Μπορούν Ινδία και Πακιστάν να «αυτοσυγκρατηθούν» για να αποφευχθεί η καταστροφή;

Ανταλλαγή πυρών, εκρήξεις, «αερομαχίες» και πόλεμος δηλώσεων. Το θερμόμετρο ανάμεσα σε Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να ανεβαίνει παρά τις πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα για αποκλιμάκωση και αποφυγή μιας ακόμη πιο αιματηρής πολεμικής σύγκρουσης.

Θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας απάντησε στης απειλές από την πλευρά του Πακιστάν σημειώνοντας ότι τυχόν επίθεση θα προκαλέσει «πολύ σθεναρή απάντηση».

«Δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε μια νέα κλιμάκωση. Όμως, αν δεχθούμε επίθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά». , δήλωσε ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Στο μεταξύ, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε μέχρι τώρα 25 drones ισραηλινής κατασκευής» που έστειλε η Ινδία στο έδαφός του.

Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναχαιτίστηκαν «με τεχνικά μέσα, αλλά και με τα όπλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του στρατού, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «εξουδετέρωσε» drones πάνω από τουλάχιστον εννέα πόλεις, ορισμένες από τις οποίες φιλοξενούν στρατώνες και φρουρές, όπως το Ραβαλπίντι, δίδυμη πόλη του Ισλαμαμπάντ.

Κάτοικος του Κασμίρ επιθεωρεί τα χτυπήματα στο σπίτι του

| (AP Photo/Channi Anand)

Στον αντίποδα το ινδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε πακιστανικά αντιαεροπορικά συστήματα στη Λαχόρη, όπου νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη

«Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου, το Πακιστάν προσπάθησε να θέσει στο στόχαστρο στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία (...) με drones και πυραύλους», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Αυτές οι επιθέσεις «εξουδετερώθηκαν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο στρατός ανακτά αυτή τη στιγμή τα συντρίμμια των πακιστανικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία.

«Σήμερα το πρωί, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα σε πολλές τοποθεσίες στο Πακιστάν», συνέχισε το υπουργείο Άμυνας.

«Έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι το αντιαεροπορικό σύστημα της Λαχόρης εξουδετερώθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Η Ινδία κατηγόρησε επίσης το Πακιστάν ότι «ενέτεινε» τους βομβαρδισμούς του κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου» που διχοτομεί τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως με όλμους.

Πώς θα αποτραπεί η καταστροφή

Παράλληλα με την αυξημένη ρητορική και επιθετικότητα έρχονται και συνεχείς αναλύσεις, καθώς η ανησυχία για επικείμενη σύγκρουση των δύο γιγάντων μεγαλώνει.

Ο Economist σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι μπορεί οι πιθανότητες να κλίνουν υπέρ της αποκλιμάκωσης, όμως τα τελευταία περιστατικά καταδεικνύουν την αστάθεια που υπάρχει στις σχέσεις των δύο κρατών. 

«Οι όροι της σύγκρουσης αλλάζουν» σημειώνει ο Economist, εξηγώντας πως το Πακιστάν βιώνει μια οικονομική κρίση, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας ευθύνη για τα οποία φέρει ο στρατός και ο σκληροπυρηνικός του ηγέτης Ασίμ Μουνίρ.

Παράλληλα, τα νέα οπλικά συστήματα και οι καινούργιες τεχνολογίες δημιουργούν νέους κανόνες στο παιχνίδι, με την Ινδία να έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια, κάνοντας μπίζνες με τη Γαλλία, την ώρα που το Πακιστάν έχει αγοράσει αεροσκάφη και πυραύλους από την Κίνα.

Σημαντικό στοιχείο στη νέα αντιπαράθεση είναι το γεγονός ότι μετά την αποκλιμάκωση των δυτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ΗΠΑ και Ευρώπη δεν δίνουν τόσο μεγάλη προσοχή στην περιοχή και ιδιαίτερα το Πακιστάν, με το οποίο φρόντιζαν μέσω πιέσεων και απειλών να εξασφαλίζουν συνεργασία.

Η απόγνωση επιστρέφει στο Κασμίρ. | (AP Photo/Mukhtar Khan)

Το παραθυράκι της αποφυγής

Ο Economist, πάντως, επισημαίνει ότι ακόμη υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής μιας καταστροφής, όμως η ένταση θα είναι πάντα παρούσα εάν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες της σύγκρουσης και κυρίως το κομβικό ζήτημα του Κασμίρ. Εκεί όπου η Ινδία εδώ και χρόνια έχει αυξήσει την καταπίεση και την καταστολή εις βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού, που είναι και η πλειοψηφία. 

Στον αντίποδα, το Πακιστάν εξακολουθεί να δείχνει ανοχή στις ένοπλες ομάδες ισλαμιστών που πραγματοποιούν επιθέσεις με δραματικά αποτελέσματα, όπως η τελευταία της 22ας Απριλίου που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα.

Πού είναι οι «μεγάλες δυνάμεις»;

Μπορεί να έχουν υπάρξει αρκετές δηλώσεις, μπορεί χώρες όπως το Ιράν, που παραδοσιακά διατηρεί σχέσεις και με τα δύο κράτη, να έχουν προσφερθεί για διαμεσολάβηση, όμως η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα είναι μάλλον αναιμική και προσεκτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μεν δηλώσει πρόθυμος να βοηθήσει, αλλά οι παρεμβάσεις του απέχουν αρκετά από τον δυναμικό, συχνά φρενήρη, τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις.

Ο Economist επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει περισσότερα, ενώ το ίδιο προτείνει και σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, που ασκούν επιρροή κυρίως προς το Ισλαμαμπάντ.

Στο επίκεντρο και ο ρόλος κρατών όπως η Κίνα και οι χώρες του Κόλπου που έχουν φιλικές σχέσεις με το Πακιστάν, αν και αρκετές φορές τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται με εκείνα της Ινδίας.

Πανηγύρια και συνθήματα κατά της Ινδίας σε σημείο όπου κατέπεσε ινδικό drone. | (AP Photo/W.K. Youszai)

Γιατί δεν παρεμβαίνει ο Τραμπ

Το CNN, σε δική του ανάλυση επιχειρεί να αποκρυπτογραφήση την απροθυμία του Αμερικανού προέδρου να εμπλακεί πιο ενεργά στην αντιπαράθεση. 

Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως ο Λευκός Οίκος δεν εκτιμά πως ήρθε η ώρα για διπλωματία, καθώς αναμένονται κινήσεις κλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές. 

Το CNN, όμως, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση Τραμπ έχει πετάξει στα σκουπίδια το εγχειρίδιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», κάτι που σημαίνει ότι κανείς πρακτικά δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η πραγματική αντίδραση του Λευκού Οίκου. 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει μικρό ενδιαφέρον στην οικοδόμηση διεθνών συνασπισμών και την ενεργοποίηση των αμερικανικών συμμαχιών και προτιμά να κάνει επίδειξη οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να πιέσει μικρότερα κράτη προς όφελος των ΗΠΑ».

Οπως τονίζεται, «κατά τους τρεις μήνες της θητείας Τραμπ δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κίνητρο να οργανώσει μια παρόμοια στρατηγική ανάλογα με εκείνη που ακολούθησε σε Ουκρανία και Γάζα μακροπρόθεσμα, για οποιαδήποτε υφιστάμενη σύγκρουση, πόσω μάλλον σε μια νέα στη Νότια Ασία».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τι προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές οι διαδικτυακές αγορές

Το 62% δεν εμπιστεύεται τις αγορές προϊόντων μέσω social media - 8 στους 10 e-shoppers επισκέφθηκαν πρώτα …