Σε σόου κοροϊδίας και ψεμάτων μετατράπηκαν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Παρά τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να μειώσει άμεσα το επίδομα ανεργίας διότι όπως είπε «δεν πρέπει να δρα ως αντικίνητρο στην εργασία». Παράλληλα, οι προηγούμενες αποδοχές του ανέργου καθώς και η προθυμία του να «υποταχθεί» στα προγράμματα κατάρτισης που του επιβάλλει η κυβέρνηση θα κρίνουν το επίδομα που θα λάβει.
Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός της χώρας γκρεμίζει μεθοδικά το κοινωνικό κράτος καθιστώντας τους ανέργους αόρατους και αναλώσιμους. Το Documento παρουσιάζει σημείο προς σημείο τα διάτρητα μέτρα της κυβέρνησης για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Προπαγάνδα με fake news»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης προβάλλει τη «μείωση της ανεργίας» καθώς αναζητεί μια χαραμάδα για να εμφανίσει κάποια επιτυχία. Δήλωσε μάλιστα ότι από το 2019 η ανεργία μειώνεται συνεχώς. Ωστόσο οι αριθμοί αποδομούν το success story των δύο διαδοχικών κυβερνήσεών του καθώς όχι μόνο δεν μειώνεται η ανεργία αλλά επιπροσθέτως μειώθηκαν οι άνεργοι που λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα, καθώς αυτοί αντιστοιχούν μόλις στο περίπου 12% των εγγεγραμμένων ανέργων. Συγκεκριμένα για τον Ιούλιο του 2024 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) ανήλθαν σε 848.602 άτομα. Ωστόσο, μόλις 106.886 από αυτούς έλαβαν το επίδομα ανεργίας.
«Επίδομα ανεργίας λαμβάνει περίπου το 12-17% των ανέργων. Εχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καταιγίδα από την πλευρά της κυβέρνησης με επίκεντρο τη ΔΥΠΑ, μια προπαγάνδα με fake news» είναι η εικόνα που δίνει στο Documento ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ για να αναδείξει ό,τι κρύβεται πίσω από την κυβερνητική παράθεση αριθμών.
Ωμός εκβιασμός
Σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για να μη διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας ο άνεργος στην πραγματικότητα εκβιάζεται, καθώς θα πρέπει:
Υποχρεωτικά να παρακολουθεί προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ. Αν δεν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα ή διακόψει τη συμμετοχή του, θα διακόπτεται και η καταβολή του επιδόματος.
Υποχρεωτικά, αν η ΔΥΠΑ τού βρει εργασία στο αντικείμενό του, θα πρέπει ακόμη κι αν αυτή δεν τον καλύπτει λόγω απόστασης, κακών συνθηκών εργασίας κ.λπ. να την αποδεχτεί.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες δαπάνες για το ταμείο ανεργίας. Εντούτοις, έχει εφαρμόσει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για τις ποινές των ανέργων. Τώρα διαγράφουμε τους ανέργους με το παραμικρό. Χωρίς η ΔΥΠΑ να κερδίζει κάτι από αυτό, γίνεται μια εκδικητική υπηρεσία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γ. Μακράκης.
«Πάνε σε μείωση δαπανών»
Από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πληροφορηθήκαμε ακόμη πως η κυβέρνηση στοχεύει «το επίδομα να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να στηρίξει τον άνεργο στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου».
Σχολιάζοντας το μέτρο αυτό ο Γ. Μακράκης εκτιμά ότι «θα πάνε σε μείωση δαπανών για το ταμείο ανεργίας. Αυτό θα το κάνουν με ένα χρυσό περιτύλιγμα. Είπαν ότι θα αυξήσουν το επίδομα, δηλαδή θα δίνουν λίγα χρήματα παραπάνω πιο νωρίς, όταν βγαίνει δηλαδή κάποιος στην ανεργία, και μετά θα πέφτει το επίδομα ανεργίας. Στην ουσία το επίδομα ανεργίας θα μειωθεί. Οι δαπάνες που είναι ήδη πολύ μικρές θα μειωθούν κι άλλο».
Ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας μετά το πρώτο τρίμηνο θα μειώνεται δραματικά. Ετσι θα προβλέπεται αύξηση του ποσού του επιδόματος στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου (από 55% που είναι σήμερα) για το α΄ τρίμηνο και μετά θα ακολουθεί μείωση για κάθε επόμενο τρίμηνο μέχρι να συμπληρωθεί το δωδεκάμηνο. Η δικαιολογία της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση αποτελεί κίνητρο για να βρίσκει δουλειά ο άνεργος. Αλλωστε η κυβέρνηση πολλάκις έχει κάνει κατάπτυστες δηλώσεις για τους ανέργους παρουσιάζοντάς τους σαν τεμπέληδες που φυτοζωούν με το επίδομα ανεργίας.
«Με νόμο του κ. Χατζηδάκη» θυμίζει ο Γ. Μακράκης «η κυβέρνηση εφηύρε τους “τεμπέληδες ανέργους” και τους “πλούσιους ανέργους”. Λίγο πριν από τον νόμο “Δουλειές ξανά” όλα τα Μέσα έλεγαν ότι βρήκαν πλούσιους ανέργους με 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Ο Κυρανάκης έλεγε ότι δεν βρίσκουν δουλειές οι άνεργοι γιατί δεν έχουν δομημένο βιογραφικό, μετά ο Μητσοτάκης είπε ότι του κάνει εντύπωση πως οι εργαζόμενοι είναι εξαρτώμενοι από τον μισθό τους».
Ο μισθός θα καθορίζει το επίδομα
Ξεκάθαρος πλέον στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το ήδη μειωμένο κονδύλι που προορίζεται για τα επιδόματα ανεργίας. Για να το πετύχει αυτό προτείνει το επίδομα ανεργίας να διαμορφώνεται με βάση τον μισθό και τον χρόνο εργασίας του ανέργου. Μάλιστα, για να καταλάβουμε την πλήρη ένδεια στην οποία καταδικάζουν τους ανέργους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μέσος μεικτός μισθός είναι 1.250 ευρώ αλλά ο καθαρός είναι 984 ευρώ.
Με δηκτικό τρόπο ο Γ. Μακράκης σχολιάζει το νέο κυβερνητικό τρικ για τους ανέργους: «Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο αν το κάνουμε μια αναλογία με την υγεία. Οι άνεργοι έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες και ειδικά αυτοί που είχαν χαμηλότερες εισφορές. Δεν μπορούμε να πάμε σε τέτοιους κανιβαλιστικούς όρους. Κάνουν το επίδομα ανεργίας ένα ταξικό επίδομα».