Στα κατοικημένα σπίτια με τις πολύ εμφανείς ρωγμές έγινε άτυπη σύσταση, αν υπάρχει δυνατότητα, να μην διανυκτερεύσουν εκεί οι κάτοικοι.
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας, κατέφθασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης για τη διενέργεια αυτοψίας και την εκτίμηση της κατάστασης. Έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιτόπιοι έλεγχοι στην περιοχή, που έχει τεθεί σε συναγερμό για τις ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων που διατρέχουν τα τελευταία 24ωρα τον συνεκτικό ιστό του οικισμού – αυλές σπιτιών, τον περίβολο ενός ναού και τμήματα των δρόμων. Η πρώτη αυτοψία κράτησε περίπου δύο ώρες και ακολούθησε σύντομη σύσκεψη.
O κ. Λέκκας σε δηλώσεις του σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε με δύο εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων η καθεμία. Είναι σε διαφορετικά σημεία στο χωριό. Αυτές οι εδαφικές διαρρήξεις έχουν προκαλέσει αστοχίες σε κατασκευές, οικίες, δημόσιους χώρους αλλά και δίκτυα. [...] Το φαινόμενο έχει εμφανιστεί εδώ και μία εβδομάδα περίπου. Διευρύνονται οι διαρρήξεις αυτές, οι οποίες υπάρχουν στο έδαφος και βεβαίως απόψε μαζί με τον δήμαρχο τον κ. Καλοκαιρινό και με τους επιτελείς στον Δήμο κάναμε μία ευρύτατη αυτοψία, όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες. Αυτή η αυτοψία ουσιαστικά θα συνεχιστεί και πάλι αύριο το πρωί από τις 7.00. Θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τις διαρρήξεις αυτές οι οποίες υπάρχουν στον χώρο, να δούμε, να προσεγγίσουμε τα αίτια στα οποία οφείλονται αυτές οι διαρρήξεις, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, γιατί αυτό είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να επέμβουμε».
«Το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί»
Ερωτηθείς αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επεκταθεί αυτό το φαινόμενο σε γειτονικές περιοχές, ο επιστήμονας απάντησε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε μπορεί να επεκταθεί. Αυτό θα το δούμε και αύριο και τις επόμενες μέρες κατά πόσο θα επεκτείνεται ή όχι το φαινόμενο. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιες κατασκευές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες αστοχίες από την από την διάρρηξη. Αυτές οι κατασκευές ήταν όμως παλιές και δεν κατοικούνται, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένες κατασκευές, οι οποίες κατοικούνται, η σύσταση είναι για απόψε να μην κατοικηθούν, να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε αύριο να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για να δούμε στη συνέχεια τι δράση θα πάρουμε. Βεβαίως το αν θα είναι οι κατοικίες ασφαλείς ή όχι, αυτό είναι θέμα της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών (ΔΑΕΦ), η οποία θα αποστείλει μηχανικούς έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί να αξιολογήσουν κατά πόσο μία κατασκευή κινδυνεύει ή όχι».
Σε έκτακτη ανάγκη ο οικισμός
Στα κατοικημένα σπίτια με τις πολύ εμφανείς ρωγμές έγινε άτυπη σύσταση, αν υπάρχει δυνατότητα, να μην διανυκτερεύσουν εκεί οι κάτοικοι.
Αύριο το πρωί τον κ. Λέκκα θα συνοδεύσουν στην αυτοψία και πολιτικοί μηχανικοί του Δήμου Ηρακλείου. Τα κατοικημένα σπίτια με εμφανείς ρωγμές και προβλήματα είναι περίπου δέκα, αλλά υπάρχουν και κλειστά σπίτια, στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση και είναι άγνωστο ακόμα τι συμβαίνει σε αυτά. Αφού χαρτογραφηθεί το φαινόμενο θα συγκριθεί η εικόνα του με παλαιότερες απεικονίσεις, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και drones. Ο Δήμος θα υποβάλει σχετικό φάκελο με το αίτημα να κηρυχθεί ο οικισμός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τσελέντης: Τα μη ενεργά ρήγματα, μας ήταν γνωστά
Επιπλέον ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικρύωσης του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελεντή, στην οποία αναφέρει ότι η ομάδα του Ινστιτούτου εδώ και 3 χρόνια έκανε λεπτομερή σεισμολογική και γεωφυσική μελέτη του Ηρακλείου και βρήκε πολλά μη ενεργά ρήγματα τα οποία μελέτησε με ηλεκτρικές, σεισμικές, και Georadar μεθόδους και με δορυφόρους. Αναλυτικά ο διευθυντής ανέφερε:
«ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΒΟΥΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ;;»
Στο Γεωδυναμικό εδώ και 3 χρόνια κάναμε μια λεπτομερή σεισμολογική/Γεωφυσικη/μελετη του Ηρακλείου.
Βρήκαμε πολλά ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ ρήγματα τα οποία μελετήσαμε με ηλεκτρικές, σεισμικές, δορυφόρους και Georadar μεθόδους.
Στην ευρύτερη περιοχή στις Βούτες υπάρχουν αρκετά (ΜΗ ΕΝΕΡΓΑ) ρήγματα με διευθύνσεις Β-Ν τα οποία εντοπίσαμε αλλά ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΜΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
Είχαμε βρει ότι η ευρύτερη περιοχή στις Βούτες ανυψώνεται πολύ λίγο ενώ η περιοχή του λιμανιού «πέφτει».
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ Υιοθετήσουμε ΤΟ ΑΠΛΟΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΘΙΖΗΣΗΣ.
ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ «ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΜΕΤΑΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΥ ΡΗΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΚΡΗΤΗ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
(**) Στο χάρτη βλέπετε πόσους μικροσεισμούς καταγράψαμε την περίοδο των σεισμών του Αρκαλοχωρίου πολλοί από τους οποίους είναι Βορειότερα προς τη πόλη του Ηρακλείου που δείχνουν την ύπαρξη πολλών ΜΙΚΡΩΝ ρηγμάτων».