Διάλογος της «Εφ.Συν.» με την ΑΑΔΕ για τα τελωνεία

Το να απαντά μια δημόσια υπηρεσία σε ρεπορτάζ εφημερίδας με έντονα κριτικό χαρακτήρα δεν είναι συνηθισμένο – αν και θα έπρεπε. Τα στοιχεία που σχετίζονται με την αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες είναι ταγμένες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν (θα έπρεπε να) είναι κρατικό μυστικό αλλά οφειλόμενη πληροφόρηση προς τον πολίτη.

Από αυτή την άποψη, η επιστολή-απάντηση του γενικού διευθυντή Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ κ. Δημήτρη Μπουρίκου στο πρώτο θέμα του φύλλου της εφημερίδας μας της 4ης Μαΐου με τίτλο «Οδηγούν σε κατάρρευση και τα τελωνεία» είναι ευπρόσδεκτη.

Παραθέτουμε την επιστολή του κ. Δημήτρη Μπουρίκου και στη συνέχεια την ανταπάντηση του συντάκτη μας.

Η επιστολή της ΑΑΔΕ

«Σε απάντηση του σημερινού πρωτοσέλιδου της εν θέματι Εφημερίδας με τίτλο "Οδηγούν σε κατάρρευση και τα τελωνεία" (https://www.efsyn.gr/diabaste-simera/471238_odigoyn-se-katarreysi-kai-ta-teloneia) και των δημοσιευμάτων με τίτλους "Καταρρέει ο τελωνειακός έλεγχος" και "Πειραματισμοί με τα τελωνεία", για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, παρακαλούμε λάβετε υπόψη τα εξής:

Το Τελωνείο Αεροδρομίου αριθμεί σήμερα 102 υπηρετούντες υπαλλήλους, εκ των οποίων όχι 3, αλλά 56 ελεγκτές και το Τελωνείο Ελευσίνας 41, εκ των οποίων όχι 1, αλλά 21 Ελεγκτές.

Από το 2016 έως σήμερα, η δύναμη των τελωνειακών υπηρεσιών αυξήθηκε από τους 1.800 σε 2.573 υπαλλήλους, παρότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ έχει μείνει σταθερός, ενώ επίκειται η πρόσληψη επιπλέον 434 στελεχών εντός του 2025, που θα καλύψουν συνταξιοδοτήσεις και θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τελωνειακές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, από κοινού με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται η άμεση ανάπτυξη διαδικασιών αστυνομικής εκπαίδευσης για τους τελωνειακούς ελεγκτές που πραγματοποιούν φυσικούς ελέγχους.

Συνεπώς, αντίθετα με όσα γράφονται στα σχετικά δημοσιεύματα, όλα αυτά τα χρόνια η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει εμπράκτως το ανθρώπινο δυναμικό των τελωνειακών Υπηρεσιών της χώρας.

Η δημιουργία των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση για τα Τελωνεία νέας γενιάς, καθώς, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά ελεγκτικά εργαλεία, αφενός εξορθολογίζει αφετέρου εξειδικεύει τον έλεγχο των τελωνειακών εγγράφων, στη βάση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, αποκόπτοντας την αχρείαστη επαφή μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου. Πέραν της κεντρικής ανάλυσης κινδύνου, ο έλεγχος εγγράφων είναι δυνατό να αναδείξει επιπλέον περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει έλεγχος στο πεδίο, δηλαδή να ελεγχθεί το δηλούμενο φορτίο. Με τη δημιουργία των Τελωνειακών Ελεγκτικών Κέντρων προοδευτικά απελευθερώνονται δυνάμεις σε όλη τη χώρα, για τη διενέργεια φυσικών ελέγχων, δηλαδή ελέγχων στο πεδίο (αποθήκες, κοντέινερ, φορτία, επιβάτες κ.λπ.), αντί του διάσπαρτου ελέγχου εγγράφων, που μπορεί με τη σημερινή τεχνολογία να γίνει απομακρυσμένα.

Η εύρυθμη λειτουργία του Τελωνειακού Ελεγκτικού Κέντρου είναι αναγκαία για την ομαλή διεξαγωγή του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου. Για τη στελέχωση του Τελωνειακού Ελεγκτικού Κέντρου ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια μετακινήσεων με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Προφανώς, κατά τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο ελεγκτικό μοντέλο θα προκύψουν ανάγκες βελτίωσης ελεγκτικών διαδικασιών, καθώς και αναδιάταξης ελεγκτικών δυνάμεων. Τούτο περιλαμβάνει και την εκτέλεση τελωνειακού ελεγκτικού έργου από τους τελωνειακούς ελεγκτές εκεί όπου απαιτείται, με βάση τις ανάγκες που διαμορφώνονται».

Η ανταπάντηση του συντάκτη μας

Ελπίζω ότι η επιστολή του κ. Μπουρίκου (στο εξής: Επιστολή) και η δική μου ανταπάντηση θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για να διευκρινιστούν δημόσια κάποιες πλευρές της λειτουργίας και των ανεπαρκειών των τελωνείων, με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και τη διόρθωση λαθών και ανεπαρκειών.

1. Η Επιστολή επιχειρεί να διαψεύσει όσα γράψαμε για την απογύμνωση των τελωνείων από ελεγκτές «επί του πεδίου», δηλαδή που να ελέγχουν σε άμεση επαφή με την τελωνειακή διαδικασία εισαγωγών-εξαγωγών. Επ’ αυτού οι πηγές μας είναι ασφαλείς, καθώς δεν προέρχονται από «φήμες και διαδόσεις» αλλά από πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο «πεδίο».

Αντί να μας απαντήσει στο συγκεκριμένο, η Επιστολή παραθέτει το συνολικό δυναμικό των ελεγκτών. Ωστόσο, στο ερώτημα πόσοι από τους ελεγκτές επιχειρούν στο πεδίο η Επιστολή αποφεύγει την απάντηση. Το ξαναθέτουμε λοιπόν: Πόσοι ελεγκτές επιχειρούν επί του πεδίου στο αεροδρόμιο, στον Πειραιά, στην Ελευσίνα; Πόσοι δηλαδή κάνουν έλεγχο στις αποθήκες, στα ταχυδρομικά δέματα, στις επιστροφές ΦΠΑ, στην αίθουσα του αεροδρομίου, στις εισαγωγές-εξαγωγές; Η συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν διαφωτιστική.

Στην πιθανή απορία αναγνωστών μας πώς γίνεται από τέτοιο αριθμό ελεγκτών να απομένουν μόνον 3 στο αεροδρόμιο και 1 στην Ελευσίνα για φυσικό έλεγχο, οι απαντήσεις είναι πολλές: Ο υπεύθυνος γραφείου είναι ελεγκτής, στα ΤΕΚ μετατίθενται μαζικά ελεγκτές, πολλοί είναι αποσπασμένοι σε Ανεξάρτητες Αρχές, στη Δίωξη, στον Εκ των Υστέρων Ελεγχο, σε γραφεία διευθυντών κ.λπ. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, δεν έχουν όλοι (ή μάλλον έχουν ελάχιστοι) την εμπειρία για φυσικό έλεγχο επί του πεδίου – όπως ακριβώς ένας χειρουργός δεν είναι ικανός για οποιαδήποτε εγχείρηση.

Η υπόθεση των μαζικών-υποχρεωτικών μετατάξεων στα ΤΕΚ όντως συνέβαλε στη δραματική απογύμνωση του ελέγχου «πρώτης γραμμής».

2. Στο ζήτημα των προσλήψεων, ισχυριστήκαμε ότι αυτές γίνονται «με το σταγονόμετρο». Η Επιστολή αναφέρει ότι «από το 2016 έως σήμερα, η δύναμη των τελωνειακών υπηρεσιών αυξήθηκε από τους 1.800 σε 2.573 υπαλλήλους, παρότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ έχει μείνει σταθερός, ενώ επίκειται η πρόσληψη επιπλέον 434 στελεχών εντός του 2025». Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν το πρόβλημα που αναδείξαμε: ύστερα από τη μαζική μείωση του προσωπικού εφοριών και τελωνείων από το 2012 στο πλαίσιο των μνημονίων, το γεγονός ότι ο αριθμός τους παραμένει σταθερός παρά τις προσλήψεις είναι απόλυτη επιβεβαίωση των όσων γράφουμε.

Θα θέσουμε όμως με τη σειρά μας μερικά ερωτήματα:

● Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις που η σημερινή διοίκηση της ΑΑΔΕ όρισε με το Οργανόγραμμα; Πόσες παραμένουν κενές;

● Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας του δυναμικού των τελωνείων και πόσοι είναι σε απόσταση διετίας από τη συνταξιοδότηση;

● Πόσοι είναι μεταταγμένοι, πόσοι σε διάθεση, πόσοι σε άδειες λόγω συσσώρευσης εκατοντάδων ρεπό;

Με χαρά θα δημοσιεύαμε μια νέα απάντηση της ΑΑΔΕ με συγκεκριμένα στοιχεία για τα ερωτήματα που θέτουμε. Οχι για δική μας ικανοποίηση, αλλά για την ενημέρωση των πολιτών και των φορολογουμένων.

Πάνος Κοσμάς


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος δεν θεωρεί το αυτονόητο, ότι ακόμα και μία κατάληψη είναι παράνομη πράξη

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την εγκληματικότητα, την τραγωδία των Τεμπών και τη μήνυση της Ομάδας …