Η Ελλάδα υστερεί σε μαρίνες και θέσεις ελλιμενισμού συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από μικρά και μεγάλα σκάφη αναψυχής απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου. Μια εικόνα που αποτυπώνεται ακριβώς στα λόγια του υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα, «είναι ασύλληπτο η Σουηδία, που έχει μεν τα περισσότερα νησιά παγκοσμίως, να έχει 2.000 μαρίνες και εμείς με χιλιάδες επίσης νησιά να έχουμε μόλις 40 σε λειτουργία». Η λύση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μαρινών και νέων θέσεων ελλιμενισμού, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Αυτά αναφέρθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ) με θέμα «Χωροταξικός Σχεδιασμός Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μελέτη που εκπόνησαν οι καθηγητές Γεώργιος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης για λογαριασμό της ΕΜΑΕ.
Ενα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα με κριτήρια, θέσεις ελλιμενισμού και γεωγραφικής κάλυψης, και όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΜΑΕ Σταύρος Κατσικάδης, η μελέτη αποτελεί έναν ενημερωτικό οδηγό, μια χαρτογραφημένη πρόταση ανάπτυξης θέσεων ελλιμενισμού στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές στη χώρα μας.
Διευκρίνισε ότι η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς πού θα γίνουν οι μαρίνες, αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο, είτε έχουν μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία.
Στη μελέτη, αξιολογήθηκαν συνολικά 191 δήμοι σε όλη την επικράτεια απ’ όλες τις περιφέρειες, ενώ πρώτος δήμος κατατάσσεται, ως προς την ελκυστικότητα για χωροθέτηση και δημιουργία μαρινών, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων χωρικού σχεδιασμού των τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε Οργανισμούς Λιμένων και ζώνες λιμένων, από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Ναυτιλίας, σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χωροθέτηση και λειτουργία των μαρινών και καταφυγίων που υπόκεινται στη νέα διάταξη. «Ο σκοπός είναι να ανοίξει ο δρόμος για πιο γρήγορη αδειοδότηση και δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σε λιμένες και λιμενικές ζώνες», συμπλήρωσε ο κ. Κατσικάδης.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα τελευταία στοιχεία της ICOMIA 2023, που αναφέρονται στη μελέτη και σύμφωνα με αυτά η Σουηδία αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην Ευρώπη, διαθέτοντας 2.000 μαρίνες με συνολικά 500.000 θέσεις ελλιμενισμού, ακολουθεί η Γαλλία με 961 μαρίνες και 181.000 θέσεις, ενώ η Ολλανδία διαθέτει 1.160 μαρίνες και 165.000 θέσεις, ενώ η Πολωνία αν και διαθέτει 1.310 μαρίνες έχει μόνο 48.900 θέσεις ελλιμενισμού. Η Ελλάδα ωστόσο έχει μόνο 60 μαρίνες και 15.015 θέσεις.
Ερώτηση για τον λιμένα Αλύπας στην Κέρκυρα
Από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπιάγκη
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός λιμένας Αλύπας Κέρκυρας και οι επείγουσες παρεμβάσεις που χρειάζονται για την επαναλειτουργία του τουριστικού καταφυγίου αναφέρονται σε ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας, Τουρισμού, Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Ανάπτυξης, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη.
Ο βουλευτής τονίζει ότι ο λιμένας της Αλύπας, που αποτελεί κομβικό σημείο θαλάσσιου τουρισμού στη δυτική πλευρά της Κέρκυρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα των τουριστικών και επιβατηγών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Ωστόσο, όπως αναφέρει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών φορέων, των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.
Στην ερώτηση, τονίζεται η ανάγκη άμεσων ενεργειών για την επαναλειτουργία του τουριστικού καταφυγίου της Αλύπας, το οποίο έχει καταστεί εκ νέου ανενεργό, στερώντας από τη δυτική πλευρά του νησιού ένα ασφαλές σημείο ελλιμενισμού για επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου του 2025. Επίσης, ζητείται να αποσαφηνιστεί αν υφίσταται και λειτουργεί νόμιμος φορέας διαχείρισης του λιμένα, ενώ εναλλακτικά προτείνεται η εξέταση του ενδεχομένου ίδρυσης Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου.