103 νεκροί και 68 αγνοούμενοι σε 27 ναυάγια στο Αιγαίο

Τραγικός απολογισμός για το 2024 με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες

Εντονη αύξηση των πολύνεκρων ναυαγίων και στις δύο πλευρές του πελάγους διαπιστώνουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ● Αιτία, η ανυπαρξία ασφαλών και νόμιμων διαδρομών και οι παράνομες πρακτικές αποτροπής στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ● Οι αριθμοί είναι σίγουρα μεγαλύτεροι, αφού πολλοί νεκροί μένουν αταυτοποίητοι.

Τουλάχιστον 61 νεκροί και 59 αγνοούμενοι πρόσφυγες σε 27 ναυάγια στην Ελλάδα είναι ο τραγικός απολογισμός για το 2024. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους ανάλογους αριθμούς από ναυάγια που καταγράφηκαν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τότε τα θύματα αυξάνονται δραματικά, αφού στην Τουρκία σημειώθηκαν 8 ναυάγια, με απολογισμό τουλάχιστον 42 νεκρούς και 9 αναφερόμενους αγνοούμενους πρόσφυγες.

Οι αριθμοί αυτοί, που σε μια κανονική συνθήκη θα αποτελούσαν σοκ για την κοινή γνώμη, προέρχονται από την καταγραφή ναυαγίων που επιχείρησε η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» ή αλλιώς RSA, της οποίας η νομική ομάδα αναλαμβάνει την υποστήριξη των προσφυγικών πληθυσμών και των συγγενών τους και ειδικότερα αυτών που επιβιώνουν από τη φονική περιπέτεια της μετανάστευσης.

Οι καταγραφές

«Διαπιστώνουμε ότι τα πολύνεκρα ναυάγια έχουν ενταθεί. Η ανυπαρξία ασφαλών και νόμιμων διαδρομών για τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο στην Ε.Ε. και οι πρακτικές αποτροπής που ακολουθούνται συστηματικά στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων δικαίου οδηγούν τόσους ανθρώπους στον θάνατο.

»Ενάμιση χρόνο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, όπου πάνω από 600 άτομα έχασαν τη ζωή τους, τα ναυάγια και οι θάνατοι στα σύνορα εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, τα θύματα των ναυαγίων και οι οικείοι τους αποστερούνται τα βασικά δικαιώματά τους», αναφέρει η οργάνωση σε δελτίο Τύπου.

Οπως εξηγεί, τα στοιχεία αυτά προέρχονται από καταγραφές των αρχών της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και από οργανώσεις όπως η Aegean Boat Report και το Alarm Phone που καταγράφουν την κίνηση των προσφύγων στο Αιγαίο. Παράλληλα τα στοιχεία αυτά έχουν διασταυρωθεί με τα ανάλογα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και από δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Ωστόσο, όπως εξηγούν, υπάρχει περίπτωση αυτοί οι αριθμοί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι από ναυάγια που δεν έχουν γίνει γνωστά. Χαρακτηριστικό είναι ότι εντός του 2024 έχουν ανασυρθεί 19 πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και πιθανότατα σχετίζονται με προσφυγικά ναυάγια - και τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο παραπάνω νούμερο. Εν κατακλείδι και εφόσον οι αγνοούμενοι μπορούν να θεωρηθούν νεκροί, ο εξωφρενικός αριθμός τους φτάνει στους 171 ανθρώπους.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Οσο για τη γεωγραφία των ναυαγίων, αυτά απλώνονται σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο από τη Λέσβο έως και τη Ρόδο, ενώ υψηλή συχνότητα παρουσιάζεται πλέον και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Συγκεκριμένα, από τα 27 ναυάγια με νεκρούς ή αγνοούμενους που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, 12 σημειώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο, 11 στο Νότιο Αιγαίο και 4 στην Κρήτη. Τα περισσότερα ναυάγια με νεκρούς/ές ή αγνοούμενους/ες έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου (8), της Ρόδου (5) και της Λέσβου (3).

Επιπλέον, υπάρχουν περιστατικά για τα οποία καταγράφονται δημόσιες αναφορές άσκησης βίας από το ελληνικό Λιμενικό κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, και δη εμβολισμός της προσφυγικής βάρκας, που χρήζουν ανεξάρτητης και αποτελεσματικής διερεύνησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρόσφατου ναυαγίου ανοιχτά της Ρόδου, στις 20/12/2024, όπου, «σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος εμβόλισε βίαια ένα σκάφος που μετέφερε 27 άτομα (...)» με αποτέλεσμα τον βίαιο θάνατο 8 ατόμων, τρία εκ των οποίων ανασύρθηκαν διαμελισμένα.

«Κανονικότητα»

«Γνωρίζουμε ότι συχνά οι νεκροί στα σύνορα καταγράφονται και παραμένουν απλώς ως «αγνώστων στοιχείων». Εκλείπουν ή δεν εφαρμόζονται βασικά πρωτόκολλα για την καταγραφή, αναζήτηση και ταυτοποίηση αγνοούμενων και νεκρών αντίστοιχα, τις διαδικασίες ταυτοποίησης, ταφής, καθώς και ενημέρωσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των οικείων τους – που συχνά είναι επιζώντες από τα ίδια ναυάγια», αναφέρει η οργάνωση, που στον αντίποδα της «κανονικότητας» των θανάτων διατυπώνει και το αίτημα για ριζική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών και ελληνικών πολιτικών για το άσυλο και τη μετανάστευση με γνώμονα τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/ριών.

«Πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι η εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών οδών, ώστε όσοι και όσες αναζητούν άσυλο να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια. Παράλληλα, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι και οι οικογένειές τους δικαιούνται στήριξη και δικαιοσύνη. Είναι επιτακτική ανάγκη η υποστήριξη του αγώνα τους και ο τερματισμός των άδικων θανάτων στα σύνορα».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

Με κέρδη έκλεισε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χάρη στην ώθηση που έδωσε στον τεχνολογικό …