Ενα στρατόπεδο φεύγει, μία φυλακή έρχεται. Σε αυτό το δίπτυχο συμπυκνώνεται η αναπτυξιακή πρόταση της κυβέρνησης για την περιοχή των Φιλιατών στη Θεσπρωτία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και ελλείψει άλλων εξαγγελιών, αν και όποτε γίνουν.
Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα στρατόπεδα ανά την επικράτεια φάνηκε, με την έλευση του νέου χρόνου, ότι δεν θα περιλαμβάνει τη λειτουργία κάποιων στρατοπέδων στην Ηπειρο, κάτι που προκάλεσε στις αρχές Φεβρουαρίου και την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών κυρίως στους Φιλιάτες, αλλά και στην Κόνιτσα, περιοχές στις οποίες τα στρατόπεδα έχουν μακρά παρουσία. Πρόκειται για ακριτικές περιοχές στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία ή τραπεζικά υποκαταστήματα δίνοντας την αίσθηση ότι εγκαταλείπεται η ύπαιθρος από βασικές δομές και υποδομές και δεχόμενες πλήγματα στην τοπική οικονομία.
Το επόμενο διάστημα έγινε γνωστό ότι δεν θα κλείσει το στρατόπεδο της Κόνιτσας, έγινε όμως ξεκάθαρο την Παρασκευή ότι θα κλείσει το στρατόπεδο των Φιλιατών.
Υποδομές
Με επίσκεψή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε ότι θα ιδρυθεί νέο κατάστημα κράτησης στους Φιλιάτες στους χώρους του πρώην Στρατοπέδου 628 Τάγματος Πεζικού. Οπως είπε σε δηλώσεις του, με εντολή του πρωθυπουργού θα ιδρυθεί ένα κατάστημα κράτησης το οποίο θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων και αυξημένα μέτρα ασφάλειας και «θα δέσει με την τοπική κοινωνία και τα συμφέροντα της περιοχής», ενώ το χαρακτήρισε ως «μια πολύ σημαντική τονωτική ένεση ζωής για την περιοχή».
Οπως ειπώθηκε, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας στο κατάστημα, για τη λειτουργία του οποίου θα προσληφθεί και επιστημονικό προσωπικό. «Ελπίζω ότι η σημερινή μου επίσκεψη στους Φιλιάτες είναι μια επίσκεψη η οποία πραγματικά θα σηματοδοτήσει το μέλλον με έναν τρόπο πιο αισιόδοξο, με έναν τρόπο πιο πρόσφορο για τον κάτοικο, για τον πολίτη της περιοχής αυτής» είπε ο υπουργός.
Οπως φαίνεται συνεπώς, η κεντρική ιδέα που είχε η κυβέρνηση για να απαντήσει στις ανησυχίες μιας περιοχής σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, όπως είναι η Ηπειρος, δεν ήταν η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού που να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα του τόπου από τον πρωτογενή τομέα ώς το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον ή να προωθεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά η ίδρυση μιας νέας κρατικής δομής, υποσχόμενη θέσεις εργασίας στο Δημόσιο. Και αντί της επίσκεψης ενός κυβερνητικού κλιμακίου με τον υπουργό Ανάπτυξης ή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα, ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να βρει λύσεις για το μέλλον του τόπου.
Λύσεις που εύλογα μπορεί να γίνονται θετικά δεκτές από τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία, αφού τουλάχιστον υπόσχονται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χωρίς όμως να διατυπώνεται από την πολιτεία και μια νέα συνολική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή στη βάση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού που σε άλλες περιπτώσεις γίνονται σημαία από την κυβέρνηση.
Το νέο κατάστημα κράτησης, που πιθανόν να αφορά κρατούμενους οικονομικών αδικημάτων, θα χρειαστεί να περάσει προφανώς από τη διαδικασία των μελετών, των αδειοδοτήσεων κ.λπ., χωρίς να έχει παρουσιαστεί και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι στην Ηπειρο προωθείται η κατασκευή και νέου καταστήματος κράτησης στα Ιωάννινα, το οποίο βρίσκεται σε ώριμη φάση υλοποίησης. Οπότε η Περιφέρεια θα έχει λιγότερα στρατόπεδα, αλλά θα έχει νέες φυλακές σε δύο από τους τέσσερις νομούς της σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων.