Τι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ της Ρόδου κ. Γεωργιάδη; Γιατί παραιτούνται τα πληρώματα ασθενοφόρων;

Καταγγελίες για πρωτόγνωρες και επικίνδυνες καταστάσεις στο ΕΚΑΒ Ρόδου και των υπολοίπων νήσων του Νοτίου Αιγαίου. Μιλούν για παραποίηση των ωρών καταγραφής περιστατικού, με θύμα τροχαίου που κατέληξε ενώ περίμενε για ώρα μάταια ασθενοφόρο με τα σπλάχνα στο οδόστρωμα σε δημόσια θέα, ενώ την ίδια στιγμή το κέντρο έστελνε δύο ασθενοφόρα σε ήσσονος διαβάθμισης περιστατικά. Αγανακτισμένοι παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο οι εργαζόμενοι.

Απίστευτα περιστατικά φτάνουν στη ειδησεογραφική μας ομάδα ως καταγγελίες, από αγανακτισμένους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Ρόδου και απλούς πολίτες, οι οποίοι εκδηλώνουν την ανησυχία τους για σειρά περίεργων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στην υπηρεσία και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων. Μορφή καταιγίδας παίρνουν και τα περιστατικά παραιτήσεων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αναφέρονται σε περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς ανώτερου στελέχους της υπηρεσίας, το οποίο συμπεριφέρεται με εμπάθεια, προπηλακισμούς, ύβρεις και απειλές σε βάρος μερίδας υφισταμένων του που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στην υπηρεσία. Μάλιστα, όποιος τολμήσει να καταγγείλει τα «στραβά» της υπηρεσίας ή να είναι μάρτυρας υπέρ άλλων καταγγελλόντων συναδέλφων του, οι πληροφορίες λένε ότι αυτομάτως πέφτει στη δυσμένεια του συγκεκριμένου στελέχους και υπόκειται σε μια τιμωρητική και εκδικητική διαδικασία.

Ήδη μέχρι σήμερα πληροφορούμαστε ότι έχουν αιτηθεί παραίτηση 4 εργαζόμενοι (3 από το ΕΚΑΒ Ρόδου και 1 από γειτονικό νησί), ενώ άλλοι 4 εργαζόμενοι βρίσκονται υπό σκέψη να παραιτηθούν. Οι αναρρωτικές δε άδειες υπαλλήλων του ΕΚΑΒ δίνουν και παίρνουν λόγω του κλίματος που επικρατεί, ενώ 2 ακόμα εργαζόμενοι έχουν λάβει άδεια άνευ αποδοχών μη αντέχοντας το αρνητικό εργασιακό κλίμα.

Και σαν να μην έφταναν μόνον αυτά, το περιβάλλον μέσα στην υπηρεσία φαίνεται να προσομοιάζει με την εποχή των πρώτων βασιλέων της Ρώμης, όπου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Άνκου Μάρκιου (640-616 π. Χ.) εισήχθησαν στη Ρώμη οι «Πατρίκιοι και οι Πληβείοι». Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι όσοι πάνε με τα «νερά» του συγκεκριμένου στελέχους και ανέχονται την απρεπή συμπεριφορά του, έχουν και τα «τυχερά» τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιατρού που φαίνεται να μην εκτελεί εφημερίες που δηλώνει, τις οποίες όμως πληρώνεται κάθε μήνα κανονικά. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τα ασθενοφόρα και το κέντρο του ΕΚΑΒ να είναι χωρίς φυσική παρουσία ιατρού βάζοντας σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή των πολίτων.

Για όλα τα παραπάνω φαίνεται να έχουν διενεργηθεί και Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (Ε.Δ.Ε).

Συγκεκριμένα μας αναφέρεται ότι έχουν διενεργηθεί οι παρακάτω ΕΔΕ:

  • ΕΔΕ εργαζόμενου θύματος για εξύβριση - απειλές και προπηλακισμό εργαζομένων.
  • ΕΔΕ για πλασματικές βάρδιες, εφημερίες, ρεπό, άδειες για το ίδιο το ανώτερο στέλεχος και άλλους διοικητικούς υπαλλήλους, γεγονός που μπορεί να τεκμηριώσει και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Η ΕΔΕ έγινε μετά από καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων.
  • ΕΔΕ διενεργήθηκε αυτεπάγγελτα για θανατηφόρο τροχαίο πριν από 1,5 χρόνο με το θύμα τροχαίου του να καταλήγει τελικά, ενώ για ώρα περίμενε μάταια ασθενοφόρο με τα σπλάχνα του χυμένα στο οδόστρωμα σε κοινή θέα. Την ίδια στιγμή, ο διαχειριστής του κέντρου έστελνε δύο ασθενοφόρα σε ήσσονος διαβάθμισης -μη επείγοντα- περιστατικά. Το τραγικό είναι ότι ο αρμόδιος υπάλληλος του κέντρου διαχείρισης, εκείνη τη στιγμή φέρεται να στέλνει sms σε τοπικό ειδησεογραφικό site και να «δίνει» το περιστατικό αντί να το διαχειριστεί με τη δέουσα επιμέλεια και προτεραιότητα, ώστε να μην μείνει ο άνθρωπος στο δρόμο για πολύ ώρα. Εν συνεχεία παραποιήθηκαν στην κάρτα συμβάντων οι χρόνοι κλήσεις των περιστατικών, που βρίσκονταν όμως σε πλήρη αντίθεση με εκείνους τους χρόνους που είχαν καταγραφεί στα καταγραφικά της υπηρεσίας και δεν επιδέχονταν παρέμβασης ανθρώπινου χεριού.  Αυτή την παραποίηση των επίσημων στοιχείων φαίνεται να βρήκε η υπηρεσία, αλλά τελικά καμία κύρωση δεν υπήρξε για το συγκεκριμένο ο υπάλληλο που φαίνεται να ανήκει στην «αυλή» του ανώτερου στελέχους της υπηρεσίας.
  • ΕΔΕ που ήδη τρέχει αυτή την περίοδο για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, για τουλάχιστο 3 έτη, με πλασματικές βάρδιες σε Κυριακές και αργίες όπου υπάρχει προσαύξηση μισθού, με πλασματικά οφειλόμενα ρεπό σε συγκεκριμένα άτομα της αρεσκείας της διοίκησης του ΕΚΑΒ Ρόδου και Νήσων. Στην τρέχουσα ΕΔΕ δεν έχει βγει πόρισμα, αλλά πριν βγει το πόρισμα σταμάτησε ν’ αναρτάται το πρόγραμμα των υπαλλήλων σε δημόσια θέα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι εργαζόμενοι με ποιον συνάδελφό τους θα εργάζονται βάρδια, με ποιον θα είναι στο ασθενοφόρο. Αυτή η ενέργεια αποδίδεται στη διοίκηση του τοπικού ΕΚΑΒ ως μια πράξη αποφυγής του δημόσιου ελέγχου με αφορμή τις παρατυπιές που έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες διενεργείται η ΕΔΕ.

Εμείς ως ειδησεογραφικό site οφείλουμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είναι οι καθημερινοί αφανείς ήρωες, είναι οι άνθρωποι που φτάνουν πρώτοι στα πιο σοβαρά περιστατικά, είναι εκείνοι που παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και κρατούν τους ασθενείς ζωντανούς μέχρι να διακομιστούν σε κάποιο νοσοκομείο. Αν σπάσει αυτός ο κρίκος, τότε οι ασθενείς δεν θα έχουν κανένα ποσοστό επιβίωσης. Όπως κανένα ποσοστό επιβίωσης δεν είχε και η γυναίκα που πέθανε πέρυσι σε καρότσα αγροτικού στην Κω γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο – «Την φόρτωσαν σαν σακί με πατάτες».

Αλήθεια, το συγκεκριμένο ανώτερο στέλεχος του ΕΚΑΒ Δωδεκανήσων, και υπεύθυνο για το περιστατικό της Κω, είχε ζητήσει πέρυσι ενίσχυση ατόμων στο ΕΚΑΒ της Κω ώστε να υπάρχει τουλάχιστο και δεύτερο ασθενοφόρο και να μην απαιτηθεί διακομιδή της άτυχης γυναίκας επάνω στην καρότσα αγροτικού; Αν ναι, ας δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο. Αν όχι, οφείλει άμεσα να παραιτηθεί ή να τον αντικαταστήσει η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Άδωνης Γεωργιάδης.

Εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν με εκατομμύρια κόσμο στη Ρόδο, το σωστικό έργο δε βγαίνει μόνο με τρία (3) ασθενοφόρα και με τους ανθρώπους των πληρωμάτων να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Εμείς δεν υιοθετούμε τις καταγγελίες. Τις φέρνουμε απλά στη δημοσιότητα. Ο Αρμόδιος Υπουργός Υγείας όμως, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οφείλει να τις διερευνήσει διότι έστω και τα ελάχιστα από όσα καταγγέλλονται να ισχύουν, τότε θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους.

 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν κατά «ισραηλινής επιθετικότητας»: Δεν ξεχωρίζουμε την ασφάλεια της Τουρκίας από την ασφάλεια της Γάζας, της Ιερουσαλήμ και της Βαγδάτης

«Όσο δεν σταματάει η ισραηλινή επιθετικότητα τόσο δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς» δήλωσε ο Τούρκος …