Αλέξης Μητρόπουλος: Στο 11% επανήλθε η ανεργία τον Φεβρουάριο 2024!

Η ανεργία πάλι «τραβά την ανηφόρα»

Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο 2024

«Όνειρο απατηλό» το μονοψήφιο ποσοστό στην ανεργία!

Τους τελευταίους μήνες όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες βομβαρδίζονταν καθημερινά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συστημικούς διανοούμενους και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι δήθεν η ανεργία στην Ελλάδα έπεσε κάτω του 10% (σε μονοψήφιο ποσοστό).

Μόνο η ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με παρεμβάσεις της είχε υποστηρίξει ότι τα ευρήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι πρέπει να αναμένουμε τα οριστικά ευρήματα από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ.

Image

Πράγματι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε για τον Ιανουάριο 2024 ποσοστό ανεργίας 10,4% και 495.132 ανέργους.

Με το σημερινό της (1-4-2024) Δελτίο Τύπου, εξάλλου, αποκαλύπτει αφενός μεν στην πρώτη σελίδα ότι το ποσοστό ανεργίας για τον Ιανουάριο 2024 ήταν 10,6% (αναθεωρημένο προς τα πάνω) και αφετέρου ότι για τον Φεβρουάριο του 2024 το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 11% (έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 11,2%) και 524.428 ανέργους, όπως φαίνεται στον πίνακα 3 (σελ. 3) του Δελτίου Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ!

Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν το αφήγημα για δήθεν «ανάπτυξη» με αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας, προσέτρεξε να υιοθετήσει τις εκτιμήσεις για ανεργία κάτω του 10% και δεν ανέμενε τα τελικά (αναθεωρημένα) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι, σήμερα αποκαλύπτεται :

-ότι ουδέποτε είχαμε στη χώρα μας μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας, μετά την είσοδό μας στο ΔΝΤ και

-η ανεργία πάλι «τραβά την ανηφόρα» αφού τον Φεβρουάριο 2024 ανήλθε σε 11%!!

Εξάλλου, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, η ανεργία θα σταθεροποιηθεί και τα επόμενα χρόνια σε υψηλά επίπεδα καθότι η όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογικών παραγωγικών μεθόδων (με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και την ταχύτατη ψηφιοποίηση κυρίως των υπηρεσιών), πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα, ακόμη και επαγγέλματα μέσης και ανώτερης εξειδίκευσης, κινδυνεύουν να καταργηθούν, αν δεχτούμε και πρόσφατες Εκθέσεις Παγκόσμιων Οργανισμών (ΔΝΤ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Eurostat).

Δείτε εδώ τον Πίνακα 4 από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ με τις αρχικές εκτιμήσεις και τις σημερινές («διορθωμένες»-«αναθεωρημένες»).

Image 1

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και των γυναικών, σε σταθερές θέσεις εργασίας που προσφέρουν ασφάλεια, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Γι’αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ανακοινωθέντα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ αφού άλλωστε δεν καταμετρά τους μακροχρόνια ανέργους και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα ευρήματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία για δεκαετίες καταγράφει εγκυρότερα και ασφαλέστερα το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην πατρίδα μας.

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι

«Αμετανόητοι, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα και παίζουν πολιτικά παιχνίδια …