Τουρισμός-Αναζητούνται απεγνωσμένα εργαζόμενοι, με μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια και…κλοπή φιλοδωρημάτων

Εποχιακή εργασία απροσδιόριστης διάρκειας… Οι εργοδότες ψάχνουν εναγωνίως για φτηνό προσωπικό από μετανάστες, προσφέροντας μέχρι …. νομιμοποίηση 

 Ν.Ζ.

Το καμπανάκι της εκκίνησης για τη φετινή τουριστική σεζόν ήχησε με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, ιδίως στις κουζίνες, στο σέρβις και στην καθαριότητα. Οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία που ήδη λειτουργούν καταγράφουν ελλείψεις σε προσωπικό και οι επιχειρηματίες αναζητούν απεγνωσμένα εργαζομένους, κάνοντας εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους και καταβάλλοντας μισθούς πάνω από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου. Το πρόβλημα διογκώθηκε φέτος αφού λείπουν 80.000 εργαζόμενοι από 60.000 πέρυσι. Οι 53.000 αφορούν τα ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση. Παράλληλα αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων μέσω των μετακλήσεων από τρίτες χώρες. Ακόμα όμως και να υλοποιηθούν οι 11.000 εγκεκριμένες μετακλήσεις -στόχος δύσκολος εξαιτίας της γραφειοκρατίας-, είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν οι θέσεις, έστω και εκείνες χαμηλών προσόντων.

Η πλατφόρμα JOBmatch (jobmatch.dypa.gov.gr για τις αγγελίες των επιχειρήσεων και JOBmatch για όσους αναζητούν εργασία) που ενεργοποίησε πριν από λίγες ημέρες η ΔΥΠΑ έχει σκοπό να συμβάλει στο ταίριασμα εργοδοτών και εργαζομένων σε λιγότερο από 5 λεπτά ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης. Από την πλευρά του ο υποψήφιος ενημερώνεται μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης.

Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους. Τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας ήδη ανταποκρίθηκαν 685 επιχειρήσεις αναρτώντας τις αγγελίες τους για προσωπικό, ενώ δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία στον κλάδο του τουρισμού 2.315 πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.000 matches και ξεκίνησαν οι πρώτες προσλήψεις. Μεταξύ των επιχειρήσεων είναι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, ενώ οι περιοχές που εκδήλωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Σάμος, η Φολέγανδρος, τα Δωδεκάνησα και η Χαλκιδική.

«Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης, καθώς και των πολιτών που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε σχετικές ειδικότητες είναι ήδη εντυπωσιακή», τονίζει στο «business stories» ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται από το πρώτο κιόλας 48ωρο, καθώς πάνω από 2.300 πολίτες κατέβασαν το JOBmatch, επιβεβαιώνει την ανάγκη στην αγορά εργασίας για νέα εργαλεία και πρωτοβουλίες που απαντάνε στην αυξημένη ζήτηση για προσωπικό και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη σύζευξη. Το γεγονός μάλιστα ότι περισσότερες από 700 επιχειρήσεις μπήκαν στην πλατφόρμα πιστοποιεί ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τον κόσμο του επιχειρείν έχουν πλέον εδραιωθεί. Επιπλέον, αξίζει να επισημάνουμε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις είναι εγνωσμένου κύρους, με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αρκετές είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται σε νησιά, ακόμη και της άγονης γραμμής, όπως η Φολέγανδρος κ.ά.».

Παρακρατούν τα tips

Ωστόσο, παρά την επείγουσα συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, στις αγγελίες ψαρέψαμε νέα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες προκειμένου να μειώσουν προς όφελός τους τις άτυπες αποδοχές του εργαζομένου.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουμε αγγελία ξενοδόχου της Μυκόνου που ζητά: 1) μπάρμαν με μισθό 1.600 ευρώ + ασφάλιση, 7ήμερο (ωράριο 08.00-20.00), διαμονή, 3 γεύματα την ημέρα και 15% των tips, 2) σερβιτόρο για την παραλία με μισθό 1.500 ευρώ + ασφάλιση, 7ήμερο (ωράριο 10.00-20.00), διαμονή, 3 γεύματα την ημέρα και 20% των tips. To πρωτοφανές τρικ είναι ότι προσφέρουν στους εργαζομένους ποσοστό των tips που λαμβάνουν από τους πελάτες ως εκδήλωση ικανοποίησης για τις υπηρεσίες τους!

«Η παρακράτηση των tips είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από πέρυσι, καθώς πολλοί πελάτες δίνουν φιλοδώρημα μέσω τραπεζικής κάρτας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου. «Το φιλοδώρημα με κάρτα πηγαίνει στο ταμείο της επιχείρησης και φορολογείται. Γι’ αυτό πολλοί εργοδότες φροντίζουν να βγάλουν τα σπασμένα δίνοντας ποσοστό και όχι ολόκληρο το φιλοδώρημα στον εργαζόμενο. Επιπλέον, η πλατφόρμα με την ονομασία JOBatch που ενεργοποίησε η ΔΥΠΑ δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσον αφορά τον μισθό και το ωράριο και έτσι να καταλήγουν σε συμφωνία μέσω ατομικής σύμβασης παρακάμπτοντας τη συλλογική σύμβαση, τους θεσμικούς όρους και τα επιδόματα».

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις των συνδικαλιστών περί καταστρατήγησης των κλαδικών συμβάσεων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ διευκρινίζει ότι «το JOBmatch είναι ένα εργαλείο άμεσης επικοινωνίας των επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζομένους στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Η διαδικασία πρόσληψης δεν γίνεται εντός της εφαρμογής και ως εκ τούτου οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν είναι άτοπες, καθώς οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης εργασίας είναι αυτονόητο ότι οφείλουν να τηρούν την εργατική νομοθεσία».

12 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα

Οι αγγελίες δείχνουν επίσης την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς οι εποχικοί δουλεύουν επί 12 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ακόμα και να πληρώνονται τα επιδόματα και τις υπερωρίες τους, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι συνθήκες διαβίωσης αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα που δημιούργησε τις 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Πολλοί νέοι πιάνουν δουλειά τον Μάιο και φεύγουν τον Ιούνιο λέγοντας ότι δεν αντέχουν να βγάλουν τη σεζόν, ενώ άλλοι αναζητούν σε άλλους κλάδους εργασία, ακόμα και με χαμηλότερο μισθό, αλλά πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

«Η Πολιτεία επιτέλους αναγνωρίζει το πρόβλημα των κενών θέσεων και προσπαθεί με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η πλατφόρμα JOBmatch, να διευκολύνει τις προσλήψεις έστω και την ύστατη ώρα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. «Σήμερα οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία εμφανίζουν ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως χαμηλών δεξιοτήτων (λαντζέρηδες, καμαριέρες, σερβιτόροι). Οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, οι αμοιβές σε καμία περίπτωση δεν υπολείπονται των 1.300 ευρώ μεικτά για 6ήμερη εργασία. Ωστόσο και αυτή τη σεζόν ταλαιπωρούμαστε με εργαζομένους που φεύγουν αιφνιδιαστικά γιατί βρήκαν καλύτερο μισθό, επιδιδόμενοι σε μια συνεχή πλειοδοσία αμοιβών καθώς τα ξενοδοχεία κλέβουν στην κυριολεξία προσωπικό από τον ανταγωνισμό».

 

ΠΗΓΗ newmoney.gr

 

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κεχαγιά: Άτολμος ο ανασχηματισμός του Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόεδρο

«Εμείς λέμε φέρτε πίσω τις έδρες, έχουμε μιλήσει για αποστασία και λέμε ότι υπό αυτούς τους …