Επιθεώρηση-Εργασίας:-Σκουριές – Χαλκιδική-Αναγκάζουν εργαζόμενους σε 11ωρη εργασία κάτω από τη γη

Σε 11ωρη εργασία κάτω από τη γη σε δύσκολα τεχνικά έργα αναγκάζει εργαζόμενους στις Σκουριές Χαλκιδικής η εταιρεία «Τεχνοχημική ΕΠΕ», υπεργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός», με μονομερή τροποποίηση συμβάσεων θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας, που δέχθηκε καταγγελίες από το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής και από επιχειρησιακά σωματεία της επιχείρησης «Ελληνικός Χρυσός», «οι εκεί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν μία κατάσταση, πως συμφωνούν στην εφαρμογή “εντεκάωρης Εργασίας για τέσσερις ημέρες και ημερήσιας ανάπαυσης για άλλες τέσσερις ημέρες” και ήδη έλαβαν εντολή να εργαστούν με το συγκεκριμένο καθεστώς».

«Στην καταγγελία τους, τα σωματεία επίσης αναφέρουν πως έχουν έννομο συμφέρον να καταγγείλουν το ως άνω περιστατικό, καθώς δέχονται πιέσεις από την εργοδότρια εταιρία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, να δεχθούν να υπογράψουν σύμβαση με 12ωρες βάρδιες. Αναφέρουν ότι το πιο πάνω περιστατικό έγινε χρονικά τη στιγμή εκείνη που η εταιρία πιέζει τα συνδικαλιστικά της όργανα, να δεχθούν το παραπάνω σύστημα και για τα δικά της μέλη και να συνυπογράψουν το σύστημα αυτό στην επερχόμενη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Δηλώνουν επίσης ότι είναι πεπεισμένοι πως η στάση του εργολάβου υπαγορεύτηκε/επιβλήθηκε από την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” προκειμένου να ασκηθεί πίεση και στα σωματεία και στους εργαζόμενους της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προκειμένου να δεχθούν το ίδιο σύστημα εργασίας» σημειώνει η Επιθεώρηση Εργασίας.

«Η επιχείρηση έχει υποβάλει το έντυπο Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας με δηλωμένη εντεκάωρη εργασία για δεκαεπτά (17) εργαζόμενους και δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε διαβούλευση της επιχείρησης με επιχειρησιακό σωματείο ή ένωση προσώπων σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, αλλά ούτε και τροποποίηση των όρων εργασίας των εργαζομένων κατόπιν συμφωνίας, η επιχείρηση κλήθηκε στην παροχή έγγραφων εξηγήσεων» προσθέτει.

Κ. Μάλαμα: Καταστάσεις λατινοαμερικανικού τύπου στις Σκουριές της Χαλκιδικής

«Ο συγκεκριμένος εξαναγκασμός προκύπτει από μονομερή τροποποίηση συμβάσεων, χωρίς διαπραγμάτευση και θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια ανθρώπων, μέσω της υπερξάντλησης τους σε συνθήκες άκρως επικίνδυνες» υπογραμμίζει η Κυριακή Μάλαμα σε ανακοίνωσή της.

«Το μοντέλο αυτό θέλει να υιοθετήσει η Ελληνικός Χρυσός για όλους τους εργαζόμενους της εκβιάζοντας τους.  Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι η κοινωνία της Χαλκιδικής έχει μόνο να χάσει από την παρουσία της Ελληνικός Χρυσός και καλούμε όλους τους πολίτες να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι αυτές οι πρακτικές εκβιασμών κι εργασίας σε συνθήκες κάτεργου, που συναντάμε σε χώρες του τρίτου κόσμου, γενικεύονται επειδή έχουμε στην κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Διαβάστε το έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας:

Σκουριές Μάλαμα
Σκουριές Μάλαμα
Σκουριές Μάλαμα
Σκουριές Μάλαμα


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Μηνύματα στο υπουργικό για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - …