Επιβάλλεται άμεσος μετασχηματισμός των εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στα Σούπερ Μάρκετ

Κώστας Διαμαντής Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε)

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να αφήσουν τους εργαζόμενους στο έλεος των μηχανών και των μεσαζόντων

Η αλλαγή των μοντέλων παροχής εργασίας, η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι τάσεις στον αυτοματισμό και η ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν ραγδαία τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων στον χώρο των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ, με σημαντικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται να επανεξετάσουν τον ρόλο και τις στρατηγικές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο μετασχηματισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι απαραίτητος για να καλύψουν τις αυξημένες και διαφοροποιημένες ανάγκες των εργαζομένων. Καθώς οι παραδοσιακές δομές και μέθοδοι οργάνωσης καθίστανται ανεπαρκείς, οι οργανώσεις πρέπει να αναπτύξουν καινοτόμες προσεγγίσεις, ενσωματώνοντας νέα εργαλεία και πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση και εξειδίκευση των στελεχών τους, τη βελτίωση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων και την προσαρμογή των υπηρεσιών τους στις σύγχρονες ανάγκες.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει άμεσα να αναλάβουν δυναμική δράση για την προστασία τους. Η διεκδίκηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους από μαζικές απολύσεις, επιβάλλεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Οι συνθήκες εργασίας πρέπει να παραμείνουν ανθρώπινες και να μην θυσιαστούν στον βωμό της τεχνολογικής εξέλιξης και των αλλαγών στα μοντέλα παροχής υπηρεσιών.

Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των συστημάτων αυτοματισμού έχει αρχίσει να αναδιαμορφώνει τη φύση των εργασιών στα σούπερ μάρκετ, απαιτώντας από τους εργαζομένους να κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν περιττές στο συγκεκριμένο χώρο. Η ρομποτική και οι αυτοματοποιημένες λύσεις κερδίζουν έδαφος, με εφαρμογές όπως τα ρομπότ αποθήκης, τα ρομπότ εξυπηρέτησης πελατών και τα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και ανατρέπουν τον παραδοσιακό ρόλο του εργαζομένου, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια της εργασίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να ανταποκριθούν προληπτικά, διεκδικώντας την εξασφάλιση θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την παρακολούθηση και συντήρηση των νέων τεχνολογιών, αντί να μένουν αμυντικές σε αυτές τις εξελίξεις.

Επίσης, η ενοικίαση εργαζομένων δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ελλάδα. Ισχύει εδώ και χρόνια, αρχικά για χαμηλών προσόντων ή ανειδίκευτους εργαζόμενους, που συνήθως αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο. Το νέο είναι ότι πλέον έχει εξαπλωθεί σε υψηλά κατηρτισμένους εργαζόμενους/στελέχη. Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών συνδέεται άμεσα με τον χώρο του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι πολλές δεξιότητες και εξειδικεύσεις είναι κοινές ανάμεσα στα δύο πεδία. Οι ειδικότητες στην εξυπηρέτηση πελατών, την αποθήκευση, προώθηση και διανομή προϊόντων, καθώς και τη διαχείριση αποθεμάτων απαιτούν ανάλογες γνώσεις και δεξιότητες, επιτρέποντας στους εργαζομένους να μετακινούνται ευκολότερα από μία επιχείρηση σε άλλη. Και όταν μιλάμε για μετακινήσεις δεν εννοώ μόνο εκείνες από τον έναν εργοδότη στον άλλο. Αλλά αναφέρομαι σε εκείνες τις εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβικά υπηρεσίες από επιχείρηση σε επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι λοιπόν προσλαμβάνονται από μια εταιρεία - μεσάζοντα που προσφέρει άρτια εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις εμπορικές επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου και στα Super Market. Οι εργαζόμενοι αυτοί εναλλάσσονται σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους. Ενοικιαζόμενοι πωλητές, αποθηκάριοι, σύμβουλοι προώθησης προϊόντων, χειριστές ελαφριών μηχανημάτων, pickers, φορτωτές, συσκευαστές, ταμίες, χασάπηδες, διοικητικοί υπάλληλοι, πληροφορηκάριοι, κ.ο.κ αντικαθιστούν σιγά σιγά το προσωπικό το υφιστάμενο προσωπικό παρέχοντας τις υπηρεσίες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις παραπάνω επιχειρήσεις. 

Η διαρκής αυτή κινητικότητα των εργαζομένων στον τομέα του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ προσδίδει ένα επιπλέον επίπεδο ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις προκλήσεις για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που καλούνται να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διασφαλίσουν ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και σταθερότητας στην απασχόληση.

Μέσα σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε νέες μορφές συλλογικής διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνουν την προστασία των εργαζομένων από τα αρνητικά αποτελέσματα. Η διαπραγμάτευση νέων πολιτικών που θα επιτρέπουν την ασφαλή και βιώσιμη ένταξη στον χώρο εργασίας είναι κρίσιμη.

Οι νέες πολιτικές προστασίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Υποχρεωτικά προγράμματα εκπαίδευσης σε τεχνολογικές δεξιότητες, που θα επιτρέπουν στους εργαζομένους να ανταποκριθούν στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Εγγυήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων μέσω της εισαγωγής μέτρων για την προστασία της απασχόλησης.

Δημιουργία νέων ειδικοτήτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες της τεχνολογίας, ώστε να αυξηθούν οι ευκαιρίες για τους εργαζόμενους.

Εφαρμογή κανόνων για την ασφαλή συνύπαρξη ανθρώπων και ρομπότ στον ίδιο χώρο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να αφήσουν τους εργαζόμενους στο έλεος των μηχανών και των μεσαζόντων. Η υπογραφή μιας ισχυρής, δεσμευτικής, συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι το πρώτο βήμα για να εξασφαλιστεί ότι η τεχνολογική πρόοδος και η αλλαγή του μοντέλου παροχής υπηρεσιών δεν θα έρθει εις βάρος των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Ο μετασχηματισμός λοιπόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο των σούπερ μάρκετ δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα στη νέα εποχή. Το μοντέλο των παραδοσιακών μορφών εκπροσώπησης, όπου μια επιχειρησιακή συλλογική οργάνωση "ταμπουρώνεται" πίσω από μια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για λίγους...είναι "νεκρό". Δε γίνεται να εθελοτυφλούμε όταν στον ίδιο χώρο έχουμε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, ούτε να καλυπτόμαστε πλέον πίσω από φθηνές δικαιολογίες τύπου "δεν είναι δικοί μας αυτοί". Όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «δικοί μας» και τα συνδικάτα οφείλουν να προχωρήσουν στις ανάλογες προσαρμογές.

Δε γίνεται επίσης να τοποθετούνται ρομπότ παραγωγής, ρομπότ αποθήκης, ρομπότ εξυπηρέτησης πελατών και ταμεία αυτοεξυπηρέτησης και να μην κατατίθεται σε επίπεδο διμερούς διαλόγου (εργαζόμενοι - εργοδότες) ή και στο δημόσιο διάλογο, ούτε μια πρόταση  - διεκδίκηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αν και η ρομποτική, ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν το ρόλο να διασφαλίσουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν εις βάρος των εργαζομένων.

Ανταποκρινόμενες στις τεχνολογικές εξελίξεις με στρατηγικές που ενσωματώνουν την προστασία των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να συμβάλουν θετικά στον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, απαιτώντας μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Με στοχευμένες δράσεις και στρατηγικές, οι οργανώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την υιοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στις τεχνολογικές αλλαγές και στα νέα μοντέλα παροχής υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας τόσο την ανάπτυξη του κλάδου όσο και την ευημερία των ίδιων των εργαζομένων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ElvalHalcor: Πωλήσεις 2,59 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,59 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, αυξημένος κατά 1,4%, …