● Με ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανεβάσει τα ποσοστά του;
Κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα να κινηθεί στη βάση των τριών παρακάτω αξόνων:
1. Θα πρέπει να ανακτήσουμε την επαφή μας με τα πιο ριζοσπαστικά και ενεργά κομμάτια της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινωνικά κινήματα της εποχής και να σταθεί δίπλα στη μάχη που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές ενάντια: α) στη χωρίς σχέδιο και χωρίς μέτρο ανάπτυξη των ΑΠΕ, για μια πράσινη ανάπτυξη για όλους, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, ορθώνοντας τείχος στην «πράσινη κονόμα» που στο όνομα του κέρδους υπονομεύει το μέλλον ολόκληρων περιοχών, β) στο πρόσφατο Π.Δ. το οποίο μετατρέπει χιλιάδες οικόπεδα σε χωράφια, καθιστώντας τους μικροϊδιοκτήτες εύκολη λεία για τους μεγαλοεπενδυτές.
2. Η ολοκλήρωση του προσεχούς συνεδρίου θα πρέπει να μας βρει έτοιμους, με αποφασισμένες τις αδιαπραγμάτευτες προγραμματικές μας θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στο κοινωνικό αίτημα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Με εφαλτήριο τις συνεδριακές μας αποφάσεις, θα πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο, όχι μόνο με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου που είναι σήμερα εντός Βουλής, αλλά κυρίως με πολιτικούς φορείς, κοινωνικά μέτωπα, κοινωνικές ομάδες, δίκτυα πολιτών, συλλογικότητες κ.λπ. στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου ικανού να ανακόψει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του μητσοτακισμού.
3. Μόνο με στέρεες βάσεις σε τοπικό επίπεδο είναι δυνατόν να επανέλθουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν οι συμμαχίες και οι συμπορεύσεις σε κεντρικό επίπεδο μοιάζουν αρκετά δύσκολες, δεν ισχύει το ίδιο και σε επίπεδο δήμων. Μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, θα πρέπει από τώρα να ξεκινήσουμε συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να σχηματίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα προοδευτικά ψηφοδέλτια νίκης, για τη δημιουργία ενός «προοδευτικού δικτύου πόλεων». Δεν αρκεί να οραματιζόμαστε την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στη λογική της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει επιτέλους να παλέψουμε γι’ αυτήν.
● Σε προηγούμενη συνέντευξή σας (Kontra Channel, 28/3) προτείνετε «να επιδιωχθεί συνεργασία όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων». Και με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή;
Σε όλες μου τις συνεντεύξεις έχω επίσης αναφέρει ότι η όποια κουβέντα για πιθανές συνεργασίες θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε προγραμματική βάση και με προϋπόθεση τη συμφωνία σε κάποια βασικά σημεία. Οταν ο κ. Σκανδαλίδης καλοβλέπει την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, η κ. Γιαννακοπούλου δηλώνει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ο κ. Παραστατίδης ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση υπέρ των Ωνάσειων Σχολείων και ο κ. Γερουλάνος μάς λέει ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη τού μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την κυβέρνηση Τσίπρα, τότε οι ελπίδες για προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ μοιάζουν ουτοπικές.
● Από το προσκλητήριο δεν εξαιρείτε την Πλεύση Ελευθερίας, αφού σε συνέντευξή σας (Mega, 8/4) έχετε πει ότι με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «μπορεί να συμφωνήσει σε ορισμένα σημεία». Ισχύει η δήλωσή σας μετά και την επίθεση που εκείνη εξαπέλυσε κατά του Αλέξη Τσίπρα;
Η κ. Κωνσταντοπούλου, αν δεν κάνω κάποιο λάθος, πέρα από την εντελώς εμπαθή επίθεση που έκανε στον Αλέξη, επιτέθηκε γενικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αποκλείεται να συμπράξουμε με αυτούς που μας έχουν καταστρέψει». Αν αυτές οι δηλώσεις δεν σημαίνουν τη συμπόρευση της Πλεύσης Ελευθερίας με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τότε δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνουν.
Με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο συμπορεύεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Σε μια συγκυρία όπου το καθεστώς Μητσοτάκη βρίσκεται σε αποδρομή, ο μέσος πολίτης στενάζει από την ακρίβεια και η νεολαία βλέπει το μέλλον της εκτός της χώρας, η κ. Κωνσταντοπούλου θέλει να μας πείσει ότι η πενταετία ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που κατέστρεψε τη χώρα. Το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, συγγνώμη, η δύναμη της συνήθειας, το κίνημα της κ. Κωνσταντοπούλου -όπως η ίδια δήλωσε- «δεν κοιτάει ούτε αριστερά ούτε δεξιά». Η ίδια νομίζει ότι μπορεί να κοιτάει όπου φυσάει ο άνεμος, σύντομα, όμως, θα καταλάβει ότι είναι το νέο Ποτάμι και τότε θα είναι αργά.
Από την άλλη μεριά, οι σημερινοί εν δυνάμει ψηφοφόροι της Πλεύσης Ελευθερίας σε μεγάλο ποσοστό είναι πρώην δικοί μας, απογοητευμένοι φίλοι και ως ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δούμε για ποιους λόγους απομακρύνθηκαν από εμάς.
● Το ποσοστό που καταγράψατε στις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι στόχος, πήχης και για το συνέδριο;
Το προσεχές κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα συνέδριο καταγραφής εσωκομματικών δυνάμεων. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω αυτή την πρόθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσω μάχη για τις απαραίτητες κατά τη γνώμη μου αλλαγές που θα μας φέρουν ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εχουμε μπροστά μας σημαντικές αποφάσεις, τόσο για την εσωκομματική μας λειτουργία, μια και το συνέδριο είναι και καταστατικό, όσο και για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.
● Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αδωνις Γεωργιαδης στην «Εφ.Συν.» την προηγούμενη εβδομάδα, σταχυολόγησε μια σειρά ενεργειών το επόμενο διάστημα για τα δημόσια νοσοκομεία σε ό,τι αφορά τις εφημερίες, τη στήριξη των άγονων νοσοκομείων, την υπερεργασία των γιατρών και πολλά άλλα. Ποιο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ και πώς απαντά στις κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα;
Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε μέτρα για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες και ακριτικές περιοχές. Εννιά μήνες μετά, με τα μέτρα αυτά να έχουν πλήρως αποτύχει, ο κ. Γεωργιάδης θέτει εκ νέου ως βασικό στόχο τη μείωση των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στις άγονες περιοχές μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και παράλληλα προσπαθεί να μας πείσει ότι το πρόβλημα με την αναμονή στα ΤΕΠ θα λυθεί με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Οπως και με τα απογευματινά χειρουργεία «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Να είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ δεν μπορεί να λυθεί με ημίμετρα. Αν δεν υπάρξει σημαντική μισθολογική αναβάθμιση των υγειονομικών, ό,τι και να ανακοινώσει ο κ. Γεωργιάδης η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται. Σήμερα, η ετήσια μισθολογική δαπάνη για το ΕΣΥ είναι 2,2 δισ. ευρώ. Ας την κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη 4 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα για το 2024 έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ήταν υπερπλεόνασμα. Τα λεφτά στ’ αλήθεια υπάρχουν, η πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει το υπερπλεόνασμα στην τσέπη, για να το μοιράζει αναλόγως με το ποιες κοινωνικές ομάδες είναι στα κάγκελα και ο Αδωνις φαντασιώνεται καλύτερη λειτουργία των ΤΕΠ, χωρίς επιπλέον γιατρούς, αλλά με βραχιολάκια.
Με δυο λόγια, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ ξεκινά εκεί που σταματά το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γενναία μισθολογική αύξηση σε όλους τους υγειονομικούς και αναδιανομή των πόρων υπέρ της εργασίας. Μόνο έτσι θα κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στη χώρα μας.
● Στη διαχρονική σας κόντρα με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη προεξάρχουσα θέση κατέχει η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Προ ημερών ο ίδιος σας προκάλεσε στη Βουλή λέγοντας πως οι στενοί του συνεργάτες έχουν αθωωθεί και πως αποφύγατε, ζητώντας αναβολές, να προσέλθετε στη δίκη που αφορά τη μηνυτήρια αναφορά του πρώην προέδρου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, και της συζύγου του εναντίον σας για συκοφαντική δυσφήμηση. Σε μια δίκη όπου τελικά καταδικαστήκατε. Τι απαντάτε, ποια είναι η θέση σας;
Μέχρι την τελική εκδίκαση για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μεσολάβησαν δώδεκα αναβολές του δικαστηρίου και ο Αδωνις τολμά να μιλά για δήθεν δικά μου αιτήματα για αναβολή, στην εναντίον μου μήνυση. Τελικά, φτάσαμε στην αθώωση, με αντίθετη εισαγγελική πρόταση η οποία πρότεινε ενοχή για κακούργημα. Αξίζει επίσης να ειπωθεί ότι, με την επιστροφή του Αδ. Γεωργιάδη στο υπ. Υγείας, το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ) κόντρα σε προηγούμενη απόφασή του αποσύρθηκε από την παράσταση πολιτικής αγωγής. Στη δε απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι οι προσλήψεις ήταν παράνομες, αλλά δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου καθώς οι υπάλληλοι απασχολήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αθωώθηκα για τη συκοφαντία στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ [...] Μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες Γεωργιάδη για το πλιάτσικο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Οπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η «Δικαιοσύνη των Τεμπών» αθωώνει γιατί τα ποσά που βρέθηκαν ήταν «αδιευκρίνιστα», αθωώνει λόγω «χαρακτηριστικής κουφότητας» του κατηγορούμενου ή γιατί βρέθηκε πλούσια «θεία από τη Νιγηρία» και «πεθερά που έδινε 500άρικα».
Οσον αφορά τη δική μου υπόθεση, ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι, πέρα από τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, ο Πουλής είχε καταθέσει εναντίον μου και αγωγή η οποία εκδικάστηκε και στην οποία αθωώθηκα για τη συκοφαντία καθώς το δικαστήριο θεώρησε πως όσα είχα καταγγείλει για τους παράνομους διορισμούς ήταν βάσιμα και με καταδίκασε για εξύβριση, για κάποιους χαρακτηρισμούς που είχα κάνει.
Σχετικά δε με τις αναβολές του ποινικού δικαστηρίου να πω ότι η δίκη πήρε δύο φορές αναβολή λόγω ωραρίου του δικαστηρίου και τρεις φορές γιατί έπρεπε πρώτα να τελειώσει αυτή που αφορούσε τον Πουλή. Καμία αναβολή δεν δόθηκε λόγω ασθένειας δικιάς μου ή των δικηγόρων μου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά φαίνεται ότι η έδρα ήταν αποφασισμένη να δικάσει…
● Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ σας και η υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ποιες οι κατηγορίες που προσάπτετε στον Αδωνι Γεωργιάδη και πώς απαντάτε σε αυτά που σας προσάπτει; Υπενθυμίζεται πως αναφερόμενος στην ΕΒΖ είπε πως ο επενδυτής που είχε βρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας Ολλανδός «που δεν είχε μαντίλι να κλάψει», σήμερα είναι στη φυλακή για ανθρωποκτονία… Εχει ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;
Η ιστορία της ΕΒΖ είναι μια τυπική ιστορία για το πώς οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να χρεοκοπήσουν μια άλλοτε υγιή κρατική βιομηχανία, η οποία διέθετε πέντε εργοστάσια στην Ελλάδα και δύο στη Σερβία και η οποία για χρόνια στήριζε τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα, προσφέροντας τεράστια οφέλη στο ΑΕΠ της χώρας, στο εισόδημα των αγροτών και των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιούνταν κοντά στα εργοστάσιά της. Οι ευθύνες για την κατάρρευση της ΕΒΖ πηγαίνουν πίσω στο παρελθόν και αγγίζουν τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχεται γιατί δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά για τη διάσωση της ΕΒΖ, οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρες και τεράστιες.
Επίσης, σίγουρο είναι ότι με υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Αδωνι Γεωργιάδη και εν μέσω πανηγυρισμών -όταν ανακοινώθηκε ως σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ η ενοικίαση των δύο εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες για 28 μήνες στον κατ’ επίφαση επενδυτή κ. Καραθανάση- μπήκαν οι τίτλοι τέλους. Η συμβολή του Αδ. Γεωργιάδη στη συμφωνία ήταν ουσιαστική καθώς ο κ. Καραθανάσης φαίνεται ότι χρωστούσε στην ΕΒΖ (δηλαδή στον εκμισθωτή) 1.722.806 ευρώ από ζάχαρη που είχε αγοράσει το 2017 και δεν πλήρωσε, ποσό για το οποίο υπάρχει δικαστική διένεξη της οποίας την κατάληξη δεν γνωρίζει κανείς και ως εκ τούτου η διοίκηση της ΕΒΖ αρνούνταν αρχικά να προχωρήσει τη συμφωνία φοβούμενη ποινικές ευθύνες. Το θέμα λύθηκε ύστερα από διαβεβαιώσεις του Αδ. Γεωργιάδη και την ψήφιση αργότερα τροπολογίας στη Βουλή η οποία παρείχε ασυλία στα μέλη του Δ.Σ.
Ο ψευτοεπενδυτής εκλεκτός του Αδ. Γεωργιάδη, κ. Καραθανάσης, από τους πρώτους μήνες κάνει κουρέλι τη συμφωνία καθώς: α) δεν παραλαμβάνει τα τεύτλα εσοδείας 2019, κάτι που σαφώς προβλεπόταν στο μισθωτήριο συμβόλαιο, β) δεν λειτουργεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, αλλά ανακοινώνει ότι θα το χρησιμοποιήσει για αποθηκευτικό χώρο της ζάχαρης που εισήγαγε από άγνωστες χώρες, γ) δεν παρήγαγε ούτε κόκκο ζάχαρης, γιατί προφανώς ποτέ δεν ήταν μέσα στα επιχειρηματικά του σχέδια δ) από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής του, αρχίζει να αφαιρεί εξοπλισμό από το εργοστάσιο στο Πλατύ και να τον εκποιεί, καθιστώντας σήμερα το εργοστάσιο κουφάρι. Αλλωστε η εφημερίδα σας, με εκτενέστατο ρεπορτάζ, έχει επισημάνει το πρωτοφανές στα χρονικά πλιάτσικο.
Κάπως έτσι, η πολυδιαφημισμένη από τον κ. Γεωργιάδη διάσωση της ΕΒΖ κατέληξε σε ναυάγιο. Για όλη αυτή την υπόθεση, ο κ. Γεωργιάδης έσπασε την προκλητική σιωπή του, μόνο και μόνο για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για μια πώληση που τελικά δεν έκανε, σε έναν κατά τον ίδιο κακό επενδυτή. Οσο και αν θέλει, όμως, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, οι πολιτικές του ευθύνες είναι μεγάλες και δεν κρύβονται.