Eurostat: Πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,3% τον Μάιο

Στην Eυρωζώνη σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά από το 2,4% στο 2,6%.

Μεγάλη πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 2,3% τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της eurostat αναφορικά με τον εναρμονισμένο δείκτη.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν ο έκτος χαμηλότερος στην ευρωζώνη τον Μάιο.

Στην ευρωζώνη σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά από το 2,4% στο 2,6%. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε ότι οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2%, επιβραδύνοντας από την αύξηση 0,6% τη σύγκρισης του περασμένου διμήνου.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η πορεία στην Ελλάδα όμως, που είδε τον δείκτη να υποχωρεί έντονα στο 2,3% ετησίως από το 3,2% του περασμένου μήνα.

Χαρακτηριστικό ήταν μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς η σύγκριση Μαΐου - Απριλίου έδειξε ότι ο δείκτης κινήθηκε στο -0,3%.

Το Μάιο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,9%), η Κροατία (4,3%) και η Πορτογαλία (3,9%). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,2%), η Φινλανδία (0,5%), η Ιταλία και η Λιθουανία (και οι δύο 0,8%).

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΝΤ: «Βλέπει» ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει οριακή άνοδο 0,1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2025 - …