Η χώρα απειλείται ανοιχτά με «ρευστοποίηση», ένα άκρως επικίνδυνο γεωολογικό φαινόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κορυφαίου σεισμολογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), τα μαθηματικά μοντέλα του οποίου, προμηνύουν ότι θα καταμετρηθούν χιλιάδες νεκροί.
Η φρικιαστική έφοδος του εγκέλαδου σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη σκόρπισε θάνατο, τρόμο και πόνο, με τον αριθμό των νεκρών που έχουν επιβεβαιωθεί να ξεπερνά τα 150 άτομα (153 σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση), ωστόσο οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 730 και οι αγνοούμενοι χιλιάδες. Οι ειδικοί στις εκτιμήσεις τους τρομάζουν για το πόσο ψηλά μπορεί να εκτιναχθεί ο αριθμός των θυμάτων. Έξι επαρχίες της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των εκτεταμένων καταστροφών.
Η χώρα απειλείται ανοιχτά με «ρευστοποίηση», ένα άκρως επικίνδυνο γεωολογικό φαινόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κορυφαίου σεισμολογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), τα μαθηματικά μοντέλα του οποίου, προμηνύουν ότι θα καταμετρηθούν χιλιάδες νεκροί.
Όπως ανέφερε o μετεωρολόγος του CNN Ντέρεκ Βαν Νταμ, o σεισμός της Μιανμάρ προκλήθηκε από «ρήγμα ολίσθησης», φαινόμενο κατά το οποίο δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη. «Οι πλάκες της Ινδίας και της Ευρασίας κινήθηκαν στην πραγματικότητα η μία δίπλα στην άλλη και αυτό προκάλεσε αυτή την έντονη δόνηση ακριβώς στην επιφάνεια», ανέφερε. «Μιλάμε για βίαιους έως ισχυρούς κραδασμούς για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Μιανμάρ, αρκετά εκατομμύρια. Μιλάμε για σχεδόν 90 εκατομμύρια ανθρώπους που ένιωσαν τουλάχιστον ελαφρύ κούνημα από τον σεισμό αυτό», προσέθεσε. Ο Βαν Νταμ προειδοποίησε ότι αναμένονται μετασεισμοί και ότι η προσπάθεια αναζήτησης και αποκατάστασης «θα συνεχιστεί για ημέρες, αν όχι εβδομάδες».
Ζητούν επειγόντως βοήθεια από όλο τον κόσμο
Ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ηγέτης της στρατιωτικής δικτατορίας που διοικεί τη Μιανμάρ, προειδοποίησε ότι υπάρχουν και άλλα θύματα και ζήτησε από όλες τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια. «Το κράτος θα αποτιμήσει γρήγορα την κατάσταση και θα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης παράλληλα με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε το καθεστώς στο Telegram.
Ο Χλάινγκ επισκέφθηκε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ναϊπιντάου, όπου έχουν διακομιστεί πολλοί τραυματίες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται στο σημείο. Σε αυτό το μεγάλο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί «πολλά θύματα», όπως δήλωσε στέλεχος του καθεστώτος. Τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, με πολλούς να σφαδάζουν από τον πόνο και άλλους να κείτονται ακίνητοι με τους συγγενείς τους στο πλευρό τους.
Το βλέμμα του πλανήτη στραμμένο στην τραγωδία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε σε δημοσιογράφους ότι μίλησε με «αξιωματούχους» στη Μιανμάρ και ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει κάποιου είδους βοήθεια στη χώρα αυτή.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται για να στηρίξουν τους πληγέντες.
Χιλιάδες άνθρωποι στη Μιανμάρ μπορεί να χρειαστούν επείγουσα στέγη, τροφή και ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης της Μιανμάρ, Μοχάμεντ Ρίγιας. Ο ίδιος, μιλώντας στο BBC, σημείωσε ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της ζημιάς από τον σεισμό, καθώς οι γραμμές επικοινωνίας είναι κατεστραμμένες και η μεταφορά έχει διακοπεί. Ο Ρίγιας πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι ακόμα και στην γειτονική Ταιλάνδη, παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει τα μεσάνυχτα ο κόσμος βρισκόταν στα σημεία που είχαν καταρρεύσει κτήρια προσπαθώντας να προσφέρει βοήθεια. Μάλιστα, ενώ μια συγκεκριμένη περιοχή της Μπαγκόκ είχε αποκλειστεί, αυτό δεν εμπόδισε μέλη του κοινού και τουρίστες να συρρέουν για να παρακολουθήσουν και να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί, για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες. Ο Οργανισμός τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπός του Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», προσέθεσε. Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημίες.
Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του οργανισμού με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις. Ο ΠΟΥ διατηρούσε ήδη πριν από τον σεισμό κλιμάκιο στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ, δεδομένου του υψηλού αριθμού των ήδη εκτοπισμένων κατοίκων, τις μεγάλες ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ. Λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η χούντα στα μέσα ενημέρωσης, η ακριβής εικόνα της καταστροφής μπορεί να μην γίνει σαφής για κάποιο διάστημα, είπε ο Τζο Φρίμαν, ειδικός της οργάνωσης σε θέματα που αφορούν τη Μιανμάρ.
Ο Νι-Νι Κιάου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι η Μιανμάρ αδυνατεί πλήρως να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού, λόγω της «κατάρρευσης της κοινωνίας των πολιτών».