«Αν δεν ξέρω τι κοινωνία θέλω μετά, χάνεται το νόημα»

Φίλιππος Ζάχαρης

Το πρώτο βιβλίο του φιλόλογου και δημοσιογράφου, με τίτλο «Ευκαιρίες ζωής», θα παρουσιαστεί στις 5 Μαΐου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», με κύριο ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη.

«Υπάρχουν πάντα κρυμμένες αλήθειες σε τούτη τη ζωή. Υπάρχουν περάσματα και εικόνες που λειτουργούν ως έμπνευση για τον άνθρωπο εκείνον που αναζητά χαμένα νοήματα και ιδέες. Σε μια εποχή του γενικευμένου κομφορμισμού και της μισαλλοδοξίας, τα περάσματα στην ξεχασμένη μεγάλη σκέψη, που συνθέτουν το ψηφιδωτό της Υπαρξης μέσα από τη φιλοσοφία, την ποίηση και τη λογοτεχνία, αποτελούν τον φωτεινό εκείνο φάρο στην πορεία προς τη γονιμοποίηση και ανασύνθεση του σκοπού της ζωής».

Ο φιλόλογος και δημοσιογράφος Φίλιππος Ζάχαρης παραδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ευκαιρίες ζωής» (Εκδόσεις Αποστακτήριο), μια συλλογή επιλεγμένων κειμένων, που όπως δηλώνει ο ίδιος «απευθύνονται σε εκείνους τους ανθρώπους που επιθυμούν να αναζητήσουν τα χαμένα νοήματα του παρελθόντος ώστε να λειτουργήσουν ως πέρασμα σε μια “νέα” ζωή μέσα από τη δεινότητα που προσφέρει η ίδια η Υπαρξη... Αν το πόνημα αυτό αποτελέσει μια ώθηση στη γονιμοποιό σκέψη, αν οι λέξεις μπορέσουν να ανανοηματοδοτήσουν τη σημερινή φτωχή από ιδέες και αξίες ζωή, τότε το στοίχημα να βρει πρόσφορο έδαφος θα έχει κερδηθεί».

Ο 59χρονος συγγραφέας γράφει για να επανασυνθέσει και να επαδιαπραγματευτεί με τους συνανθρώπους και συμπορευτές τον κοινωνικό διάλογο και τις χαμένες αξίες, ιδιαίτερα της επικοινωνίας, όπως μας λέει. Γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδάσκει και μεταφράζει γερμανικά, ενώ ως δημοσιογράφος συνεργάζεται σήμερα με γερμανόφωνα μέσα (Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων «APA»), καθώς και με ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, («Χανιώτικα Νέα», «Δημοκράτης» Μυτιλήνης, «Ελευθερία» Καλαμάτας, «Ροδιακή») και με το ιατρικό portal iatronet.gr. Το 2017 του απονεμήθηκε από την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του εργασίας και την πολύχρονη προσπάθειά του υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η φιλοσοφία υπήρξε πυξίδα στη ζωή του, από την εφηβεία, από 14 ετών.

Το πρώτο του βιβλίο περιλαμβάνει δοκίμια «αναστοχασμού, ανανοηματοδότησης», με διακριτούς επηρεασμούς από τον γερμανικό ρομαντισμό, τη φιλοσοφία της γαλλικής σχολής, του Καστοριάδη, του Αξελού, που έχουν καθορίσει τη γραφή και τη σκέψη του, αλλά και από φιλοσόφους όπως οι Ενγκελς, Σοπενάουερ, Νίτσε.

«Ο αναστοχασμός για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα, χωρίς αυτόν δεν πρόκειται να επανέλθουν πράγματα τα οποία έχουν σταματήσει σε κάποια εποχή - την προσδιορίζω λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύω ότι η μεγάλη σκέψη, όπως έλεγε και ο Κώστας Αξελός, έχει σταματήσει πριν από τον Β’ Παγκόσμιο, όταν υπήρχαν μεγάλες πένες, μεγάλα μυαλά και καθόρισαν το σημερινό γνωστικό γίγνεσθαι», μας λέει ο Φ. Ζάχαρης, καθώς τώρα επιχειρεί να «επικαιροποιήσει» σκέψεις παλαιότερων στοχαστών που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να προχωρήσει, να σκάψει όλο και πιο βαθιά. «Γιατί αν δεν σκάψουμε πιο βαθειά, όπως έλεγε ο Καστοριάδης, δεν πρόκειται να δούμε τι πήγε λάθος σε όλη τη διαδικασία της σκέψης, αλλά και τον γεγονότων, των μεγάλων επαναστάσεων, τι πήγε στραβά και όλα αυτά πήγαν χαμένα», τονίζει.

Περιγράφοντας μια άλλη πραγματικότητα, «που βρίσκεται πίσω από τις καθημερινές συναλλαγές και συνδιαλλαγές, επιχειρεί την προσέγγιση ενός εσωτερικού κόσμου, όπου σε κυριολεξία βρίσκονται πράγματα και εν ροή και ξεχασμένα, θαμμένα». Ετσι, βλέπει τον ρόλο του, «σαν να προσπαθεί να υπενθυμίσει ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από αυτό που ζούμε, από το συνεχές αδιέξοδο.

Τα περάσματα για μένα είναι εφικτά, δεν ξέρω όμως, δεν έχει απαντηθεί αυτό, αν οι άνθρωποι θέλουν να εγερθούν, όχι από τον καναπέ, γιατί αυτό το κάνουν, αλλά να εγερθούν εσωτερικά και πνευματικά», επισημαίνει. «Για παράδειγμα, ο κόσμος μπορεί να βγει έξω για τα Τέμπη για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, κάποιος μπορεί να πει ότι είναι όχλος, κάποιος άλλος αγανάκτηση... Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω, αλλά με ενδιαφέρει σε κάθε τι που γίνεται να υπάρχει και μια εξήγηση, γιατί κάνω τη διαμαρτυρία αλλά και τι θέλω μετά. Αν δεν ξέρω το μετά, τι κοινωνία θέλω, χάνεται το νόημα. Αδιέξοδες, χωρίς αιτία οι διαμαρτυρίες όταν δεν υπάρχει πολιτική και κοινωνική όραση, αν δεν ξέρεις τι θέλεις για την επόμενη μέρα».

Το βιβλίο του Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 5 Μαΐου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στις 7 μ.μ., με κύριο ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη. Συντονισμό θα κάνει ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Θέμης Μπερεδήμας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών - ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνική Γλώσσα»: Επιτυχία της πολιτισμικής διπλωματίας

«Ολόκληρη η υφήλιος θα τιμά, κάθε χρόνο, το όχημα με το οποίο ταξιδεύουν μέσα στους …