Επιδεινώνεται περαιτέρω η ανθρωπιστική κρίση, μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες.
Φόβοι εκφράζουν οι ειδικοί για εκατοντάδες ή και χιλιάδες επιπλέον νεκρούς στη Μιανμάρ, μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.000. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Μιανμάρ, από τον σεισμό σκοτώθηκαν 2.056 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 3.900 και αγνοούνται 270.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία έσπευσε να βοηθήσει αυτήν τη χώρα που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο και η οποία στερείται των αναγκαίων πόρων μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Την ίδια στιγμή, πάντως, η στρατιωτική δικτατορία που κυβερνά από το 2021 ελέγχει ασφυκτικά τις κινήσεις των ξένων διασωστών και εξακολουθεί να βομβαρδίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, εμποδίζοντας να φτάσει στις περιοχές τους η ανθρωπιστική βοήθεια.
Τη στιγμή, λοιπόν, που η Μιανμάρ βιώνει ανθρωπιστική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί με αυτήν την τεράστια φυσική καταστροφή, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει περαιτέρω και να αυξηθούν τα ποσοστά πείνας και επιδημιών στον πληθυσμό της χώρας, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν από τα πιο προβληματικές περιοχές για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι διασώστες παλεύουν με τον χρόνο και τη ζέστη
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα χαλάσματα μειώνονται ώρα με την ώρα. Οι ομάδες διάσωσης απεγκλώβισαν νωρίτερα τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ αυτών μία έγκυο και ένα κορίτσι, από ισοπεδωμένα κτίρια στη Μανταλέι, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Κινέζοι διασώστες, φορώντας κόκκινα κράνη, μετέφεραν έναν επιζώντα, τον οποίο είχαν τυλίξει σε μια θερμική κουβέρτα, δίπλα σε σωρούς χαλασμάτων σε μία πολυκατοικία στη Μανταλέι, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι ομάδες διάσωσης εργάζονταν σήμερα σε λιγότερο έντονους ρυθμούς σε σύγκριση με χθες. Η ζέστη, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι, επιβαρύνουν τους διασώστες που επιχειρούν περιμετρικά των κατεστραμμένων κτιρίων και επιταχύνει την αποσύνθεση των πτωμάτων που βρίσκονται παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια, περιπλέκοντας την ταυτοποίησή τους.
Καθώς το γενικό νοσοκομείο των 1.000 κλινών της Μανταλέι εκκενώθηκε, εκατοντάδες ασθενείς λαμβάνουν φροντίδα σε υπαίθριους χώρους...
Εβδομάδα εθνικού πένθους
Η Μιανμάρ θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή αύριο, Τρίτη, στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφικής σεισμικής δόνησης. Η χώρα θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12.51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08.21 ώρα Ελλάδας), την ακριβή ώρα που ο σεισμός των 7,7 βαθμών έπληξε την περιοχή.
Νωρίτερα, η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε πως κηρύττει μια εβδομάδα εθνικού πένθους στη χώρα μετά τον φονικό σεισμό, που σκότωσε την Παρασκευή περισσότερους από 2000 ανθρώπους, την ώρα που οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα χαλάσματα μειώνονται ώρα με την ώρα.
Η περίοδος του πένθους διαρκεί έως την Κυριακή, ανέφεραν σε ένα δελτίο Τύπου οι στρατιωτικοί, ανακοινώνοντας πως οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες «ως ένδειξη συμπόνιας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις ζημιές που προκάλεσε ο εξαιρετικά βίαιος σεισμός».
► Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε την κεντρική Μιανμάρ, ενώ λίγα λεπτά μετά ακολούθησε ένας σεισμός 6,7 βαθμών. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταγράφηκε σειρά ισχυρών μετασεισμών κατά μήκος του ρήγματος της Σαγκάινγκ, γύρω από το οποίο ζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ. Ο σεισμός, πρωτοφανούς μεγέθους εδώ και δεκαετίες στη Μιανμάρ, προκάλεσε σκηνές χάους έως 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, όπως στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όπου τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ιδίως κατά την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη ύψους 30 ορόφων.