Μάχη ελληνικών ναυπηγείων για τις γαλλικές φρεγάτες

Το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ύψους 28 δισ., έχει αναζωπυρώσει το εγχώριο γεωπολιτικό-επενδυτικό παιχνίδι που από ό,τι φαίνεται θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γαλλικός κρατικός κολοσσός της Naval Group που κατασκευάζει τις τρεις φρεγάτες Belharra για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, λίγες μέρες πριν από την άφιξη του Γάλλου υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα (αναμένεται τη Μεγάλη Δευτέρα), έχει καταθέσει στις Ενοπλες Δυνάμεις και την κυβέρνηση μια πρόταση για την προμήθεια επιπλέον τριών νέων FDI φρεγατών, γνωστών ως Belharra, οι οποίες με βάση το σχέδιο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ωστόσο, στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων ναυπηγείων της χώρας για συμμετοχή στον νέο αμυντικό σχεδιασμό, όλα δείχνουν ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται πιο κοντά στη συμπαραγωγή με τη Naval των φρεγατών από ό,τι τα αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγεία της ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα. Η ΟΝΕΧ, η οποία ελέγχει πλήρως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το 2024 και της Σύρου από το 2019, έχει επανειλημμένα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση πολεμικών πλοίων, από φρεγάτες και κορβέτες έως κανονιοφόρους και ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ), με ενσωμάτωση αιχμής τεχνολογιών και οπλικών συστημάτων.

Πάρα ταύτα, η γαλλική πρόταση αφήνει εκτός «παιχνιδιού» τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που είχαν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους για τα προγράμματα του Π.Ν., προκρίνοντας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου.

Μνημόνιο συνεργασίας

Η γαλλική πλευρά προτιμά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως τον Ελληνα ανάδοχο για ενδεχόμενη συμπαραγωγή των επιπρόσθετων τριών φρεγατών FDI (Belharra) για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε επαφές με τη νέα διοίκηση των ναυπηγείων. Μάλιστα, η πρόταση αφορά τη δημιουργία τοπικής γραμμής παραγωγής στα ναυπηγεία, με τα οποία η γαλλική κρατική εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU).

Ανασταλτικός παράγοντας για την επιλογή της ΟΝΕΧ αντί του Σκαραμαγκά από τον γαλλικό κρατικό κολοσσό φαίνεται πως αποτελεί το γεγονός πως η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα στην Ελευσίνα υποστηρίζεται από αμερικανικό κρατικό fund. Η γαλλική επιφυλακτικότητα εδράζεται στην άποψη ορισμένων Γάλλων επιτελών που πιστεύουν πως ενέχει ρίσκο η μεταφορά κρίσιμης γαλλικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε αμερικανικά χέρια μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ της Ε.Ε. και της νέας διοίκησης Τραμπ στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Επιπρόσθετα, η ιταλική Fincantieri που αποτελεί ανταγωνιστή της Naval έχει υπογράψει πριν από δύο χρόνια επίσημη συμφωνία με τον όμιλο ONEX για τη δημιουργία μιας γραμμής κατασκευής κορβετών και εγκαταστάσεων υποστήριξης του κύκλου ζωής τους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος της εταιρείας, μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ, είχε τονίσει μάλιστα την ανάγκη να ενισχυθεί μέσα από τέτοιες επενδύσεις η βιομηχανία στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις FDI κατασκευάζονται, ήδη, σε γαλλικά ναυπηγεία στη Λοριάν, ενώ η τέταρτη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, με τον σχεδιασμό να θέλει η ναυπήγησή της να γίνει και αυτή στη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί | ΑΠΕ- ΜΠΕ/NAVAL GROUP/STR

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Naval έχει την έγκριση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Αμυνας Λεκορνί που αναμένεται στην Αθήνα και ως εκ τούτου η γαλλική πρόταση θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια. 

Η Αθήνα περιμένει από τον κ. Λεκορνί, σε ό,τι αφορά τη γαλλική πρόταση, να επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος να προτείνει μια προνομιακή τιμή για το κόστος των φρεγατών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και να δεσμευτεί πως θα επιταχύνει τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Telegramme και του ανταποκριτή της στην Αθήνα, Φαμπιέν Περιέ, «η Ελλάδα έχει την πρόθεση να μείνει στην πρώτη γραμμή και να αποκομίσει κέρδη από αυτόν τον σχεδιασμό σε οικονομικό επίπεδο, καθώς η κατασκευή μιας φρεγάτας απαιτεί περίπου 1.500 άτομα».

Η Meteor

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ακόμη για τις εξελίξεις στο θέμα των Μeteor, τις προθέσεις των Γάλλων για συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία και τους όρους και τις προϋποθέσεις της 4ης φρεγάτας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αναμένεται να κατασκευαστεί και αυτή στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται πως το κόστος μιας φρεγάτας αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μαζί με τον εξοπλισμό.

Για την τέταρτη, το Παρίσι, σύμφωνα με γαλλικές πηγές, προτείνει ένα κόστος περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ, με ειδικό, υψηλής τεχνολογίας, εξοπλισμό που θα διατεθεί δωρεάν για να αντισταθμιστεί ενδεχομένως η διαφωνία σχετικά με τους Meteor.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

Με κέρδη έκλεισε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χάρη στην ώθηση που έδωσε στον τεχνολογικό …