Νέα κανονικότητα η εξ αποστάσεως ιατρική και διάγνωση

Αντιδράσεις γιατρών και ακτινολόγων για τους τηλε-σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Η «λύση» του υπ. Υγείας να «συνδέονται» οι ασθενείς με ιδιώτες, αφού είναι άδεια από υγειονομικό προσωπικό τα ακτινολογικά τμήματα του ΕΣΥ, ακολουθείται και στην επαρχία με βαριές συνέπειες στους ασθενείς. ● Η ΕΙΝΑΠ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις ακτινολόγων στα δημόσια νοσοκομεία.

Oλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023, όταν το τμήμα αξονικού του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «ερήμωσε» από γιατρούς λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και παραιτήσεων από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Τότε, η διοίκηση του νοσοκομείου με ταχύτατες διαδικασίες υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την κάλυψη των εφημεριών του τμήματος. Ακολούθησε η κατάρρευση του αντίστοιχου τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας τον Δεκέμβριο του 2024 -για τους ίδιους λόγους- και δόθηκε η ίδια «λύση», αυτή δηλαδή της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Η ίδια πρακτική ακολουθείται πλέον και στην επαρχία.

Τηλεϊατρική και τηλεδιάγνωση βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Στόχος δεν είναι άλλος παρά να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες Υγείας, με βαριές συνέπειες στους ασθενείς.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα ψηφίστηκε νομοσχέδιο από το υπουργείο Υγείας που αναφέρεται στους κανόνες που θα διέπουν την τηλεϊατρική και την τηλεδιάγνωση. Το θέμα επισπεύδεται. «Τον Ιούνιο ξεκινάει η τηλεδιάγνωση των μαγνητικών και των αξονικών εξετάσεων», δήλωνε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» («Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με "όρους της αγοράς"», 3-4/5).

Στο Ασκληπιείο έχουν φτάσει στο σημείο τώρα να διατάζουν τους κλινικούς γιατρούς μέσω της διοίκησης να χορηγούν το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό που είναι αποκλειστική ευθύνη του κλινικού ακτινολόγου, μας λέει η Δέσποινα Τοσουνίδου, ακτινολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», συνοψίζει ο Χρίστος Αργύρης, ακτινολόγος, μέλος Δ.Σ. Σωματείου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». «Καθημερινά παλεύουμε για να διαφυλάξουμε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας για να μην τα διαλύσουν όλα στο όνομα της ιδιωτικοποίησης».

Οι εξ αποστάσεως ιατρική και διάγνωση προβάλλονται ως εργαλεία που θα συμβάλουν αφ' ενός στην υλοποίηση του στόχου για «εξοικονόμηση πόρων και ορθολογική χρήση των δαπανών» και αφ' ετέρου στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που προκαλούν οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμό, διαγνωστικά μέσα κ.λπ. του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οι ακτινολόγοι των δημόσιων νοσοκομείων διαφωνούν με τους τηλε-σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στο πλευρό τους στέκεται το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), και απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας δημόσιων νοσοκομείων της κυβέρνησης που αξιοποιεί το τοπίο πλήρους διάλυσης για να προωθήσει το «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής δράσης και των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ως «πελάτες» που φέρνουν κέρδη.

Η ΕΙΝΑΠ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προκηρύξει όλες τις κενές θέσεις ακτινολόγων στο ΕΣΥ. Και «είναι πολλές - στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Θάνος Χαλαζωνίτης, συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»-πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας. Η Χίος έχει έναν ακτινολόγο γιατρό και η Τρίπολη έναν, αναφέρει ενδεικτικά.

Θ. Χαλαζωνίτης πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας

«Η τηλεακτινολογία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση για την έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ για την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία», τονίζει ο Θ. Χαλαζωνίτης και προσθέτει ότι υπάρχει αυτός ο φόβος ότι θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να μη γίνουν προσλήψεις. «Είναι απαραίτητη η πλήρης κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ξεκαθαρίζει.

Απαραίτητη, μας λέει, είναι και η «φυσική παρουσία του ακτινολόγου στην εξέταση». «Θέλουμε παρόντες γιατρούς κατά τη διάρκεια των εφημεριών. Εάν ένα τμήμα έχει τέσσερις οργανικές θέσεις γιατρών ακτινολόγων και έχει μείνει ένας που υπηρετεί, εμείς προτείνουμε να πληρωθούν και οι τέσσερις θέσεις. Δεν θέλουμε η τηλεακτινολογία να υποκαταστήσει την αναγκαία φυσική παρουσία του ακτινολόγου».

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία προβληματίζεται με τον τρόπο που η τηλεδιάγνωση εφαρμόζεται ήδη σε κάποια κρατικά νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών ακτινολόγων. Τονίζει δε ότι νομοθεσία για την τηλεακτινολογία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Γι' αυτόν τον λόγο έχει από τον Ιανουάριο καταθέσει εμπεριστατωμένη μελέτη-πρόταση για τον ορθό και ασφαλή τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, για μια εξέταση που δεν έχει μεγάλη εμπειρία, π.χ ορθοπεδική ακτινολογία, να είχε τη δυνατότητα να συμβουλευτεί εξ αποστάσεως ακτινολόγο που έχει αυτή την ειδική εμπειρία και αντίστροφα, να μπορεί να συμβουλεύσει συνάδελφό του σε αντικείμενο το οποίο αυτός κατέχει.

«Πρέπει να υπάρχει ένας γιατρός ακτινολόγος με φυσική παρουσία από τη στιγμή που γίνεται το αίτημα της εξέτασης για να την εγκρίνει, να την απορρίψει, να την τροποποιήσει, καθώς και να τη σχεδιάσει, να επιλέξει το σωστό πρωτόκολλο και να την παρακολουθήσει μέχρι τη στιγμή που αυτός ο ίδιος θα τη γνωματεύσει, αλλά και την επόμενη μέρα θα είναι διαθέσιμος να συζητήσει με τους κλινικούς γιατρούς πιθανές απορίες και να δώσει διευκρινίσεις», υπογραμμίζει ο Θ. Χαλαζωνίτης. Μπορεί, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης να χρειαστούν συμπληρωματικές λήψεις ή άλλες ακολουθίες ή και περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις. Η διαδικασία αυτή εξάλλου περιγράφεται αναλυτικά στο Π.Δ. 101/2018 - ΦΕΚ Α 194/20.11.2018.

Μια αγορά «φιλέτο»

Το κράτος μέχρι στιγμής πληρώνει αδρά ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες διοχετεύει όλες τις εξωτερικές ακτινολογικές εργασίες του ΕΣΥ. Δεδομένου ότι διεθνώς αλλά και στη χώρα μας καταγράφεται υπερχρήση του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου, γίνεται κατανοητό ότι είναι μια αγορά «φιλέτο», μας λέει ο Χρ. Αργύρης. «Ποιος εγγυάται ότι δεν θα εκτοξευτούν περαιτέρω οι αξονικές, επομένως η αχρείαστη επιβάρυνση των ασθενών με ιοντίζουσα ακτινοβολία και επομένως η αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη κακοήθειας στον πληθυσμό;», διερωτάται και προτείνει «ο πακτωλός των χρημάτων που θα δοθούν στους ιδιώτες να δοθούν σε προσλήψεις εδώ και τώρα ακτινολόγων σε όλη την Ελλάδα».

Οι δε αμοιβές των εξ αποστάσεως γιατρών είναι ξεκάθαρα υψηλότερες από αυτές των γιατρών του ΕΣΥ. «Γνωματεύω εκατοντάδες αξονικές τον μήνα, εφημερεύω και δουλεύω καθημερινές για 1.400 ευρώ», μας λέει και αναρωτιέται: «Για ποιον αντικειμενικό λόγο ο γιατρός που γνωματεύει από το σπίτι του να αμείβεται παραπάνω - για μόλις 2 ή 3 εφημερίες που θα διενεργεί;».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οκτάχρονος παράγγειλε 70.000 γλειφιτζούρια για τους φίλους του από το κινητό [εικόνες + βίντεο]

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 07.05.25 10:51 efsyn.gr Ήθελε να κάνει μια γιορτή και χρέωσε τη μητέρα του …