Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις με τον Nehammer από την Αυστρία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιτελεί ευρωπαϊκή αποστολή και όχι εθνική, φυλάσσοντας τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για ευρωπαϊκή αποστολή που επιτελεί η Ελλάδα και όχι εθνική σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν μπορεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος απλώς λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις: 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη συνάντηση που επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερθείς στο μεταναστευτικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η Αυστρία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2020 όταν αντιμετώπισε οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων, που αποτέλεσε προάγγελος της αλλαγής στάσης της ΕΕ η οποία στη συνέχεια έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.

Έχει γίνει κοινός τόπος για την Ευρώπη πλέον η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και η φύλαξη των συνόρων. 

«Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν είναι δυνατό να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται στην ΕΕ. Και αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη της Ευρώπης».

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά και αρκεί να δει κανείς την εικόνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οργανωμένες δομές υποδοχής, ενώ είναι λιγότερες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας, είναι αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων και το λιμενικό μας σώζει κατατρεγμένους ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αυστρία για τη στήριξή της στο χρόνιο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, ενώ για το φράκτη στον Έβρο τόνισε ότι θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά είναι πιο δίκαιο να βοηθήσει η ΕΕ.

Για το ζήτημα των επιστροφών είπε ότι απαιτείται περισσότερος συντονισμός, ενώ σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση αναφέρθηκε σε συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις της Γερμανίας για τη μετανάστευση, ο Αυστριακός Καγκελάριος δήλωσε «εγώ ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας είχα λίγη κατανόηση από την ομόλογό μου της Γερμανίας για την παράνομη μετανάστευση. Αυτό που αποφασίζει τώρα η Γερμανία δεν είναι καινούργιο για εμάς. Αφού αποφασίσαμε το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, να το υλοποιήσουμε γρήγορα, δηλαδή άμεση εφαρμογή στα εξωτερικά σύνορα, ταχύτατες επαναπροωθήσεις για να μην προσελκύονται αυτά τα άτομα από την ΕΕ.»

«Προσπαθώ να δω με θετικό τρόπο τις εξελίξεις στη Γερμανία και ότι θα μας οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική πολιτική στα σύνορα» πρόσθεσε.

Απαντώντας επί του θέματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «συμφωνώ με τον Καγκελάριο για την εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογο μεγάλο βάρος λόγω απλώς της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας. Ήδη η Ελλάδα δαπανά πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από την Ευρώπη με σημαντικούς πόρους για τη διαχείριση και αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται. Το να έχει μια χώρα κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια ακριβή διαδικασία και η Ευρώπη θα πρέπει να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία γιατί επιτελούμε μια ευρωπαϊκή αποστολή και όχι μια εθνική αποστολή».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, την ένταξη των οποίων υποστηρίζουν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστόσο να επισημαίνει ότι «κάθε φάντασμα εθνικισμού που μπορεί να ανακύπτει στις χώρες αυτές, πλήττει την ευρωπαϊκή ιδέα. Δεν νοούνται εκπτώσεις από την τήρηση συγκεκριμένων συμφωνιών».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση Ντράγκι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εξέφρασα την πίστη μου ότι υπάρχουν κοινά ευρωπαϊκά αγαθά όπως η άμυνα ή η ενεργειακή διασυνδεσιμότητα των δικτύων και πρέπει να σκεφθούμε έξω από το κουτί για να δούμε πώς αυτά τα αγαθά μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό κείμενο. «Το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την καινοτομία της μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Τα ζητήματα της άμυνας μάς έχουν απασχολήσει πολύ και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει συνολικά στην άμυνά της. Η Ελλάδα ανήκει στη χώρα που ουδέποτε ωφελήθηκε από το μέρισμα ειρήνης μετά την πτώση του Τείχους γιατί πάντα ξόδευε για την άμυνά της» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

770€ ετησίως χάνει κάθε Έλληνας από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού συστήματος

Πόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, τι προτείνει το ΚΕΦΙΜ Λίγο περισσότερο από μία μέση σύνταξη του ιδιωτικού τομέα, …