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή», ξεκαθάρισαν.

Ξεχωριστό τόνο στην πορεία μέχρι το Σύνταγμα έδωσαν οι μαθητές από τη Λοκρίδα και το Δημοτικό Σχολείο της Λάρυμνας που τέθηκαν με τα πανό τους στην κεφαλή της κινητοποίησης: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από τη ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά», φώναξαν επιβεβαιώνοντας πως συχνά το πιο μεγάλο μάθημα διδάσκεται στον δρόμο.

«Σήμερα είμαστε εδώ για μια ακόμα φορά, για να τους πούμε ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές να ανάψουνε ξανά», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλε ότι διέθεσε 500 εκ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια για την υποτιθέμενη «εκκαθάριση εν λειτουργία» για να καταλήξει σήμερα να δίνει την επιχείρηση σε ιδιώτη που θα αναλάβει τον ρόλο του …παλιατζή και δεν έχει σκοπό να θέσει την επιχείρηση σε λειτουργία.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που οι συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν στο τέλος Μάρτη δεν ανανεωθούν, θα προκύψουν άμεσα σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες. Μεταξύ άλλων, δεκάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε θεραπείες, μέσω του ασφαλιστήριου συμβολαίου που σήμερα διαθέτουν, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. «Μας έχετε κρατήσει όρθιους», είπε και χαιρέτισε τη στήριξη συνδικάτων, φορέων, μαθητών και φοιτητών.

Την επιστολή των μαθητών προς την κυβέρνηση διάβασε η Ασημίνα Λιούγκου, μαθήτρια του Γυμνασίου.

«Μεγαλώσαμε περιμένοντας να μάθουμε από άλλους τι πρόκειται να γίνει με τις δικές μας ζωές», ανέφερε, μιλώντας για το άγχος και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και σε όλους τους μαθητές που δεν γνωρίζουν αν το σχολείο τους θα συνεχίσει να λειτουργεί, αν θα καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους. «Πήραμε ένα πολύ σημαντικό μάθημα από τους γονείς μας: Να αγωνιζόμαστε», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως η νεολαία είναι παρούσα στην πάλη των εργαζομένων.

“Είμαστε εδώ σήμερα όλοι μαζί με τη βοήθεια τη δική σας”, επισήμανε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας.

Σας υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τον αγώνα. Δεν είναι αγώνας μόνο δικός μας αλλά όλης της Ελλάδας”, είπε.

Τον αγώνα των εργαζομένων χαιρέτισε ο Γιάννης Βερβεσός, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων. “Γνωρίζουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν ξεκίνησε τώρα”, σημείωσε και ανέτρεξε στα βήματα της διαχρονικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.

Έγκλημα χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, μιας επιχείρησης που δίνει ζωή σε ολόκληρες περιοχές, ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Με ένα ποίημα που έγραψε για τον αγώνα των εργαζομένων, εξέφρασε τη υποστήριξή του μεταλλεργάτης χαλυβουργός.