Βυθίζεται το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα που χτυπήθηκε από drone [εικόνες + βίντεο]

Δραματικές στιγμές και μπαράζ αντιδράσεων για το τυφλό, προς το παρόν, χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο πλοίο “Conscience” της οργάνωσης Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας (The Freedom Frotilla Coalition), το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη Γάζα.

Βυθίζεται το πλοίο

Νεότερη ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της αποστολής, Γιασμίν Ατσάρ, αναφέρει πως το πλοίο μπάζει νερά και ενδέχεται να βυθιστεί, ενώ έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, από τη στιγμή που χτυπήθηκαν οι γεννήτριες που βρίσκονταν στην πλώρη.

(Malta Vessel Traffic Services via AP)

Στην περιοχή σπεύδει σκάφος από την Κύπρο για τη διάσωση, την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές δείχνουν το δάχτυλο προς το Ισραήλ και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση. Το Τελ Αβίβ δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Εκπρόσωπος της  Συμμαχίας του Στόλου Ελευθερίας, πάντως, κατηγορεί το Ισραήλ ή κάποιον από τους συμμάχους του για την επίθεση αυτή, προσθέτοντας, όμως, ότι δεν έχει προς το παρόν αποδείξεις. 

Έκκληση Έλληνα καθηγητή

Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε η ανάρτηση – έκκληση του Τάκη Πολίτη, καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να συνεργάζεται με το Ισραήλ.

Ο κ. Πολίτης περιέγραψε την κατάσταση γράφοντας: 

Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε την παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.
Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές. 
Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας.

Ζητούν έρευνα για την επίθεση

Την ίδια ώρα η οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor απευθύνει κάλεσμα για να πραγματοποιηθεί έρευνα για την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

«Η σκόπιμη στόχευση πολιτικού πλοίου που μεταφέρει βοήθεια σε διεθνή ύδατα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και το Δικαίου της Θάλασσας. Η επίθεση ακολουθεί την πεπατημένη οδό της βίας απέναντι σε πλοία που προσπαθούν να φτάσουν στη λωρίδα της Γάζας, ακόμη και πριν πλησιάσουν στις ακτές της» σημειώνει και καλεί σε διεξαγωγή έρευνας με διαφάνεια από της αρχές της Μάλτας και με τη συμμετοχή του ΟΗΕ.

(Malta Vessel Traffic Services via AP)

Ζητά, ακόμη, εγγυήσεις για ασφαλή θαλάσσιο πέρασμα της όποιας ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθύνεται προς τη Γάζα προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει δράση αυτό θα δώσει ώθηση στο να πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Το χρονικό της επίθεσης

Στη διεθνή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας συμμετέχουν τουλάχιστον 80 ακτιβιστές από 20 χώρες, ανάμεσά τους άτομα από Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Κολομβία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαλαισία, Μαρόκο, Νορβηγία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, ΗΠΑ.

Η αποστολή είχε οργανωθεί υπό άκρα μυστικότητα, με την αναχώρησή της να καθυστερεί για λίγες ημέρες εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων στο λιμάνι της Μάλτας.

Το πλοίο "Conscience" είχε αναχωρήσει από την Τυνησία με περίπου 30 άτομα πάνω και κατευθυνόταν προς τη Μάλτα, όπου θα επιβιβάζονταν τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής. Εκεί, σήμερα τα ξημερώματα και σε διεθνή ύδατα, δέχθηκε επίθεση με drones με την οργάνωση Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας να αναφέρει πως «η επίθεση φαίνεται να στοχοθέτησε τη γεννήτρια του πλοίου και το σκάφος τώρα κινδυνεύει να βυθιστεί, ενώ σε αυτό επιβαίνουν 30 ακτιβιστές».

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου αμέσως μετά την επίθεση, ωστόσο το μοναδικό σκάφος που έφτασε από την Κύπρο, «δεν παρέχει την κατάλληλη ηλεκτρική υποστήριξη που απαιτείται».

Η τελευταία επικοινωνία έδειξε ότι τα ντρόουνς εξακολουθούν να κάνουν κύκλους γύρω από το πλοίο.

«Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, η Μάλτα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια του πλοίου που κινδυνεύει εντός της εγγύτητάς της. Η έλλειψη ανταπόκρισης και ενημέρωσης σχετικά με τις προσπάθειες διάσωσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», καταγγέλλουν στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον, σημειώνουν πως οι Ισραηλινοί πρέσβεις πρέπει να κληθούν και να λογοδοτήσουν για αυτές τις παραβιάσεις, «συμπεριλαμβανομένου και του βομβαρδισμού του σκάφους μας σε διεθνή ύδατα», χωρίς να υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου από το σκάφος, στο οποίο σύμφωνα με την ίδια, επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και τέσσερις πολίτες. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2025

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 02.05.25 14:05 efsyn.gr 22-25 Μάη, Νομική Αθήνας • Επαναστατικές ιδέες για την μεγάλη ανατροπή! …