Με καταδίκη των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων -μελών του Π.Α.ΜΕ- για τον ξυλοδαρμό του γνωστού συνδικαλιστή και εκπροσώπου τύπου της Γ.Σ.Ε.Ε, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, τον Ιούνιο του 2018, κατέληξε η διήμερη ποινική διαδικασία ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών (25 και 26/11), το οποίο εξέτασε τα τελεσθέντα αδικήματα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κ. Καραγεωργόπουλος διεκομίσθη με σωματικές βλάβες στον Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.
Θυμίζουμε ότι στις 3 Ιουνίου του 2018, διεξαγόταν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας το επονομαζόμενο ως «εργατικό συνέδριο» που διεξήγαγε η διορισθείσα από το δικαστήριο Προσωρινή Διοίκηση της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της πόλης. Εκεί βρέθηκε ο Καραγεωργόπουλος, όπου συνοδευόμενος από την τ. πρόεδρου του Ε.Κ.Π κα Σταυρούλα Νικολάου – Παναγοπούλου και μερικά ακόμα συνδικαλιστικά στελέχη, θέλησαν να υποβάλλουν ένσταση, στη διορισθείσα από το Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας δικαστική αντιπρόσωπο που είχε την ευθύνη για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, σχετικά με τον αποκλεισμό δεκάδων σωματείων και αντιπροσώπων από τη διαδικασία. Τότε ο κ. Καραγεωργόπουλος φαίνεται να βρέθηκε ανάμεσα σε ένα πλήθος 400 ατόμων, τα οποία δεν είχαν την ιδιότητα του εκλεγμένου συνέδρου και η μοναδική διασύνδεσή τους με τη συγκεκριμένη συνεδριακή διαδικασία ήταν…η πρόσκληση που τους είχε απευθύνει η παράταξη του Π.Α.ΜΕ.
Όταν λοιπόν ο κ. Καραγεωργόπουλος εισήλθε στην αίθουσα του ισογείου του Ε.Κ.Π και παρέδωσε μαζί με την κ. Παναγοπούλου – Νικολάου την ένσταση στη δικαστική αντιπρόσωπο, καταγγέλλει ότι αντιμετώπισε μια εκ των προτέρων οργανωμένη επίθεση συγκεκριμένων ατόμων που συντονισμένα μεταξύ τους τον ξυλοφόρτωσαν. Η κατάληξη ήταν ο κ. Καραγεωργόπουλος να βρεθεί άσχημα χτυπημένος στο Νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα Πάτρας, με μώλωπες και χτυπήματα στο κεφάλι και σε όλο του το σώμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που τον εξέτασε, χτυπήθηκε στο μάτι, έφερε σημάδια από πνιγμό στο λαιμό και είχε μώλωπες από χτυπήματα στα πόδια και σε όλο του το σώμα. Νωρίτερα ο κ. Καραγεωργόπουλος είχε διακομισθεί με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ στο αστυνομικό τμήμα και είχε υποβάλει μήνυση, όπου κατονόμαζε συγκεκριμένα πρόσωπα (τους 4 κατηγορούμενους) και συγκεκριμένες πράξεις αυτών των ατόμων σε βάρος του.
Το δικαστήριο τελικά που εξέτασε την υπόθεση επέβαλε, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή στους Αντώνη Ταβουλάρη, πρόεδρο σήμερα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, τότε συνδικαλιστή του ΟΣΕ, και Βασίλη Νικολακόπουλο, συνδικαλιστή του Συνδικάτου Οικοδόμων, και 7 μηνών με τριετή αναστολή στον Γιάννη Καρναβά, συνδικαλιστή του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Την υπεράσπιση του κ. Δ. Καραγεωργόπουλου είχαν αναλάβει δύο γυναίκες δικηγόροι, η κα Χρυσάνθη Υφαντή – Δικηγόρος Αθηνών και η κα Αικατερίνη Νίγδελη – Δικηγόρος Πατρών. Σύμφωνα με δήλωση της κας Αικατερίνης Νίγδελη προς το “ergasianews.gr”: «Από την αποδεικτική διαδικασία, τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, την προσκόμιση όλων των αναγνωστέων εγγράφων και τις απολογίες των κατηγορουμένων, το Δικαστήριο οδηγήθηκε στη μεταβολή της κατηγορίας για τους 3 εκ των 4 κατηγορουμένων, κρίνοντας ότι προέκυψαν νέες περιστάσεις που επέτρεπαν αναμφίβολα τη μεταβολή της κατηγορίας από απλή σωματική βλάβη σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Μια τέτοια δυνατότητα μεταβολής της κατηγορίας από το δικαστήριο είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το άρθρο 343 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η μεταβολή της κατηγορίας από απλή σωματική βλάβη σε επικίνδυνη, προτάθηκε από την κα Εισαγγελέα της έδρας, η οποία ήταν καταπέλτης στην πρότασή της για τις παράνομες πράξεις που τέλεσαν οι 3 εκ των 4 κατηγορουμένων, επισημαίνοντας ότι η σωματική βλάβη τελέστηκε με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει στον παθόντα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη. Με την εισαγγελική πρόταση ταυτίστηκε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου».
Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου ο κ. Καραγεωργόπουλος ανέβασε την παρακάτω λιτή δήλωσή του σε λογαριασμό του στα social media:
«Νιώθω δικαιωμένος, ελπίζω και εύχομαι η οικογένεια, η σύζυγος και τα 3 παιδιά μου, οι φίλοι, οι σύντροφοι στην παράταξή μου και οι χιλιάδες συνάδελφοί μου ανά την Ελλάδα, να χαίρονται όπως και εγώ με αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω όλοι τους να νιώθουν το ίδιο περήφανοι που είμαι ανάμεσά τους και υπερασπίζομαι τις κοινές δημοκρατικές μας αρχές και αξίες, δίχως να οπισθοχωρώ ούτε στιγμή απέναντι σε βίαιες επιβολές, που μπολιάζουν την κοινωνία και τα εργατικά συνδικάτα με μίσος.
Προσωπικά δεν τρέφω κανένα αίσθημα μίσους απέναντι στους ανθρώπους που με χτύπησαν. Λυπάμαι για την εξέλιξη τους και τους εύχομαι να είναι καλά στη ζωή τους και να μην βρεθούν ποτέ στη θέση που εκείνοι με έφεραν το 2018 με τα βίαια χτυπήματά τους. Δεν θέλω καν να μου ζητήσουν, έστω και εκ των υστέρων, συγνώμη. Το μόνο που θέλω είναι να προβληματιστούν για τις πράξεις τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Ο αγώνας μου για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων συνεχίζεται».