Κλιμακώνονται, την Τετάρτη 24/7 οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «ματαρρύθμιση» της ψυχικής υγείας, με πανελλαδικές συγκεντρώσεις, από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, μέχρι την Κρήτη.

«Χρέος μας η ζωή και όχι “πάμε κι όπου βγει”. Αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», είναι το κεντρικό σύνθημα των τουλάχιστον 150 Ομοσπονδιών, εργατικών σωματείων και φορέων που συσπειρώνονται και συντονίζουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα

Σήμερα Τετάρτη, 24/7, στις 12 το μεσημέρι, σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ομοσπονδίες από τον χώρο της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ), Ενώσεις Ιατρών (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) και Σωματεία Εργαζομένων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια.

Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συγκέντρωση – συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο, στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Άνω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κινητοποιήσεις σήμερα Τετάρτη και την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιούλη, εργαζόμενοι στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στα Κέντρα Πρόληψης, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο.

Σήμερα Τετάρτη, κηρύχθηκε στάση εργασίας από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Στις 12 το μεσημέρι., κινητοποίηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στις 7.30 μ.μ., στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία, κινητοποίηση – πολύμορφη εκδήλωση φορέων και σωματείων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Τη Δευτέρα 29/7, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ., πάλι στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συλλαλητήριο όπου καλούνται σε συμμετοχή όλα τα σωματεία και οι φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την Τρίτη, 23/7, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, τον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, τον Σύλλογο Οικογενειών ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» (μέλος ΟΣΟΚΕΘΕΑ) και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Οι εκπρόσωποί τους κατήγγειλαν το νομοσχέδιο που, όπως είπαν, ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων.

Μεταξύ άλλων, όπως τονίζουν, καταργεί τον οργανισμό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συρρικνώνοντας συνειδητά περαιτέρω τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας. Βάζει στο στόχαστρο τη δωρεάν πρόληψη και απεξάρτηση, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας και συνενώνοντάς τους στον ΕΟΠΑΕ, που ως ΝΠΙΔ θα λειτουργεί με όρους κόστους – οφέλους

.Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχωρά σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας 11.00 – 15.00 και συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.

Στα Χανιά, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Σπλάντζιας, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» (παράρτημα Χανίων) διοργανώνει συγκέντρωση – συναυλία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Παράρτημα ΕΣΥΝ Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων στο πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων – ΠΘΨΠΧ, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων, ΑΟ ΚΥΔΩΝ Χανίων και ΑΕ Πλατανιά).