Εργαζόμενοι στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών: Συμφώνησαν αυξήσεις 16% και 38ωρη εβδομαδιαία εργασία

Μεγάλη επιτυχία, με νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, κομίζει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στις επιχειρήσεις καλλυντικών. Χορηγεί αυξήσεις 16% και ανώτερη εβδομαδιαία εργασία στις 38 ώρες, ανατρέποντας μνημονιακές και μεταμνημονιακές απορρυθμίσεις. Οι εργαζόμενοι τώρα ζητούν να επεκταθούν παντού οι όροι της.

Η σύμβαση είναι διετούς διάρκειας, ισχύει από 1.6.2024 έως και 31.5.2026, ενώ στις διατάξεις  της υπάγονται οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως φύλου, οι οποίοι είναι μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με την ιδιότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), με καταστατική ή πραγματική έδρα ή κατοικία στην Ελλάδα, τα οποία είναι παραγωγοί, έμποροι ή επίσημοι ή εξουσιοδοτημένοι διανομείς ή αντιπρόσωποι καλλυντικών και αρωματικών προϊόντων στην Ελλάδα, καθώς και σε ομοειδείς ή συναφείς επιχειρήσεις.

Η κ.σ.σ.ε διασφαλίζει πλήρως τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στη βιομηχανία καλλυντικών με την ειδικότητα του συμβούλου ομορφιάς - αισθητικού, προβλέπει απασχόληση 38 ωρών εβδομαδιαίως δίχως μείωση αποδοχών, επιδόματα προϋπηρεσίας, επίδομα γάμου, επίδομα τέκνου, επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επιδόματα πτυχίου, 30λεπτο διάλειμμα εντός ημερήσιας απασχόλησης, αποζημιώσεις εκτός έδρας, διευκολύνσεις συνδικαλιστικής δράσης, κ.λ.π, ενώ για πρώτη φορά οι μισθοί όχι μόνο επανήλθαν στα προ μνημονίων επίπεδα αλλά επετεύχθη και πρόσθετη αύξηση αναδρομικά από 1η Ιουνίου 2024, χορηγώντας συνολικές αυξήσεις ποσοστού 16% (13+3) στις πέντε πρώτες μισθολογικές κλίμακες!

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών μόλις πέρυσι είχε καταφέρει να κυρηχθεί υποχρεωτική η προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και  να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.

Το ERGASIΑNEWS μίλησε με την πρόεδρο του ΔΣ κ. Έφη Μιχάλη η οποία δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και διακυμάνσεις στις σχέσεις του σωματείου των εργαζομένων με τους βιομηχάνους και αντιπροσώπους καλλυντικών, τελικά επετεύχθη συμφωνία. "Όλες και όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την ανάπτυξη του κλάδου μας, γιατί από αυτόν βιοποριζόμαστε εμείς και και οι οικογένειές μας. Είναι προς το συμφέρον όλων, επιχειρήσεων και εργαζομένων, να επιτυγχάνονται τέτοιες συμφωνίες, να υπάρχει εργασιακή ειρήνη και να μεγενθύνεται διαρκώς ο κλάδος μας", δήλωσε η πρόεδρος των εργαζομένων. Η κα Έφη Μιχάλη με ανάρτησή της στα social media ευχαρίστησε το νομικό σύμβουλο του σωματείου κ. Γιώργο Μελισάρη καθώς και τη ΓΣΕΕ, η οποία, διαμέσου του εκπροσώπου τύπου κ. Δ. Καραγεωργόπουλου, παρείχε πολύτιμες υπηρεσίες στο δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας. Στο πλευρό του σωματείου στάθηκε και η νεοσύστατη Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε).

Το Σωματείο, σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου των καλλυντικών να ενταχθούν στους κόλπους του και από κοινού να διεκδικήσουν την επέκταση της κ.σ.σ.ε σε κάθε χώρο εργασίας, ώστε όλοι και όλες να βρισκόνται κάτω από ένα ασφαλές και αξιοπρεπές εργασιακό πλαίσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι επί του παρόντος η σύμβαση ισχύει μόνο για όσους εργαζόμενους είναι μέλη του ως άνω σωματείου, το οποίο καλέι κάθε ενδιαφερόμενο και ενδιαφερόμενη να εγγραφεί στην ακόλουθη φόρμα: https://forms.gle/dYUGeD9DyFMx8UGd7.

Για πληροφορίες σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας απευθυνθείτε στο τηλ. 6973391770 και στο email: seekal.2006@gmail.com.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναβαθμίζεται η πλατφόρμα Elevate Greece

Στόχος είναι το "Elevate Greece" να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα στην υλοποίηση του γενικότερου οράματός …