Η κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι και πως το διατηρούμε δροσερό

Ποια θεωρείται κατάλληλη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η κατάλληλη θερμοκρασία του σπιτιού πρέπει να είναι:

 

  • Κάτω από 32 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας
  • Κάτω από 24 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα

 

Οι θερμοκρασίες αυτές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών και για τους πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας

 

Πότε πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις της θερμοκρασίας

Η μέτρηση, για να διαπιστωθεί αν το σπίτι έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, πρέπει να γίνεται:

 

  • Μεταξύ 08:00 και 10:00 (πρωί)
  • Στις 13:00 (μεσημέρι)
  • Μετά τις 22:00 (βράδυ)

 

Πως μπορούμε να διαμορφώσουμε τις παραπάνω κατάλληλες θερμοκρασίες για το σπίτι

  • Αξιοποιούμε τον νυχτερινό αέρα ανοίγοντας διάπλατα, εφόσον είναι ασφαλές, τα παράθυρα αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Μειώνουμε το θερμικό φορτίο μέσα στο σπίτι, κλείνοντας τα παντζούρια και τα παράθυρα στη διάρκεια της ημέρας, ιδίως όταν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και σβήνοντας τα πολλά φώτα και όσες ηλεκτρικές συσκευές μπορούμε το βράδυ.
  • Βάζουμε κουρτίνες, τέντες ή περσίδες στα παράθυρα που εκτίθενται στον ήλιο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  • Κρεμάμε βρεγμένες πετσέτες για να μειώσουμε τη ζέστη στο δωμάτιο που βρισκόμαστε και για να αυξήσουμε την υγρασία στον χώρο
  • Λειτουργούμε τον κλιματισμό με κλειστές πόρτες και παράθυρα. Να τον σβήνετε επίσης όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι ή η θερμοκρασία είναι καλή, για να μην σπαταλάτε αδίκως ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει πάντοτε κίνδυνος διακοπής ρεύματος.
  • Οι ανεμιστήρες ανακουφίζουν από τη ζέστη μόνο όταν η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου
  • Πίνουμε άφθονα υγρά

 

 

Πως μπορούμε να διατηρούμε δροσερό το σπίτι μας χωρίς μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 

Οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας, πριν ανακαλύψουν τα κλιματιστικά, χρησιμοποιούσαν το ίδιο το σπίτι σαν κλιματιστικό μηχάνημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μηχανολόγος μηχανικός του ΑΠΘ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Όπως εξήγησε, το διαμόρφωναν έτσι ώστε να έχουν ένα φυσικό δροσισμό, εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη του παθητικού δροσισμού. Το πώς ακριβώς μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα σήμερα, μειώνοντας το θερμικό φορτίο που θα παραλάβει το κλιματιστικό μας και άρα και την κατανάλωση ενέργειας που θα έχουμε, ανέλυσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προτείνοντας πρακτικούς τρόπους που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε στην κατοικία μας.

Καταρχήν, κατεβάζουμε τις τέντες και τα ρολά ή κλείνουμε τα παντζούρια σε τοίχους και κουφώματα που λιάζονται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή σε νότιους, νοτιοδυτικούς, νοτιοανατολικούς προσανατολισμούς. Ο λόγος, ότι δεν θέλουμε να εισέρχεται η ηλιακή ακτινοβολία στο εσωτερικό των χώρων μέσω των τζαμιών, διότι αυτό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο θερμικό φορτίο το οποίο θα πρέπει να παραλάβει το κλιματιστικό. Αφήνουμε ανοιχτά τα βορινά, όχι τα νότια.

Δεύτερον, καταβρέχουμε τις βεράντες με νερό μετά τη δύση του ηλίου, ουσιαστικά για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της εξατμιστικής ψύξης. Επειδή όλη τη μέρα έχει μαζευτεί στα δάπεδα μεγάλο θερμικό φορτίο, όταν εμείς καταβρέξουμε, ουσιαστικά εξατμίζεται το νερό και ο ζεστός αέρας που εισέρχεται ουσιαστικά έχει πιο χαμηλωμένη θερμοκρασία διότι έχει λειτουργήσει εξατμιστική ψύξη.

Το βράδυ καλό είναι να ανοίγουμε τα κουφώματα για μία ώρα για να πετύχουμε μέσω του φυσικού αερισμού μία εκτόνωση του παραμένοντος θερμικού φορτίου στον εσωτερικό χώρο. Το βράδυ, επειδή πέφτει η θερμοκρασία, όταν ανοίγουμε τα κουφώματα και δημιουργούμε ένα ρεύμα, ουσιαστικά εκτονώνεται το θερμικό φορτίο του εσωτερικού χώρου με αποτέλεσμα, όταν θα μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό να έχει να παραλάβει μικρότερο θερμικό κέρδος, δηλαδή μικρότερο φορτίο, για να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια.

Όπως και οι γιαγιάδες μας τα παλιά χρόνια, καλό είναι να γεμίζουμε τις βεράντες μας και τα μπαλκόνια με πλατύφυλλα φυτά για να δημιουργούμε ένα προστατευτικό τείχος από την ηλιακή έκθεση. Δηλαδή να λειτουργεί σαν ένα θερμομονωτικό υλικό. Διότι τα φυτά και ειδικά αν υπάρχει η δυνατότητα να βάλουμε αναρριχητικά φυτά στους τοίχους των νότιων, νοτιοανατολικών, νοτιοδυτικών προσανατολισμών, ουσιαστικά προστατεύουν το εσωτερικό του σπιτιού γιατί λειτουργούν σαν ένα είδος

Αν μπορούμε να βάλουμε και αντηλιακές μεμβράνες. Κυρίως στους επαγγελματικούς χώρους, μια ενδεδειγμένη λύση για να μειώνουμε τα θερμικά φορτία, είναι να χρησιμοποιούμε τις αντιηλιακές ή θερμο-ανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια. Έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρεται μέχρι και 80% η είσοδος της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό.

Επειδή θα έχουμε πιο μειωμένο φυσικό φωτισμό, καλό είναι, να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες φθορίου, αλογόνου με λαμπτήρες τεχνολογίας led. Διότι εκτός της εξοικονόμησης στο ρεύμα κατά 60%-70% αναφορικά με τον φωτισμό, επιπλέον οι λαμπτήρες δεν παράγουν θερμότητα όπως οι συμβατικοί, με αποτέλεσμα το κλιματιστικό που βρίσκεται στο χώρο, να μην παραλαμβάνει και το φορτίο από τον φωτισμό.

«Αυτά τα κάνουμε προκειμένου να μην βάλουμε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, να προετοιμάσουμε το χώρο ώστε όταν θα μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό να μην δουλεύει στα κόκκινα, δηλαδή να έχει μια χαμηλότερη κατανάλωση» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε ότι έχει να κάνει με τους ανεμιστήρες, σημείωσε πως αποδεδειγμένα, η ταυτόχρονη λειτουργία ενός κλιματιστικού με έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση θερμοκρασίας τρεις βαθμούς χαμηλότερα από την πραγματική.

«Ουσιαστικά δεν είναι ότι κατεβάζει τη θερμοκρασία του χώρου κατά τρεις βαθμούς, όπως δείχνουν οι μελέτες, αλλά έχεις την αίσθηση αντί να είναι 26 βαθμούς να νομίζεις ότι είναι 23 η αίσθηση θερμοκρασίας. Ο ανεμιστήρας όπως περιστρέφεται, κυρίως να είναι οροφής, ανασηκώνει το βαρύ ψυχρό αέρα από το δάπεδο και τον φέρνει προς τα πάνω. Άρα αυτή η κίνηση του αέρα της ψυχρής μάζας προς τα πάνω, ουσιαστικά σε κάνει να αισθάνεσαι θερμικά καλύτερα» περιέγραψε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο δεξιόστροφος ανεμιστήρας, αντίθετα συμπιέζει τον αέρα από πάνω προς τα κάτω, που σημαίνει ότι το χειμώνα όπως περιστρέφεται κατεβάζει τον θερμό αέρα που έχει ανέβει στο ταβάνι προς τα κάτω, οπότε εμείς αισθανόμαστε στα πόδια τη ζέστη. Τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, οι ανεμιστήρες έχουν την επιλογή της λειτουργίας της διπλής περιστροφής, αριστερά και δεξιά με το πάτημα ενός κουμπιού.

«Οι επιδαπέδιοι, απλά ανακυκλώνουν ζεστό αέρα. Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάποιες άλλες πρακτικές τεχνικές, όπως αν βάλεις ένα παγωμένο μπουκάλι μπροστά στον ανεμιστήρα» συμπλήρωσε, ωστόσο αυτή είναι πρακτική που παράγει πολύ περιορισμένο τοπικά αποτέλεσμα.

Αφού έχουμε εφαρμόσει όλες ή κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές και έχουμε μειώσει το θερμικό φορτίο που έχει δεχθεί το εσωτερικό του σπιτιού μας, σειρά έχει η χρήση του κλιματιστικού. Για την ορθότερη, πιο αποτελεσματική και λιγότερο ενεργοβόρα λειτουργία του, ο κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε τα εξής.

«Υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Πάντα σετάρουμε την επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου τόσο ώστε η διαφορά της από την εξωτερική θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 10-12 βαθμούς, διότι για κάθε ένα βαθμό κάτω από αυτή τη διαφορά αυξάνει η κατανάλωση του ρεύματος από 8 έως 10%. Δηλαδή εάν έξω έχει 42 βαθμούς το βάζεις υποτίθεται στους 30, βάζεις και τον ανεμιστήρα και πετυχαίνεις μία αίσθηση θερμοκρασίας 27. Έχεις όμως υπόψη σου ότι για κάθε ένα βαθμό κάτω από αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας θα επιβαρύνεται η κατανάλωση του ρεύματος. Όμως αν έχεις προετοιμάσει τον χώρο σου, όπως είπαμε με τα προηγούμενα tips του παθητικού δροσισμού, ουσιαστικά η διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το κλιματιστικό σου θα παραλαμβάνει μικρότερα εσωτερικά θερμικά φορτία απ’ ότι πριν. (…) Έχει αποδειχθεί με μετρήσεις ότι μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 30-35%».

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως η αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού σταθερών στροφών, με ένα τελευταίας τεχνολογίας τύπου inverterείναι μία σκέψη την οποία πρέπει να κάνουμε, είτε ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα, είτε περικόπτοντας από άλλα έξοδα για να το βάλουμε μέσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ενδεικτικά ανέφερε, πως ένα κλιματιστικό 9000 BTU για 12 ώρες λειτουργίας παλαιάς τεχνολογίας καταναλώνει περίπου 425 κιλοβατώρες τον μήνα, που σημαίνει 63 ευρώ το μήνα, με 15 λεπτά τη μέση τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας. Ενώ αντίστοιχα, ένα inverter ενεργειακής αποδοτικότητας A+, πάλι 9000 BTU, καταναλώνει 260 κιλοβατώρες και το κόστος ανέρχεται στα 39 ευρώ το μήνα.

«Για την αντικατάσταση ενός παλιού κλιματιστικού με ενός σύγχρονου, υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας η απόσβεση γίνεται σε τρία χρόνια» είπε καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης
Πηγή: ertnews.gr

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φωτιά τώρα στην Καμηλόβρυση Λαμίας

Φωτιά τώρα, απόγευμα Κυριακής 30.6.2024, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμηλόβρυση Λαμίας   Επιχειρούν 28 …