Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που αντέδρασαν στις διαδικασίες της αξιολόγησης και έτσι ξεκίνησαν πειθαρχικές διώξεις εναντίον τους από το υπουργείο Παιδείας, ούτε η καθηγήτρια Χρύσα Χοτζόγλου που τέθηκε σε δυνητική αργία, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση («Η πρώτη αργία εκπαιδευτικού για συνδικαλιστικούς λόγους μετά την πτώση της χούντας!», «Εφ.Συν.», 5/3/2025).
Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» μέλη ΔΕΠ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), για πρώτη φορά στα χρονικά ζητήθηκε από τη διεύθυνση προσωπικού της σχολής να δοθούν τα ονόματα των καθηγητών που απήργησαν στις 9 Απριλίου ώστε να υπάρξει η προβλεπόμενη από τον νόμο περικοπή ημερομισθίου. Κάτι που προβλέπεται από τη νομοθεσία, ωστόσο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα μας μέλος ΔΕΠ της ΑΣΚΤ, που συμμετείχε στην απεργία, εθιμικά δεν εφαρμοζόταν, γεγονός που δείχνει μια σκλήρυνση της στάσης έναντι των απεργών καθηγητών, προφανώς με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ της ΑΣΚΤ, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήρθε σε συνέχεια του καλέσματος του συλλόγου, με το οποίο προσκαλούσε τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργία, ενώ την ίδια στιγμή είχε ενημερωθεί όλη η κοινότητα της ΑΣΚΤ. «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι καμία άλλη Διοίκηση της ΑΣΚΤ στο παρελθόν δεν είχε προχωρήσει σε παρόμοια απόφαση», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.
Τα μέλη του Συλλόγου αναφέρουν ακόμα ότι πρόκειται για μία ενέργεια η οποία αποτελεί εκδικητική πράξη που στοχεύει στην αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος και στον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας. «Σημειώνουμε ότι, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Ως εκ τούτου, ζητούμε από την ΠΟΣΔΕΠ να καταδικάσει τις συγκεκριμένες ενέργειες της Πρυτανικής Αρχής της ΑΣΚΤ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρύτανης της ΑΣΚΤ, Ερατώ Χατζησάββα, δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποδίδοντάς το σε πρωτοβουλία συγκεκριμένου υπαλλήλου. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η ΠΟΣΔΕΠ, μέλη της οποίας έχουν έρθει σε επικοινωνία με την κ. Χατζησάββα. Παράλληλα, αρκετά μέλη ΔΕΠ της ΑΣΚΤ καλούν την πρύτανη να πάρει ξεκάθαρη θέση για το περιστατικό.