Φέσι χωρίς τέλος σε πρόσφυγες και οργανώσεις

Υπουργείο «Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω»

Xρέος 5.000.000 ευρώ στην Catholic Relief Services που κλείνει τον Απρίλιο με δεκάδες εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους. ● Από τον Ιούνιο το υπουργείο Μετανάστευσης δεν έχει καταβάλει το ισχνό μηνιαίο βοήθημα σε χιλιάδες δικαιούχους στις δομές.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξακολουθεί να μην παρέχει καμία ενημέρωση πότε θα επανέλθει η κανονική καταβολή του μηνιαίου οικονομικού βοηθήματος σε δικαιούχους πρόσφυγες, που έχει σταματήσει από τον Ιούνιο, ούτε έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση πού οφείλεται η αναστολή πληρωμής, ούτε πώς σχεδιάζει να λύσει το πρόβλημα και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο, τα προβλήματα συσσωρεύονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο χρωστά συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ στην αμερικανική οργάνωση Catholic Relief Services (CRS) που υλοποιεί το πρόγραμμα έκδοσης και διανομής τραπεζικών καρτών στους δικαιούχους της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στην υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων.

Το χρέος του υπουργείου σε συνδυασμό με την ενέργεια της κυβέρνησης Τραμπ να παγώσει τη χρηματοδότηση στο πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, USAID, που έδινε σημαντικά ποσά στη CRS για διεθνή προγράμματα, οδηγεί στην άμεση αποχώρηση της CRS από την Ελλάδα, χωρίς καν να υπάρχει το περιθώριο να παρατείνει την παραμονή της για την εκτέλεση έργων, αν είχε στη διάθεσή της τα χρήματα που της χρωστά το υπουργείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί δωρητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν πού έχουν πάει τα χρήματά τους και γιατί δημιουργείται χρέος από την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα προβλέπεται να έχει καταβληθεί η χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον Απρίλιο η CRS αναμένεται να ολοκληρώσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους δεκάδες εργαζόμενοι.

Η αναστολή πληρωμών εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης δοκιμάζει επίσης την καθημερινότητα των προσφύγων, ενώ ακυρώνει τον διακηρυγμένο στόχο του προγράμματος να ενθαρρύνει την αυτονομία των προσφύγων μέσα στις δομές και να προετοιμάσει την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Εξαθλίωση

Η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 75 ευρώ για ένα άτομο μέχρι 210 ευρώ για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα μέλη, ποσά που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί με βάση τον πληθωρισμό παρά την έκρηξη του κόστους ζωής των τελευταίων ετών. Μάλιστα, ενώ η καταβολή των χρημάτων καθυστερεί αρκετές εβδομάδες μετά την κατάθεση του αιτήματος ασύλου, διακόπτεται αμέσως μόλις εκδοθεί η απόφαση για το άσυλο, πριν καν επιδοθεί στους δικαιούχους. Ανθρωποι με γνώση του πεδίου διηγούνται πως την περίοδο πριν ανασταλούν οι πληρωμές, κάποιοι πρόσφυγες καταλάβαιναν ότι έχει βγει απόφαση για το αίτημα ασύλου επειδή πήγαιναν στο ΑΤΜ και έβλεπαν ότι δεν είχαν μπει χρήματα στην κάρτα. Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία ενίσχυση είναι αναγκαία για να καλύψουν οι πρόσφυγες τα στοιχειώδη, που δεν παρέχονται στις απομονωμένες προσφυγικές δομές: από το κόστος της μετακίνησης μέσω ΚΤΕΛ μέχρι την αγορά φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής και ρούχων.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανθρωποι από το πεδίο μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» εικόνες από παιδιά που κυκλοφορούν χειμωνιάτικα μέσα στις δομές με καλοκαιρινά ρούχα ή με σαγιονάρες, γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια. Μιλούν για γυναίκες σε κατάσταση απελπισίας επειδή δεν έχουν να πάρουν σερβιέτες, για οικογένειες που δεν μπορούν να πάρουν πάνες για τα μωρά ή δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο της μετακίνησης για μαθητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια σχολική εκδρομή.

Σε ορισμένες δομές, η διοίκηση και το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει την αναστολή πληρωμών του υπουργείου με είδη που συγκεντρώνει από δωρητές και εθελοντές, καθώς, ακόμα και στις περιπτώσεις που βρίσκει εργασία ο ένας γονιός, τα χρήματα δεν φτάνουν για όλη την οικογένεια.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Η καταβολή του μηνιαίου βοηθήματος γίνεται μέσω τραπεζικών καρτών και χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Η υποχρεωτική παροχή μηνιαίας χρηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνεται μάλιστα και στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις Συνθήκες Υποδοχής που πρέπει να ψηφιστεί και να κυρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026 στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Παρ’ όλα αυτά, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής, το υπουργείο κατέβαλε τον Οκτώβριο τα χρήματα για τον Μάιο και τον Ιούνιο και έκτοτε αγνοείται οποιοσδήποτε σχεδιασμός.

Η αθέτηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών του και ιδίως των οικονομικών του υποχρεώσεων σε φορείς στην Ελλάδα τείνει να γίνει κανόνας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μαζί με την περιφρόνηση των κανόνων χρηστής διοίκησης.

«Μέχρι σήμερα, το [...] Υπουργείο [...] δεν έχει δημοσιεύσει καμία πληροφορία σχετικά με τη διακοπή της παροχής χρηματικού βοηθήματος, παρά τις δηλώσεις που εξέδωσαν ομάδες της κοινωνίας των πολιτών [...]. Ο λόγος για τη διακοπή αυτής της ζωτικής σημασίας υπηρεσίας παραμένει ασαφής» σημείωναν στα μέσα Μαρτίου σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε οργανώσεις (Mobile Info Team, I Have Rights, Equal Legal Aid, Refugee Legal Support, Avocats Sans Frontières France), ενώ συνυπέγραφαν άλλες είκοσι οργανώσεις.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ερωτήματα σχετικά με την αναστολή της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και τι σχεδιάζει το υπουργείο, χωρίς να πάρει απάντηση.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Απάντηση Δούκα σε Γερουλάνο: Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δεχθεί επιθέσεις από την Ομάδα Αλήθειας

Να θυμίσουμε στον κ. Γερουλάνο ότι ο ίδιος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Λίνας Μενδώνη …