ΠΑΜΕ / «Ρήγμα» στην συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ – Ηχηρές αποχωρήσεις και βαριές καταγγελίες

Συλλαλητήριο από εργατικά σωματεία, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και Ομοσπονδίες του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024. Oργανώσεις και μαζικοί φορείς προτάσσουν τις διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μπορεί στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, η ΔΗΠΑΚ, να κατέγραψε σημαντική επιτυχία αναδεικνυόμενη στην πρώτη θέση, όμως στο εσωτερικό του ΠΑΜΕ η κατάσταση φαντάζει έκρυθμη.

Κάτι τέτοιο διαφαίνεται από το μπαράζ αποχωρήσεων κορυφαίων συνδικαλιστών σε κρίσιμους κλάδους, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από ηχηρές καταγγελίες για τις πρακτικές αλλά και την στρατηγική του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ.

ΠΑΜΕ: Βαρύτατες καταγγελίες από αποχωρήσαντες στην Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών

«Χοντρή» ήταν ενδοπαραταξιακή σύγκρουση με επίκεντρο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος -– Τροφίμων και Ποτών και το πρόσφατο συνέδριό της, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν μέλη της παράταξης του ΠΑΜΕ, της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), τα οποία διαχώρισαν την θέση τους κατεβάζοντας ξεχωριστό συνδυασμό, την «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα».

Η ίδια η παράταξη με ανακοίνωσή της λίγες μέρες μετά το συνέδριο, κατήγγειλε «αίσχη τα οποία θα ζήλευαν ακόμη και εργοδοτικοί συνδικαλιστές» εκ μέρους των μελών του ΠΑΜΕ με «καταδρομικές» σε σπίτια υποψηφίου αλλά και εκτεταμένη νοθεία.

Κατά συνέπεια, κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, όπως ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της «ΦΑΓΕ», ο Βασίλης Παπαγεωργίου από το Δ.Σ. της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και ο Δημήτρης Νταλάκος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της σοκολατοποιίας «Παυλίδη», κατήγγειλαν σε υψηλούς τόνους τις πιέσεις που δέχτηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας επειδή τόλμησαν να διαχωρίσουν την θέση τους από την συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ.

Σημειώνουν δε ότι εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση, αλλά δηλώνουν πως θα συνεχίσουν «τον αγώνα για έναν ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό με αγωνιστικό προσανατολισμό, επικεντρωμένο στις ανάγκες των εργαζομένων και στην υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων», ενώ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν «σε έναν συνδικαλισμό που λειτουργεί ως πεδίο αναρρίχησης στις κομματικές ιεραρχίες».

ΠΑΜΕ: Ανεξαρτητοποίηση Οικονόμου με αιχμές για τη θέση του ΚΚΕ για τις συγκοινωνίες

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ανεξαρτητοποίηση από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, τη ΔΑΣ, του Θανάση Οικονόμου, μέχρι πρότινος μέλους του ΔΣ του ΟΑΣΑ.

Στην σχετική τοποθέτησή του ενώπιον του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο ίδιος εστίασε στη βαθιά πολιτική διαφωνία του με τη στάση της παράταξης όσον αφορά τον χαρακτήρα των δημόσιων συγκοινωνιών.

«Εχουμε γίνει πολύ ανεκτικοί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Θανάση Οικονόμου, η τραγωδία των Τεμπών ανέδειξε επιτακτικά την ανάγκη να θυμηθούν οι συνδικαλιστές τον ρόλο και την αποστολή τους, να αξιολογήσουν αντικειμενικά την πραγματικότητα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ηγηθούν ενός δύσκολου αλλά ελπιδοφόρου αγώνα, διεκδικώντας αποκλειστικά κρατικές συγκοινωνίες.

«Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, την οποία, ωστόσο, η παράταξη της ΔΑΣ δεν υιοθετεί πλέον, λόγω της θέσης που έχει ο πολιτικός φορέας που την καθοδηγεί», επεσήμανε. Όπως εξήγησε, η ΔΑΣ, μέσα από ανακοινώσεις, ομιλίες και άρθρα συνδικαλιστών, αρνήθηκε επανειλημμένα –και μάλιστα αιτιολόγησε αυτή τη στάση της σε ορισμένες περιπτώσεις– να διεκδικήσει αποκλειστικά κρατικά μέσα συγκοινωνίας. «Η θέση αυτή αποτελεί άποψη του ΚΚΕ, του φορέα που καθοδηγεί τη ΔΑΣ», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γενική θέση υπέρ των ασφαλών και προσιτών συγκοινωνιών, καθώς και η αντίθεση στο κέρδος, δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος ούτε μπορούν να κινητοποιήσουν αποτελεσματικά τον κόσμο και να αποτελέσουν πραγματικό εμπόδιο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

«Αυτή είναι η πολιτική μου διαφωνία με τη ΔΑΣ», επεσήμανε, εξηγώντας πως η παράταξη άλλαξε τη θέση της χωρίς να προηγηθεί κάποια εσωτερική διαδικασία που να διασφαλίζει τη συλλογική λήψη αυτής της απόφασης. Επιπλέον, κατήγγειλε μεθοδεύσεις που στόχευαν στην υπονόμευσή του σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ενώ, με την παραίτησή του, παρέδωσε τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο σε άλλο μέλος της παράταξης, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια για ερμηνείες περί προσωπικού οφέλους.

ΠΑΜΕ: Μια ηχηρή αποχώρηση από το 2021

Για όσους πάντως γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΜΕ, τα φαινόμενα σοβαρών διαφωνιών τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα επεισοδιακές αποχωρήσεις καίριων συνδικαλιστικών στελεχών δεν είναι σημερινό.

Ενδεικτικό είναι το χρονικό της «εξόδου» από την συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Δημήτρη Αλεξόπουλου το 2021, καθώς εξέφρασε την διαφωνία του με κρισιμες πτυχές των προτάσεών της για την υγειονομική περίθαλψη.

Αλγεινή εντύπωση είχαν προκαλέσει μάλιστα όσα επακολούθησαν, με τον ίδιο τον κύριο Αλεξόπουλο να δέχεται άγριο λεκτικό προπηλακισμό από μέλη του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθηνών το 2022.

ΠΑΜΕ: Στα δικαστήρια για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Την ίδια στιγμή πάντως, οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν και τον προβληματισμό που ενυπάρχει σε τμήμα του ΠΑΜΕ αναφορικά με πρακτικές που επιλέγονται σε διάφορα σωματεία, οι οποίες έχουν οδηγήσει την παράταξη στα δικαστήρια απέναντι σε άλλα συνδικαλιστικά σχήματα.

Πλέον πρόσφατη αλλά και χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), για το οποίο εκδικάστηκαν προ ολίγων ημερών τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 46 Σωματεία αναφορικά με την νομιμότητά του, καθώς καταγγέλλουν την παράταξη του ΚΚΕ, τη ΔΑΣ, για πλήρη νόθευσή του.

Η ίδια η ΔΑΣ πάντως είχε ανακοινώσει πως καταλαμβάνει και τις 21 έδρες στη νέα Διοίκηση, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην συγκρότηση νέου ΔΣ με πρόεδρο την Ντίνα Γκογκάκη.

ΠΗΓΗ TVXS


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα κατάρρευση στα χρηματιστήρια - Κάτω από τα $60 το πετρέλαιο

"Αν δεν λυθεί το θέμα με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, δεν …