Η Θράκη και ο... αθόρυβος «τουρκικός εποικισμός»

Ανέκαθεν η Θράκη γοήτευε το εγχώριο μιντιακό σύστημα, καθώς εκπλήρωνε στα μάτια ορισμένων εκπροσώπων του το ιδανικό σκηνικό για να φιλοξενήσει γλαφυρές ιστορίες με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα και την προσπάθεια τουρκικής διείσδυσης στην περιοχή. Ωστόσο, η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων προχωρούσε με αγαστό τρόπο και παρότι η Θράκη από τόπος διαίρεσης στη συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης σταδιακά μετατρεπόταν υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, με τη βοήθεια των πολιτικών των θετικών διακρίσεων που υιοθέτησε η πλειονότητα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, ιδίως μετά τη δεκαετία του 1990, η συγκεκριμένη πολιτικο-δημοσιογραφική νοοτροπία συνεχιζόταν άλλοτε με πιο εμφατικό τρόπο και άλλοτε όχι.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται πως είναι και ο ορυμαγδός ειδήσεων, αναλύσεων και σχολιασμών περί του υποτιθέμενου κινδύνου τουρκικού εποικισμού που οδήγησε μέχρι και στην υποβολή κοινοβουλευτικής επερώτησης από έντεκα γαλάζιους βουλευτές. Η ιστορία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ξεκίνησε από την τοποθέτηση που είχε κάνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και υιοθέτησαν και άλλοι αυτοδιοικητικοί, στο πλαίσιο του 3ου East Macedonia Thrace Forum, όπου υποστήριξε πως συντελείται στην περιοχή ένας «αθόρυβος εποικισμός» μέσω της αγοράς ακινήτων από Βούλγαρους πολίτες και επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων που ενδέχεται να αλλοιώσει πληθυσμιακά και πολιτισμικά την περιοχή. 

Ωσάν κερασάκι στην τούρτα των αποκαλύψεων του δημάρχου ήρθε και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που υποστήριξε πως στο επίκεντρο ελέγχων από τις ελληνικές Αρχές βρίσκονται περίπου 20 έως 30 Τούρκοι επενδυτές που, από το περασμένο καλοκαίρι, εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι στην ελληνική αγορά ακινήτων, με έμφαση σε παραμεθόριες περιοχές όπως η Θράκη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο γεν. γραμμ. Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Βέβαια, πέραν του γεγονότος πως 20 με 30 άνθρωποι δεν συνιστούν εποικισμό, επιπρόσθετα –προς το παρόν– φαίνεται πως δεν εντοπίζεται καμία ένδειξη σκοπιμότητας πίσω από τις συγκεκριμένες αγορές ακινήτων από Τούρκους υπηκόους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν λειτούργησε ανασταλτικά ως προς τη διάδοση της φήμης περί ύπαρξης τουρκικού σχεδίου εποικισμού στην περιοχή. Ευλόγως η ιστορία προκάλεσε πανελλήνιο ενδιαφέρον, καθώς τα είχε όλα: μια κατασκοπευτική εσάνς, ένα οργανωμένο σχέδιο που κατεργάζεται ξένη δύναμη εναντίον του ελληνισμού και ακόμα περισσότερο μια συντονισμένη προσπάθεια πληθυσμιακής και πολιτιστικής αλλοιώσεις. Τους φόβους των τοπικών παραγόντων ανέλαβε να διασκεδάσει ο Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και άριστος γνώστης της Θράκης, λόγω της μακροχρόνιας παρουσίας του στο συγκεκριμένο πόστο και των πολύ συχνών επισκέψεών του στην περιοχή.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τοπική ιστοσελίδα για όσα ακούγονται τελευταία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, σε ειρωνικό ύφος, διέψευσε τα σενάρια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι είναι τόσο αθόρυβος εποικισμός που ούτε αυτοί που τον κάνουν δεν ακούν τον ήχο» και συνέχισε λέγοντας: «Σε μια ελεύθερη χώρα και σε μια οικονομία ελεύθερη, όπως είναι η δική μας, το να υπάρχουν αγοραπωλησίες ακινήτων δεν είναι κάτι που πρέπει να δημιουργεί ανασφάλεια – καμία ανασφάλεια. Αντιθέτως, είναι κάτι που δείχνει πόσο ισχυρή είναι η οικονομία, πόσο ισχυρή είναι η δημοκρατία και η προοπτική που έχει αυτή η χώρα, ώστε κι άλλοι άνθρωποι να θέλουν να ζήσουν σε αυτή». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «το κύριο ζήτημα αγοράς κατοικιών παρατηρείται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

Στοιχεία και θεσμικό πλαίσιο

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση το θεσμικό πλαίσιο, η αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα τρίτων χωρών πλην Ε.Ε. δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, ενώ η διαδικασία για την άρση των περιορισμών αυτών προϋποθέτει τη θετική έγκριση όλων των συναρμόδιων Αρχών που εμπλέκονται στο πλέγμα της Εθνικής Ασφάλειας. Οι υποστηρικτές της θέσης περί «εποικισμού» βέβαια διατείνονται πως η συγκεκριμένη νομοθετική πρόνοια παρακάμπτεται μέσω της δημιουργίας εταιρειών τουρκικών συμφερόντων με έδρα σε χώρα κράτος-μέλος της Ενωσης και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν απαντάνε πως οι επίδοξοι έποικοι μπορούν να παρακάμψουν το μητρώο πραγματικών δικαιούχων που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν ισχύει η μεθόδευση που περιγράφουν τα στοιχεία δεν επαρκούν για να επιβεβαιώνουν μια εκτεταμένη και οργανωμένη προσπάθεια εποικισμού της περιοχής από την Αγκυρα, καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία, το υπουργείου Μετανάστευσης έχει καταγράψει μόλις 1.471 Τούρκους υπηκόους που εκμεταλλεύτηκαν τη νομοθεσία για την Golden Visa και έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή. Εάν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς πως η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης αριθμεί πάνω από 600.000 κατοίκους, με τις 100.000 περίπου να ανήκουν στη μειονότητα, η περίπτωση 1.471 ατόμων μάλλον δεν συνιστά πληθυσμιακή αλλοίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, παρά τις αντιδράσεις, κανείς από τους «ανησυχούντες» βουλευτές ή τοπικούς παράγοντες δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός και η έκταση του «προβλήματος», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί το μέγεθος των μαζικών εξαγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στη Θράκη και τα νησιά από τουρκικά κεφάλαια που επικαλούνται.

Δεν ανησυχούν οι έμποροι...

Την αγωνία των δημάρχων του Εβρου δεν συμμερίζεται, όμως, το τοπικό επιχειρείν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Βασίλη Κασαπίδη, παρά τις εντεινόμενες συζητήσεις για τουρκικές και βουλγαρικές αγορές ακινήτων στον Εβρο, η εικόνα στο πεδίο της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία. 

Συνεπώς, μια και όλα τα στοιχεία συντείνουν στο γεγονός πως ο κίνδυνος που περιγράφουν οι αιρετοί της Θράκης δεν φαίνεται να είναι υπαρκτός, ευλόγως προκύπτουν ερωτήματα για την πολιτική σκοπιμότητα αλλά και την χρονική συγκυρία που επέλεξε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Εβρου να ανοίξει ένα ζήτημα που με βάση όλες τις ενδείξεις δεν υφίσταται. Ισως η απάντηση να βρίσκεται στην έντονη φημολογία που θέλει ο επόμενος αντίπαλός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές να είναι ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης του νομού Πάρης Παπαδάκης και, όσο να ’ναι, μια πλειοδοσία πατριωτισμού πάντα βοηθάει, ίσως πάλι και όχι. Η Ιστορία θα δείξει.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

The GOAT | ΕΦΣΥΝ

Το νέο τραγούδι του Anduze, ένα ωραίο funky εθιστικό κομμάτι πλημμυρισμένο με πνευστά και κιθάρες, …