Επικεφαλής ΔΝΤ- Προειδοποιεί για την Τεχνητή Νοημοσύνη – «Χτυπά τους εργαζόμενους σαν τσουνάμι»

Θα επηρεαστεί το 60% της αγοράς εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) πλήττει ήδη την παγκόσμια αγορά εργασίας «σαν τσουνάμι», υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, κόντρα στο ρεύμα.
Όπως προειδοποίησε, η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας σε ανεπτυγμένες οικονομίες και το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο τα επόμενα δύο χρόνια.
«Έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμάσουμε τους ανθρώπους για αυτό, τις επιχειρήσεις έτοιμες για αυτό», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελβετικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών -συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
«Θα μπορούσε να φέρει τεράστια αύξηση στην παραγωγικότητα εάν το διαχειριστούμε σωστά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερη παραπληροφόρηση και, φυσικά, περισσότερη ανισότητα στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.
Η κ. Georgieva ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία έχει γίνει πιο επιρρεπής σε κραδασμούς τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενη την παγκόσμια πανδημία το 2020, καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν βρισκόμαστε σε παγκόσμια ύφεση», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές που ζητούσαν δράση για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του παγκόσμιου χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περασμένη εβδομάδα, μνία τεράστια μορφή του επενδυτικού κόσμου, αρνήθηκε να πηδήξει στο τρένο της τεχνητής νοημοσύνης.
«Σε περίπτωση που σκέφτεστε πώς να εξαπατήσετε ανθρώπους… αν σας ενδιέφερε να επενδύσω σε κάποια απάτη, αυτή θα είναι η βιομηχανία που θα ενεργοποιηθεί από την AI» είπε ο ιδρυτής της Berkshire Hathaway, Warren Buffet, στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway.
Ο Buffett επεσήμανε την ικανότητα της τεχνολογίας να αναπαράγει παραπλανητικό περιεχόμενο, γεγονός που μπορεί να αξιοποιούν κακοί δρώντες.
Είναι γνωστό ότι πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής με τεχνητή νοημοσύνη για να προβάλουν βίντεο και εικόνες.
Με αυτό τον τρόπο υφαρπάζουν χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες.
«Προφανώς, η τεχνητή νοημοσύνη έχει δυνατότητες για καλά πράγματα,
αλλά… πιστεύω ότι έχει τεράστιες δυνατότητες για το καλό και τεράστιες δυνατότητες για το κακό — και απλά δεν το καταλαβαίνω, ξέρετε, πώς γίνεται αυτό» πρόσθεσε ο Buffett.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κεντρικό θέμα στη Wall Street για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους επενδυτές να έχουν εναποθέσει όλα τα στοιχήματα στις δυνατότητές της να αποφέρει υψηλότερα κέρδη στο μέλλον.
Μετοχές όπως η Nvidia και οι Meta Platforms εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης (507% και 275%, αντίστοιχα από τα τέλη του 2022).
Ωστόσο, ο επενδυτικός θρύλος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνητή νοημοσύνη και παρομοίασε τις δυνατότητές της με τις δυνατότητες της ατομικής βόμβας κατά τον 20ό αιώνα.
«Δεν ξέρω τίποτα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαι την ύπαρξή του ή τη σημασία του ή κάτι τέτοιο», είπε ο Buffett, μιλώντας με επιφυλακτικό τόνο.
«Αφήσαμε το τζίνι να βγει από το μπουκάλι όταν αναπτύξαμε πυρηνικά όπλα και αυτό το τζίνι έκανε μερικά απαίσια πράγματα τον τελευταίο καιρό.
Το ίδιο πράγμα… η δύναμη του τζίνι της τεχνητής νοημοσύνης με τρομάζει όπως ο διάολος.
Δεν ξέρω κανέναν τρόπο για να επαναφέρω το τζίνι στο μπουκάλι, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι παρόμοιο.
Κάποιος έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί κάποιος να το βάλει μέσα…
Αν πρόκειται να αλλάξει το μέλλον της κοινωνίας, θα το μάθουμε αργότερα», πρόσθεσε ο Buffett.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

πρόγραμμα επιδότησης 17.000 € σε νέες επιχειρήσεις

Πως καταβάλλεται η ενίσχυση - Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις Του Βαγγέλη Δουράκη «Ανοιχτό» …