Rebrain Greece αλλά μόνο χάριν… νόστου

Ο δύσκολος νόστος ταλανίζει πλήθος ξενιτεμένων, κυρίως νέων, από το 1 εκατομμύριο οικονομικών μεταναστών της υπερδεκαετούς κρίσης, ενώ για άλλους η φυγή είναι οριστική εξαιτίας του μισθολογικού χάσματος, καθώς τα φορολογικά κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου 50% για επτά χρόνια, δεν αρκούν για να τους προσελκύσουν.

Από την κυβέρνηση συνηθίζουν να επικαλούνται βερμπαλιστικά τον ρόλο του Brain regain στην προσπάθεια να μπει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, αλλά στην πράξη το περιβάλλον της εξακολουθεί να είναι αποτρεπτικό. Η ανάγκη ανακοπής της «διαρροής εγκεφάλων» χρησιμοποιήθηκε και ως επιχείρημα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αντί για την προκήρυξη νέων θέσεων επιστημόνων εντός ή εκτός των συνόρων, ώστε να μειωθεί και η μεγάλη απόκλιση της αναλογίας φοιτητών ανά διδάσκοντα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη διασύνδεση μεταξύ επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό και επιχειρήσεων που θέλουν εξειδικευμένα στελέχη σε καίριες θέσεις στο εσωτερικό δηλώνει πως στοχεύει το υπουργείο Εργασίας με τη δράση «Rebrain Greece» με στόχο την επιστροφή Ελλήνων. Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στα πάτρια εδάφη συμμετέχοντας στην προχθεσινή εκδήλωση της πρωτοβουλίας στο Λονδίνο στην οποία εκπροσωπήθηκαν 26 επιχειρήσεις, που προσφέρουν «εκατοντάδες υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας σε ποικίλα πεδία εξειδίκευσης, όπως στον κατασκευαστικό κλάδο, τον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο, τον νομικό κλάδο, τον κλάδο της ναυτιλίας, τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, τον κλάδο της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού κ.α.».

H εκδήλωση «Rebrain Greece» στο Λονδίνο

Ανάμεσα στις εταιρείες ήταν οι J.P. Morgan, Lamda Development, Aktor, AVAX GROUP, Motor Oil, Novibet και οι τρεις ιδιωτικές συστημικές ελληνικές τράπεζες. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της υποστήριξε πως οι οικονομικές και εργασιακές συνθήκες την Ελλάδα πλέον είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που οδήγησαν στην αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών στο εξωτερικό.

Διαδικτυακοί χρήστες αποδοκίμασαν σε αναρτήσεις τους την εκδήλωση κάνοντας λόγο για «κωμωδία» με πιθανώς χρησιμοθηρική σκοπιμότητα, που δεν απευθύνεται σε παιδιά κατώτερου θεού και εξελίσσεται σε κερδοφόρα «μπίζνα» για συγκεκριμένους κλάδους, όπως η πληροφορική και το Human Resourcing. Επισήμαναν πως πολλοί επαναπατρισθέντες είτε είναι υψηλόμισθοι είτε εργάζονται εξ αποστάσεως για ξένες επιχειρήσεις είτε δημιουργούν επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι τους χαμηλούς μισθούς, ενώ άλλοι παραγκωνίζονται από την αγορά εργασίας, γιατί αν και έχουν αποκτήσει πολύτιμα εφόδια δεν έχουν «ελληνική νοοτροπία».

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο Γιώργος, ο οποίος ήρθε από το Σικάγο στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Rebrain Greece» για τους εργαζόμενους του λευκού κολάρου, αλλά τελικά απολύθηκε από την εταιρεία, που τον προσέλαβε γιατί δεν διέθετε «ελληνική νοοτροπία». «Μου λένε ότι έχω τις τέλειες δεξιότητες, αλλά όχι την «ελληνική νοοτροπία»», αναφέρει και συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά.

Επιστροφή χάρη στην οικογένεια και το κλίμα

Ερευνες που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το σαθρό πλέγμα εργασιακών σχέσεων με υπαλλήλους, που αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια και δεν ανταμείβονται για τη σκληρή δουλειά

«Γνωρίζω αρκετούς από το Λονδίνο που γύρισαν, άτομα και οικογένειες, οι περισσότεροι όμως τα βρίσκουν δύσκολα εργασιακά», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη. Επειτα από πέντε χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα επέστρεψε πριν από λίγους μήνες «ξεκάθαρα για λόγους ψυχολογικής φύσεως, αφού στα οικονομικά ήμουν αρκετά ικανοποιημένη. Με ζητούμενα λοιπόν το καλό κλίμα, την ισορροπημένη διατροφή και το οικείο περιβάλλον επέστρεψα πίσω στη χώρα μου (που αγάπησα ακόμη παραπάνω όσο ήμουν μετανάστρια).

»Ερχόμενη όμως πίσω βρέθηκα -και ακόμη βρίσκομαι- αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Μπορεί να έχει ανέβει ο βασικός μισθός, αλλά καμία διαφορά αυτό δεν κάνει, αφού το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Κίνητρα στους νέους από το κράτος δεν παρέχονται, οι εργασιακές νοοτροπίες δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά διάνοια, και εγώ ακόμη προσπαθώ να αισθανθώ μια σταθερότητα. Με το ενδεχόμενο της μετανάστευσης στο μέλλον να εξακολουθεί να υφίσταται, παραμένω στην Ελλάδα για τη φυσική και πνευματική ομορφιά της και για τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους βάζει το ίδιο το κράτος, συνεχίζουν να αγωνίζονται», τονίζει.

Μόνο οι έρευνες που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το σαθρό πλέγμα εργασιακών σχέσεων με υπαλλήλους που αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια και δεν ανταμείβονται για τη σκληρή δουλειά. Προτελευταία η θέση της Ελλάδας στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στην Ε.Ε. (Eurostat), ενώ 6 στους 10 πληρώνουν πάνω από το 40% του εισοδήματος σε δαπάνες στέγασης και θέρμανσης, δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες και η πλειονότητα δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΓΣΕΕ).

Σχεδόν 6 στους 10 που γύρισαν είχαν υψηλές μηνιαίες αποδοχές

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, σχεδόν 6 στους 10 επαναπατρισθέντες είχαν μηνιαίες αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ (μικτά μηνιαίως) και πάνω από 8 στους 10 δεν εκμεταλλεύτηκαν κάποιο φορολογικό κίνητρο στοχευμένο σε Ελληνες οι οποίοι επέστρεψαν. Το 60% απορροφήθηκε από τον ιδιωτικό τομέα, μόλις το 11% απασχολήθηκε στο Δημόσιο και το 26% έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση.

Σημαντικό εύρημα της καταγραφής αποτελεί η σύνδεση μιας θετικής τάσης επιστροφής από το 2019 με κοινωνικούς παράγοντες. Οι κύριες αιτίες που επηρέασαν την απόφαση για εργασία στην πατρίδα είναι οικογενειακοί και προσωπικοί (82%), το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας (63%), σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς (38%).

Ζευγάρι 35άρηδων θεωρούν ότι υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες από ό,τι στην κρίση, όταν και οι δύο έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά δηλώνουν πως «σίγουρα δεν θα είναι οικονομικοί οι λόγοι επιστροφής», εάν το αποφασίσουν, στην περίπτωση που κάνουν οικογένεια. «Εάν ένας από τους δυο μας βρει μια καλή εργασιακή ευκαιρία. Στο Λονδίνο είμαστε μόνοι μας και δεν θα έχουμε καμία βοήθεια».

Τους ρωτήσαμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν να ζουν στο Λονδίνο. «Οικονομικοί αλλά και ανέλιξη στην καριέρα», λέει η 32χρονη, ιδιωτική υπάλληλος στρατηγικής σε συμβουλευτική. «Κυρίως οικονομικοί αλλά και ποιότητα ζωής. Στο Λονδίνο είναι εύκολη η ζωή, συγκοινωνίες, καλές συνθήκες εργασίας», προσθέτει ο σύζυγός της, ιδιωτικός υπάλληλος στρατηγικής σε επενδυτική τράπεζα.

Επίσης, τους προβληματίζουν κοινωνικά η λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα και η κατάσταση του συστήματος περίθαλψης. «Είμαστε πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας και έχουμε ξεμάθει από τις «ελληνικές» καταστάσεις, π.χ. Δημόσιο, γραφειοκρατία κ.λπ. Από θέμα υγείας όχι, γιατί και τώρα Ελλάδα ερχόμαστε για τα ιατρικά μας».

Μεσήλικας γιατρός εξηγεί πως ούτε που του πέρασε από το μυαλό η σκέψη ένταξης στην «εμπόλεμη ζώνη του ΕΣΥ. Θαυμάζω το σθένος των συναδέλφων, που βγάζουν το φίδι από την τρύπα σε βάρος των εαυτών τους». Γύρισε με τη σύζυγό του και το παιδί τους, αφού αποταμίευσε στην Αγγλία για να έχει ικανοποιητική ποιότητα ζωής και να ανοίξει δικό του ιατρείο.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο ΕΣΠΑ οι παρακάμψεις Χαλκίδας - Ψαχνών με απόφαση Παπαθανάση

«Ενισχύουμε την ανάπτυξη με βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας του πολίτη», τόνισε ο αναπληρωτής …