Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης άφησε αμέτρητες εκκρεμότητες για το έργο της πλήρους κτηματογράφησης στην Ελλάδα
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350.000 ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Η κυβέρνηση προσπάθησε στο τελευταίο διάστημα να δώσει την εικόνα ενός έργου που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αυτό όμως που πραγματικά συνέβη είναι ότι καταργήθηκαν άρον άρον τα Υποθηκοφυλακεία και οι εκκρεμότητές τους μεταβιβάστηκαν στα Κτηματολογικά Γραφεία ● Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε υποσχεθεί να θέσει σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα (metavoles.ktimatologio.gr) για την υποδοχή αιτημάτων εξωδικαστικής διόρθωσης ή χωρικών μεταβολών, η οποία αναμένεται τελικά να λειτουργήσει μέσα στον Μάιο.
Μπορεί ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης να έγινε αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, με την κυβέρνηση να διαφημίζει τη μεγάλη επιτυχία του με την «ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», φαίνεται όμως ότι ο διάδοχός του Χρήστος Μπουκώρος τρέχει και δεν φτάνει με εκατομμύρια εκκρεμότητες που έχουν μείνει για να τελειώσει επιτέλους το έργο της πλήρους κτηματογράφησης στην Ελλάδα.
Περισσότερες από 350.000 είναι οι λιμνάζουσες εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάσπαρτες στα Κτηματολογικά Γραφεία που ήδη λειτουργούν και καλύπτουν το 60% της χώρας. Ομως πολύ περισσότερες εκκρεμότητες εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν από τις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ακόμα υπό κτηματογράφηση και στις οποίες εκκρεμεί ακόμη η συλλογή δηλώσεων.
Αυτές οι περιοχές είναι πέντε και διόλου αμελητέες καθώς περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της Κρήτης (Βόρειο Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο), όπου ελάχιστα βοήθησε η λειτουργία «κινητής καντίνας» για τη συλλογή δηλώσεων, η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Σε όλες τις παραπάνω εκκρεμότητες θα προστίθενται συνεχώς νέες καθώς θα τίθενται συνεχώς αιτήματα πολιτών σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο υποτίθεται πως λειτουργεί κανονικά.
Η κυβέρνηση προσπάθησε στο τελευταίο διάστημα να δώσει την εικόνα ενός Κτηματολογίου που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (με μικρές εκκρεμότητες έως το τέλος του 2025), αυτό όμως που πραγματικά συνέβη είναι ότι καταργήθηκαν άρον άρον τα Υποθηκοφυλακεία, και οι εκκρεμότητές τους μεταβιβάστηκαν στα Κτηματολογικά Γραφεία. Τα Γραφεία αυτά, πολλά από τα οποία πάσχουν από υποστελέχωση, που επιχειρείται να καλυφθεί με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, θα πρέπει επίσης να ασχοληθούν με τη διόρθωση σφαλμάτων (με τη διαδικασία του πρόδηλου) που μπορεί να προκύπτουν από παλαιότερες και μη πλήρεις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας. Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός εγγραφών, κυρίως από παλαιότερα πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης, τα οποία παρουσιάζουν κρίσιμα λάθη σε γεωχωρικά δεδομένα και ιδιοκτησίες που εμφανίζονται ακόμη και μέσα στη θάλασσα.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι όσα γράφαμε στην «Εφ.Συν.» τον περασμένο Σεπτέμβριο («Πυρά ομαδόν για το άρον άρον “κλείσιμο” του Κτηματολογίου»), με αφορμή τότε συζήτηση στη Βουλή. Η κυβέρνηση ανακοίνωνε πανηγυρικά ότι ολοκληρώνει το Κτηματολόγιο, έργο που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια και σε πολλές περιοχές πέρασε από διαδικασίες αναρτήσεων και ελέγχων οι οποίες επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις ώστε να μην κινδυνεύει η περιουσία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τότε από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου (ΣΕΓΕΚ), στα διάφορα προγράμματα κτηματογράφησης είχε γίνει επεξεργασία καταχώρισης για πάνω από 50 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας και είχαν προκύψει πάνω από 3,3 εκατομμύρια γεωτεμάχια αγνώστου ιδιοκτήτη τα οποία «κινδύνευαν» να περάσουν στο Δημόσιο.
Θαλάσσια οικόπεδα
Το πρόβλημα με τον εντοπισμό γεωτεμαχίων μέσα στη θάλασσα είναι έντονο ειδικά στη Ζάκυνθο, που είχε κτηματογραφηθεί παλαιότερα με συντεταγμένες που διαφέρουν από το σημερινό γεωδαιτικό σύστημα.
Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, για τις περιοχές όπου εμφανίζονται τέτοια προβλήματα εξετάζεται ακόμα και η τμηματική επανακτηματογράφηση. Στόχος είναι τα γεωτεμάχια να επανατοποθετηθούν σε ορθή θέση, αλλά παραμένει άγνωστο εάν αυτό θα λύσει αυτόματα τις εκκρεμότητες ή θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να τρέχουν για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε υποσχεθεί να θέσει σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων εξωδικαστικής διόρθωσης ή χωρικών μεταβολών. Η πλατφόρμα αυτή metavoles.ktimatologio.gr αναμένεται τελικά να λειτουργήσει μέσα στον Μάιο και η αποτελεσματική λειτουργία της μένει να φανεί στην πράξη.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, σήμερα από το σύνολο των Κτηματολογικών Γραφείων που λειτουργούν εκδίδονται καθημερινά περίπου 2.600 αποφάσεις, αλλά υποβάλλονται 2.300 νέα αιτήματα. Με μια τέτοια επίδοση, δεν δημιουργούνται νέες εκκρεμότητες αλλά δεν επιλύονται και παλαιές που αθροίζονται πανελλαδικά στον αριθμό των 350.000. Τα πρωτεία στις εκκρεμότητες διεκδικεί η περιοχή της Θεσσαλονίκης με 60.000 υποθέσεις και ακολουθούν η Ρόδος με 45.000, η Κατερίνη με 19.000. Γύρω στις 6.000 υπολογίζονται οι εκκρεμότητες σε Αθήνα, Καβάλα και Βόλο. Ο νέος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Χρήστος Μπουκώρος, έχει δηλώσει ότι στόχος είναι να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του 2025.
Στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Μπουκώρος βρέθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη δέσμευση να μηδενιστούν οι 60.000 εκκρεμότητες της περιοχής. Ο υφυπουργός τόνισε στις συναντήσεις του ότι στελέχη του Κτηματολογίου με υπερτοπική αρμοδιότητα θα υποστηρίξουν το γραφείο της Θεσσαλονίκης, ώστε οι περισσότερες από 60.000 εκκρεμότητες να έχουν μηδενιστεί εντός του 2025. Επίσης, τοποθετήθηκε θετικά στο ενδεχόμενο συγκρότησης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, με αντικείμενο τον έλεγχο των πράξεων που απορρίπτονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Η έλλειψη τέτοιων Δευτεροβάθμιων Επιτροπών υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους.
Ο υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή των συμβολαιογράφων στην κατάθεση των προτάσεών τους για την ελαχιστοποίηση των τυπικών λαθών στα συμβόλαια, προκειμένου οι καταχωρίσεις να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό. Ο Χρ. Μπουκώρος επισκέφθηκε το Υποκατάστημα και το Κτηματολογικό Γραφείο και ευχαρίστησε το προσωπικό για τη συμβολή του, επιμένοντας, πάντως, να λέει ότι η Θεσσαλονίκη «συγκαταλέγεται στις πρώτες περιοχές όπου υπάρχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο», παρά τις 60.000 εκκρεμότητες που παραμένουν στην περιοχή.
Ψηφιοποίηση αρχείων
Μαζί με τα εκατομμύρια των εκκρεμοτήτων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2025 να έχει ολοκληρώσει και την ψηφιοποίηση των 600 εκατομμυρίων σελίδων από τα αρχεία των 392 υποθηκοφυλακείων που έκλεισαν ανά την επικράτεια. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν σαρωθεί πάνω από 320 εκατομμύρια σελίδες, αλλά το έργο που απομένει είναι μεγάλο και δύσκολο καθώς εκκρεμεί σε πολλές περιπτώσεις και η προσθήκη δεδομένων ώστε να επιτρέπεται η εξ αποστάσεως έρευνα και διεκπεραίωση υποθέσεων από δικηγόρους.