Πληθωρισμός: Μείωση 3,2% σε επίπεδο χονδρικής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Στη σύγκριση Ιουνίου - Μαΐου ωστόσο οι τιμές των παραγωγών εμφάνισαν ήπια αυξητικές τάσεις, με +0,5%.

Μειωμένες από πέρυσι συνέχισαν να είναι οι τιμές των παραγωγών της ευρωζώνης και τον Ιούνιο, αλλά εμφανίζοντας αυξητική τάση σε μηνιαία βάση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη ήταν μειωμένες τον Ιούνιο κατά 3,2% από πέρυσι, μετά την πτώση 4,1% ετησίως τον Μάιο.

Στη σύγκριση Ιουνίου - Μαΐου ωστόσο εμφάνισαν ήπια αυξητικές τάσεις, με +0,5%.

Στην Ελλάδα η μέτρηση της Eurostat έδειξε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού έτρεξε με -2,4 ετησίως επιβραδύνοντας από το -3,8% του Μαΐου, αλλά με μηνιαία αύξηση κατά 1,8% μετά τη μείωση κατά 2,9% που είχε δείξει η προηγούμενη μηνιαία σύγκριση.

Σχετικά με τις τάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης, σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σταθερές στα ενδιάμεσα αγαθά, αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ τη διαφορά έκανε η ενέργεια με αύξηση κατά 1,6% από πέρυσι.

Αντίθετα, σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 2,2% στα ενδιάμεσα αγαθά και κατά 9,4% στην ενέργεια, ενώ παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 1,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,4% στα καταναλωτικά αγαθά.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φωτιά τώρα στην περιοχή Αγία Παρασκευή Θέρμης Θεσσαλονίκης

Φωτιά τώρα, απόγευμα Κυριακής 4.8.2024, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Αγία Παρασκευή στην Θέρμη Θεσσαλονίκης …