Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Κυριακή με τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Ο πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις εξελίξεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Μίλησε για ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και, και μόνο τότε έκανε μία αναφορά για ανάγκη παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Ο διάλογος των δύο πρωθυπουργών:
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας. Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε. Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε».
-
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης. Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ».
Και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της ισχυρής υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσής της.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες σύμπραξης και συμπαραγωγής, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων. Αξιολογήθηκε ως σημαντική η διμερής συνεργασία στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του οικοσυστήματος ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, στο οποίο προστίθενται εταιρίες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας
Με θερμά λόγια καλωσόρισε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για μια σημαντική επίσκεψη. Με σκληρά λόγια μίλησε για τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι βασανίζει ολόκληρο το έθνος, και δηλώνοντας ότι «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όλο αυτό είναι απαράδεκτο», με τον πρωθυπουργό να μην σχολιάζει την δήλωση. Ο κ. Χέρτζογκ σημείωσε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, κάλεσε μέσω του πρωθυπουργού σε συνομιλίες τους γονείς του Ιωνά Καρούση, του νέου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Τζάφα. «Ελπίζουμε ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους μας και ελπίζουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει στην περιοχή που έχει ήδη βασανιστεί από τον τρόμο» κατέληξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, με τη χώρα μας να προστίθεται, όπως είπε, στις φωνές όσων ζητούν άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Προανήγγειλε πρόγραμμα υποτροφίας στη μνήμη του Ιωνά Καρούση, «για να φέρει πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη μνήμη του».
Ο Μακρόν κατήγγελλε, ο Μητσοτάκης επισκεπτόταν
Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός σιωπηρά επαινούσε την ισραηλινή κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωνε ότι βρέθηκαν νεκροί 14 διασώστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την περασμένη εβδομάδα.
«Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεκρών που βρέθηκαν είναι 14. Από αυτούς, οι οκτώ ήταν μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, οι πέντε ήταν μέλη της Πολιτικής Άμυνας (της Λωρίδας της Γάζας) και ο ένας ήταν εργαζόμενος σε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. Δεν είναι σαφές σε ποια υπηρεσία του ΟΗΕ εργαζόταν το 14ο θύμα.
Η Ερυθρά Ημισέληνος και η Πολιτική Άμυνα είχαν χάσει επαφή με τις ομάδες των διασωστών αφού Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε ασθενοφόρα, στις 23 Μαρτίου. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι έβαλε εναντίον ασθενοφόρων γιατί τα θεώρησε «ύποπτα», ενώ η Χαμάς έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την περασμένη Κυριακή στη συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν, στα δυτικά της Ράφα. Η Ερυθρά Ημισέληνος υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν μια ομάδα της να μπει στη ζώνη αυτή για να αναζητήσει τους αγνοούμενους διασώστες οι οποίοι δέχτηκαν πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού, «λίγα λεπτά» αφού οι στρατιώτες «εξόντωσαν πολλούς τρομοκράτες της Χαμάς» ανοίγοντας πυρ στα οχήματά τους, «άλλα οχήματα κινήθηκαν ύποπτα προς την κατεύθυνση των στρατιωτών» οι οποίοι «απάντησαν ανοίγοντας πυρ στα ύποπτα οχήματα και εξοντώνοντας πολλούς τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ».
Ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε καν, εάν κάποιοι πυροβόλησαν από αυτά τα οχήματα προς την κατεύθυνση των δικών του στρατιωτών.
Από την προκαταρκτική έρευνα διαπιστώθηκε ότι «ορισμένα ύποπτα οχήματα (…) ήταν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά», προσέθεσε ο στρατός, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Σημείωσε μόνο ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας» χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη «ασθενοφόρα για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Je viens de m’entretenir avec le Premier ministre israélien Benjamin @Netanyahu.
La libération de tous les otages et la sécurité d’Israël sont une priorité pour la France.
J’ai appelé le Premier ministre israélien à mettre fin aux frappes sur Gaza…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 30, 2025
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την ίδια ακριβώς μέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «να βάλει επιτέλους τέλος στα πλήγματα στη Γάζα» και «να επιστρέψει στην κατάπαυση του πυρός», την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Κάλεσα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να βάλει τέλος στα πλήγματα τη Γάζα και να επιστρέψει στην κατάπαυση του πυρός, την οποία η Χαμάς πρέπει να δεχτεί. Υπογράμμισα ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να ξαναρχίσει αμέσως» ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου.
Ο Μακρόν ζήτησε επίσης από το Ισραήλ «να τηρήσει αυστηρά» την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, δύο ημέρες αφού οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις μήνες.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Τη συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου σχολίασαν με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο κόμματα της αντιπολίτευσης:
ΣΥΡΙΖΑ - Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής
«Η σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, αποτελεί μια ακόμη εξόχως προκλητική κίνηση του Πρωθυπουργού, σε συνέχεια των σοβαρών ελλειμμάτων και του γεωπολιτικού αδιέξοδου που βρίσκεται.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ εν μέσω κατάρρευσης της εκεχειρίας και της επανάληψης των ισραηλινών επιθέσεων, αδιαφορεί για τη γενοκτονία στη Γάζα και δεν συναντάται και με την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, που παραδοσιακά είχαμε κατοχυρώσει. Αντίθετα, ο αποκλειστικά διμερής χαρακτήρας της επίσκεψής του, αποτελεί επί της ουσίας επιδοκιμασία της πολιτικής Νετανιάχου.
Η κυβέρνηση, οφείλει άμεσα να διαμορφώσει επιτέλους μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική για το Παλαιστινιακό, εργαζόμενη για την εφαρμογή νέας εκεχειρίας, την επιστροφή όλων των ομήρων και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μία λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967».
Κομμουνιστικό Κόμμα
Σε διαδικτυακή αφίσα την οποία εξέδωσε για το θέμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα ανέφερε:
«Καμία συνάντηση-συνδιαλλαγή με εγκληματίες πολέμου! Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης»!
Στην σχετική ανάρτηση του περιοδικού Οδηγητής, το ΚΚΕ σημείωσε:
«Στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ μετέβη σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης για συνάντηση με τον αρχισφαγέα Νετανιάχου, εγκληματία πολέμου, που εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!
Καμία συνάντηση-συνδιαλλαγή με εγκληματίες πολέμου! Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!
Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά»!
Νέα Αριστερά - Γραφείο Τύπου
«Η Ελλάδα με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται στην λάθος πλευρά της Ιστορίας και γίνεται συνένοχη στις πιο σκοτεινές της σελίδες.
Οι εναγκαλισμοί του πρωθυπουργού με τον Νετανιάχου –τον άνθρωπο που αιματοκυλά τη Γάζα και διώκεται διεθνώς για εγκλήματα πολέμου– προκαλεί οργή και ντροπή.
Πρόκειται για μια κίνηση πολιτικά αδιέξοδη. Ο Νετανιάχου έχει αποδείξει πως τα κρίσιμα “παζάρια” του τα κάνει με την Τουρκία. Τι ακριβώς κερδίζει η χώρα μας από αυτή τη συνάντηση, εκτός από την ηθική της απαξίωση»;