PLATO’S PLATE: Μια νέα εμπειρία ελληνικής γαστρονομίας και πολιτισμού

Μια σύγχρονη προσέγγιση για την καταγραφή και ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού από 23 συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας, με μια σειρά δράσεων οργάνωσης και συνεργασίας και ένα καινοτόμο μήνα γαστρονομικού πολιτισμού που έρχεται τον Μάιο του 2025.

Platos Plate

Στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού, η γαστρονομία δεν είναι απλώς διατροφή, αλλά μια τελετουργία, μια φιλοσοφία, μια ζωντανή σύνδεση με το παρελθόν και το μέλλον. Το Plato’s plate γεννήθηκε από αυτή την ιδέα: να αναδείξει την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα την επαναπροσδιορίζει μέσα από σύγχρονες τεχνικές και βιωματικές εμπειρίες.

Εμπνευσμένο από τις απαρχές της στην μυθική ομηρική και την φιλοσοφική αρχαία Ελλάδα όπου η φιλοσοφία συνδέεται με την καθημερινή ζωή, το Plato’s plate προτείνει ένα ταξίδι γεύσεων που βασίζεται στον πλούτο της ελληνικής γης, την σοφία της ελληνικής παράδοσης και τον πολιτισμό της γαστρονομίας. Στόχος του είναι να φέρει στο προσκήνιο τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και συνήθειες, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις για υγιεινή, βιωσιμότητα και πρωτοτυπία.

Ένα όραμα για το μέλλον

Η ελληνική κουζίνα έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία. Από τα αρχαία συμπόσια μέχρι τις μοναστηριακές συνταγές και τις τοπικές παραδόσεις κάθε γωνιάς της χώρας, η γεύση γίνεται ένα παράθυρο στον πολιτισμό. Το Plato’s plate αξιοποιεί αυτή την κληρονομιά, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και πολιτισμό με μια σύγχρονη προσέγγιση. Η διατήρηση της ουσίας της ελληνικής κουζίνας, χωρίς να παγιδεύεται στο παρελθόν, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και τη μεγαλύτερη καινοτομία.

Το Plato’s plate στοχεύει να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. Μέσα από τη δύναμη της αφήγησης, της γεύσης και της αυθεντικότητας, φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να επανασυστήσει την ελληνική κουζίνα στο παγκόσμιο κοινό. Κάθε προϊόν είναι μια ιστορία, κάθε γεύση μια ανάμνηση και κάθε γαστρονομική εμπειρία μια νέα ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τον πολιτισμό μας.

Οι δράσεις του έργου

Δημιουργούμε ένα αποθετήριο του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, με καταγεγραμμένα όλα τα εκλεκτά προϊόντα, τις γεύσεις και συνταγές, τα μουσεία και του χώρους πολιτισμού, τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ γαστρονομικού ενδιαφέροντος αλλά και την σχετική βιβλιογραφία στον ιστοχώρο www.platosplate.gr. Παρουσιάζουμε το γαστρονομικό προφίλ των συνεργαζόμενων περιοχών και θεματικές διαδρομές γαστρονομικού ενδιαφέροντος στην ελληνική ύπαιθρο.

Δημιουργούμε μια σειρά ενημερωτικών και προωθητικών εργαλείων και video. 

Υλοποιούμε πολλές τοπικές δράσεις ενημέρωσης, συνέργειας, δικτύωσης και δημιουργίας γαστρονομικών κοινοτήτων. 

Υποστηρίζουμε πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες και φεστιβάλ σε όλες τις συνεργαζόμενες περιοχές. 

Διερευνούμε και πετυχαίνουμε ισχυρισμούς υγείας για αρκετά προϊόντα.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την μεγάλη μας δράση, τον Μήνα του γαστρονομικού πολιτισμού!

Μάιος 2025, μήνας γαστρονομικού πολιτισμού

Πρόκειται για μια σειρά δράσεων στο σημείο που χτυπά καρδιά των ελληνικών προϊόντων, την Κεντρική Αγορά Τροφίμων Αθηνών - Αγορά του καταναλωτή (Ρέντη), με πολλές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις.

» ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων (Μάιος 2025), με την συμμετοχή των συνεργαζόμενων περιοχών, των παραγωγών, των προϊόντων, των γεύσεων και του πολιτισμού τους. Θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για την ελληνική γαστρονομία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενημερώσεις των επισκεπτών για τις περιοχές και την γαστρονομική τους ταυτότητα και γευστικά κεράσματα.

» ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κάθε σαββατοκύριακο του Μάη, στον χώρο του Open Farm Agora θα υπάρχει παρουσίαση επιλεγμένων τιμώμενων περιοχών, γαστρονομικά γεγονότα, μαθήματα γευσιγνωσίας και εργαστήρια, μαθήματα μαγειρικής, συμπόσια και γευστικές δοκιμές, ενώ οι δράσεις θα πλαισιώνονται από μουσικές εκδηλώσεις και αφιερώματα.

» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παράλληλα με το κλείσιμο της Έκθεσης, στις 30-31 Μαΐου 2025 διοργανώνεται διήμερο συνέδριο στον συνεδριακό χώρο εντός της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων Αθήνας, αφιερωμένο στην ανάδειξή της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Θεματολογία του ο πλούτος της ελληνικής υπαίθρου, οι προοπτικές των τοπικών εκλεκτών αγροδιατροφικών προϊόντων και η ενίσχυση της σύνδεσής τους με την γαστρονομία, την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, η ταυτότητα των περιοχών και η ένταξη του πολιτισμού της γεύσης στον τουρισμό.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Ελληνική γαστροσοφία 

Συνδυάζοντας την γαστρονομία με την φιλοσοφία, εξετάζουμε τη διατροφή, την κουζίνα και τις  γεύσεις μέσα από έναν βαθύτερο πολιτισμικό, πνευματικό και αισθητικό φακό. Προσεγγίζουμε την ιδέα ότι το φαγητό δεν είναι απλώς μέσο θρέψης αλλά και εργαλείο για την απόλαυση, την κοινωνική συνοχή, την τέχνη και τη φιλοσοφική αναζήτηση, μετατρέποντας την διατροφή σε μια ολιστική εμπειρία.

Με το Plato’s plate, η ελληνική γαστρονομία δεν είναι απλώς μια παράδοση που τιμούμε, αλλά μια ζωντανή εμπειρία που εξελίσσεται και εμπνέει


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Κουζινόπουλου για τον Γεντί Κουλέ

Το Σάββατο 10 Μαίου 2025, ώρα 7 μ.μ., στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (περίπτερο 14) …