Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι με την ευλογιά-«Καταστρέφονται οικογένειες, έχουν θανατωθεί 23.000 ζώα»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες του κλάδου μετά την έξαρση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα και το «λουκέτο» στα σφαγεία.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος συνδέσμου ελληνικής κτηνοτροφίας, η κατάσταση είναι καταστροφική, αφού πρόκειται για το τρίτο πλήγμα στη σειρά για την ελληνική κτηνοτροφία.

«Καταστρέφονται οικογένειες, χάνονται κοπάδια και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στη διαχείριση του προβλήματος που αφορά εμάς, λείπουμε εμείς από το υπουργείο. Αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή και συνέχισε: «Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 23.000 αιγοπρόβατα, ενώ είναι το τρίτο πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία, μετά τον Daniel και την πανώλη. Ο αριθμός των ζώων που χάθηκαν από τις δύο ασθένειες, κοντεύει να φτάσει τις 100.000 ζώα που χάθηκαν στον Daniel».

«Προτείνουμε να γίνει εμβολιασμός τουλάχιστον στις ζώνες επιτήρησης»

Μάλιστα, ο κ. Μόσχος, διατύπωσε τις ενστάσεις των κτηνοτρόφων στη διαχείριση του ζητήματος. «Από τον Αύγουστο έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να συμμετέχουμε στις συσκέψεις. Κάλεσε προχθές όλους (σφαγείς, τυροκόμους) χωρίς εμάς και μας επιβάλλει lockdown», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ιός της ευλογιάς είναι πιο ανθεκτικός από της πανώλης:

«Είναι ασθένεια που ήρθε για να μείνει, έχουμε την εμπειρία του 2013, έχουμε την εμπειρία από πέρυσι. Προτείνουμε να γίνει εμβολιασμός τουλάχιστον στις ζώνες επιτήρησης».

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνονται εμβολιασμοί, απάντησε «λένε ότι θα χάσουμε στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, ενώ γίνεται φέτα από χώρες που έχουν ευλογιά και πανώλη. Η ΕΕ λέει πως έχει εμβόλια και είναι απόφαση της χώρας μας αν θα γίνει. Όταν είμαστε σε καραντίνα, αρμέγουμε κανονικά και στέλνουμε το γάλα».

Τα πέντε μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού, Αθανάσιο Γελασάκη, κατέθεσαν από κοινού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια δέσμη μέτρων για την επόμενη μέρα. Οι δύο καθηγητές φαίνεται να μην συμφωνούν με το κλείσιμο των σφαγείων, όμως περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να επέλθει ξανά η κανονικότητα.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν:

«1. Συνιστάται η απαγόρευση των αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο και επανεξέταση του μέτρου στο τέλος του διαστήματος αυτού

2. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων ως εξής. Στο σφαγείο δημιουργείται υποδομή αποτελεσματικής απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων και το σφαγείο νοικιάζει κάποια οχήματα που τηρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς. Τα οχήματα αυτά θα βρίσκονται εντός του σφαγείου και θα απολυμαίνονται με την άφιξή τους και πριν την αναχώρησή τους. Σε κάθε όχημα εγκαθίσταται συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker) σε σημείο που σφραγίζει και κλειδώνεται για την αποτύπωση της πορείας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Το σφαγείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά ζώων για σφαγή με τα δικά του οχήματα. Για κάθε μετακίνηση υποβάλει στη Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί και η επαλήθευση γίνεται με το ηλεκτρονικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα απολυμαίνεται στο σφαγείο πηγαίνει ΠΑΝΤΑ μόνο σε μία εκτροφή – φορτώνει ζώα για σφαγή – επιστρέφει στο σφαγείο και απολυμαίνεται ξανά πριν πάει νέο δρομολόγιο. Όλα τα παραπάνω είναι υπό τον εποπτικό μηχανισμό συγκεκριμένου/ων υπαλλήλων της περιφέρειας που τους ανατίθεται το έργο αυτό.

3. Το σύστημα με τον γεωεντοπισμό των οχημάτων να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.)

4. Συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία που θα επιλεγούν.

5. Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με κάθε περιφέρεια ξεχωριστά δημιουργεί ένα task force με αποκλειστικό σκοπό την δυναμική ενεργητική επιτήρηση στις εκτροφές στη διάρκεια του έτους. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα υπηρεσία υπό τη διεύθυνση κτηνιατρικής που αποκλειστικό σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας έχει το συνεχή έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών και τη διενέργεια δειγματοληψιών που θα γίνεται με βάση πίνακες που θα καταρτίσουμε (power analysis) για ορθή επιδημιολογική μελέτη πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνεργάζονται στενά με τα 3 πλέον εργαστήρια αναφοράς που θα πρέπει να λειτουργούν στη χώρα».

Κλείνοντας, οι δύο καθηγητές τονίζουν πως υπάρχουν και άλλα ειδικότερα μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να καταστραφούν και οι μονάδες οικονομικά. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται εντός των επόμενων ημερών να πάρει τις σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σφαγείων, ώστε να αντιμετωπιστεί και να εκριζωθεί η ευλογία των αιγοπροβάτων χωρίς άλλες συνέπειες για την κτηνοτροφία», καταλήγουν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Έκρηξη της εγγεγραμμένης ανεργίας τον Νοέμβριο 2024, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ)!!

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2024: ● Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 962.050 ανθρώπους (ποσοστό 21,2%) ● …