Βατοπέδι #2 στον Δήμο Σαρωνικού

Από τη δεκαετία του ‘60, όταν η αντιπαροχή έγινε το εθνικό μας σπορ, η κερδοσκοπία στα ακίνητα και ειδικότερα στη γη μετράει δεκαετίες προϊστορίας. Κερδοσκοπία είτε με την έννοια της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας (που, όπως γνωρίσουμε, συχνά παραβιάζει τα «όρια»), είτε με την έννοια της υφαρπαγής δημόσιας γης, είτε, τέλος, με την έννοια της υφαρπαγής γης που ανήκει σε άλλους. Το Βατοπέδι είναι το κλασικότερο παράδειγμα αυτής της τελευταίας περίπτωσης. «Η υπόθεση Μονής Βατοπεδίου αφορά μια σειρά ανταλλαγών ακινήτων, εκτάσεων και οικοπέδων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους (η οποία είναι ΝΠΔΔ) με φερόμενο (κατά την κατηγορία) απώτερο σκοπό να περιέλθουν αυτά, μέσω της μονής, σε συγκεκριμένες εξωχώριες εταιρείες» διαβάζουμε στο σχετικό λήμμα της Wikipedia.

Στην πολύ πρόσφατη περίπτωση του Ελληνικού, δηλαδή την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Λάτση, όλα έγιναν νόμιμα, αλλά υπήρξε μακρά και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τη σκοπιμότητα της επένδυσης, για το τίμημα που εισέπραξε το Δημόσιο (που κατά την αντιπολίτευση ήταν εξευτελιστικό), αλλά και για τον γενικότερα απαράδεκτα ευνοϊκό για τον κ. Λάτση χαρακτήρα του όλου «deal».

Σε όλες τις έως τώρα περιπτώσεις δημόσιοι λειτουργοί ή και θεσμικά όργανα, ιδιώτες καταπατητές ή επιχειρηματίες, αλλά και μεγάλα δικηγορικά γραφεία (ώστε «να γίνεται η δουλειά παστρικά», αλλά και για την «κακιά την ώρα» που υπάρξει εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη), είναι οι συνήθεις πρωταγωνιστές.

Στην περίπτωση που αποκαλύπτουμε σήμερα από τις σελίδες της «Εφ.Συν.» έχουμε ξανά τους ίδιους πρωταγωνιστές, αλλά και έναν επιπλέον: τη διοίκηση ενός οικοδομικού συνεταιρισμού που, κατά ωμή παραβίαση του καταστατικού του, αποφάσισε να συνεργήσει στην «αξιοποίηση» έκτασης-«φιλέτου» του συνεταιρισμού στο πλαίσιο μεγάλης τουριστικής επένδυσης. Κατά τ’ άλλα, έχουμε τους γνωστούς πρωταγωνιστές: 5 υπουργεία (!), εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λάτση και ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο (Πελέκη - Σκουλή) που παρέχει νομικές συμβουλές στον συνεταιρισμό και μένει να διευκρινιστεί αν θεώρησε σύννομη την απόφαση της διοίκησης του συνεταιρισμού ή αυτή έπραξε παρά την αντίθετη γνώμη του –στη δεύτερη περίπτωση η ευθύνη βαρύνει ολόκληρη τη διοίκηση του συνεταιρισμού.

Με πρωτοβουλία προέδρου

Το 2012 ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, Ναούμ Παπαγιάννης, συναντήθηκε με δική του πρωτοβουλία με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Χαράλαμπο Παμπούκη, για να συζητήσει την υπαγωγή της έκτασης του Συνεταιρισμού με διαδικασίες fast track στις διατάξεις του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων. Να επισημάνουμε ότι σε καμία από τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού υπάγεται ο συνεταιρισμός «Υγεία», οι οποίες προϋποθέσεις είναι: υπηρεσίες στη βιομηχανία, ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές και επικοινωνίες, υπηρεσίες υγείας, διαχείριση απορριμμάτων, έργα υψηλής τεχνολογίας (ν. 3894/2-12-2010)

Οπως ο ίδιος ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε σε Γ.Σ. του Συνεταιρισμού (πρακτικό συνέλευσης 20/3/2011), ο Χάρης Παμπούκης απάντησε στην πρότασή του ως εξής:

«Εφόσον αυτά τα στοιχεία που μου λες είναι σωστά και εφόσον μπορείτε να βρείτε τα χρήματα για να το φτιάξετε, ξεκίνα να τρέχεις. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει. […] Γι’ αυτό λοιπόν -μου λέει- αυτά τα δέχομαι και ξεκίνα να τρέχεις. Θα πρέπει όμως να μας αποδείξετε ότι έχετε τα χρήματα να το φτιάξετε αυτό. Εμείς χρήματα δεν έχουμε να σας δώσουμε».

Στην ίδια Γ.Σ. δηλώνει ότι «αυτό που εμείς προτείνουμε είναι η δημιουργία ενός προτύπου οικισμού με προδιαγραφές βιοκλιματικής κατοικίας».

Ετσι ο πρόεδρος έπεισε τη Γ.Σ. να αποφασίσει να… τρέξουν, «αποδεικνύοντας» ότι διαθέτουν τα χρήματα. Στην ίδια Γ.Σ. λοιπόν αποφασίστηκε η έγκριση δαπάνης για δύο μελέτες (Α’ και Β’ φάση) συνολικού ύψους 370.000 ευρώ, τα οποία εκταμιεύτηκαν πάραυτα.

Επιπλέον:

α. Συνήψε συμφωνία με την εταιρεία «Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων» του Ομίλου Λάτση, διαβεβαιώνοντάς τους (άγνωστο με ποια στοιχεία) ότι στη Ζώνη Γ του ακινήτου (το παραλιακό «φιλέτο») ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού μπορούν να ανεγερθούν 3.500 κατοικίες.

β. Πήγε αυτοβούλως στην Οικονομική Εφορία και δήλωσε ότι ο Συνεταιρισμός οφείλει να καταβάλλει ΕΝΦΙΑ για την οικιστική ανάπτυξη της Γ Ζώνης. Τα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί για ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ φέρνοντας τον Συνεταιρισμό στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η ρητή πρόβλεψη του καταστατικού

Στην προκείμενη περίπτωση το «αντικείμενο του πόθου» είναι έκταση-«φιλέτο» η οποία ανήκει σε οικοδομικό συνεταιρισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για έκταση 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων στη Λαυρεωτική και τη Σαρωνίδα, εκτιμώμενης αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, η οποία ανήκει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό «Υγεία» με πάνω από 3.000 μέλη, κυρίως υγειονομικούς.

Βάσει ρητής πρόβλεψης του καταστατικού του συνεταιρισμού επί ποινή διάλυσής του, η έκταση αυτή διατίθεται αποκλειστικά για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών για τα μέλη του συνεταιρισμού. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του καταστατικού προβλέπεται:

«1. Ο Συνεταιρισμός έχει αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση για τα μέλη του κατοικίας στα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Καλυβίων, Αναβύσσου και Σαρωνίδας Αττικής. […]

1.3. Ο παραπάνω σκοπός μπορεί να πραγματοποιηθεί ή με παραγωγή κατοικίας από ενιαίο κατασκευαστικό φορέα, ή με διανομή αυτοτελών οικοπέδων για την ανέγερση κατοικιών, ή με τον συνδυασμό κατά οποιονδήποτε τρόπο των περιπτώσεων αυτών.

1.4. Απαγορεύεται η μεταβολή του σκοπού αυτού και της κατηγορίας του Συνεταιρισμού με ποινή διάλυσής του».

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ρητός, κατηγορηματικός, απερίφραστος, απαραβίαστος ο σκοπός της δημιουργίας του συνεταιρισμού.

Κι όμως…

Αεροφωτογραφία της επίμαχης έκτασης

Ποιος εξαπάτησε ποιον;

Η βάση όλων αυτών των πρωτοβουλιών του προέδρου του Συνεταιρισμού είναι μια μεγάλη απάτη-εξαπάτηση: με προεδρικό διάταγμα του 2003 (ν.3212/2003, 19/2/2003), που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, και η αρμόδια υπουργός Βάσω Παπανδρέου, η Ζώνη Γ αποχαρακτηρίζεται ως περιοχή οικιστικής ανάπτυξης! Αυτό το ήξεραν και… οι πέτρες στον Συνεταιρισμό και επομένως φαίνεται εντελώς παράδοξο και απίθανο να μην το γνωρίζει ο πρόεδρός του.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 παράγραφος 3 του Διατάγματος του 2003 αναφέρεται:

«2.3 Ζώνη Γ:

Είναι Ζώνη γεωργικής χρήσης, αναψυχής, αθλητισμού, οργανωμένων κατασκηνώσεων και κατοικίας στην οποία επιτρέπεται μόνο η ανέγερση γεωργικών αποθηκών και αντλιοστασίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, αναψυκτηρίων, εστιατορίων, καφενείων, εγκαταστάσεων κατασκηνώσεων, υπαίθριων ή ημιυπαίθριων καθιστικών και περιπτέρων περιβαλλοντικής και ιστορικής ενημέρωσης και κατοικίας».

Ωστόσο στο άρθρο 3 του ίδιου διατάγματος διευκρινίζονται οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στη Ζώνη Γ και τίθεται ελάχιστο όριο εμβαδού για ανέγερση κατοικίας τα 20 στρέμματα (20.000 τ.μ.) Ωστόσο το συνολικό εμβαδόν της Γ Ζώνης είναι 1.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 500 στρέμματα παραχωρούνται στον δήμο για έργα υποδομής. Επομένως επιτρέπεται η ανέγερση μόνο 50 κατοικιών (20 κατοικίες x 50 στρέμματα έκαστη = 500 στρέμματα).

Το Καταστατικό του Συνεταιρισμού είναι δεσμευτικό ως προς την εξασφάλιση κατοικίας για τα μέλη του

Και ξαφνικά, τουριστική στρατηγική επένδυση

Υπάρχει προφανώς μια μικρή απόσταση ανάμεσα στις 3.500 κατοικίες (για τις οποίες ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού έκανε λόγο στη Γ.Σ. για να την πείσει, αλλά και στο Enterprise Greece) και στις 50 κατοικίες που επιτρέπει το Π.Δ. να ανεγερθούν…

Ξαφνικά τον Φεβρουάριο του 2022 ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή» έκανε λόγο για «Επένδυση 750 εκατ. ευρώ για ένα μικρό ‘‘Ελληνικό’’ στη Σαρωνίδα. Ξενοδοχεία, κατοικίες, γήπεδο γκολφ και χώροι αναψυχής σε 6,5 χιλιάδες στρέμματα. Το σχέδιο αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς fast track». Στις 8 Μαΐου του 2022 νέο ρεπορτάζ στην ίδια εφημερίδα ενημέρωνε ότι η επένδυση έλαβε έγκριση από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων Enterprise Greece και περιείχε τη φράση «χιλιάδες στρέμματα επιστρέφουν στο Δημόσιο», ωσάν ο Συνεταιρισμός να κατείχε την έκταση διά… κλοπής από το Δημόσιο ή να δικαιούνταν νόμιμα να την «επιστρέψει» στο Δημόσιο.

Στις 2 Αυγούστου 2022 δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» διυπουργική απόφαση με αριθμό 79, την οποία υπογράφει το… μισό υπουργικό συμβούλιο, για την «ένταξη του επενδυτικού σχεδίου ‘‘Saronida Olympos Golf’’ του επενδυτικού φορέα με τη επωνυμία ‘‘ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ’’ στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων του ν. 3894/2010 (Α204)». Χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο συνεταιρισμός «Υγεία», ότι η έκταση του ανήκει, ότι το καταστατικό του προβλέπει ότι η έκταση διατίθεται μόνο για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών για τα μέλη του.

Τι προβλέπει η επένδυση; Οχι βέβαια την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών -και μάλιστα 3.500- για τα μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά την κατασκευή τουριστικών ξενοδοχείων, λιμανιών, πολλών γηπέδων γκολφ διεθνών προδιαγραφών, πισινών, αιολικών πάρκων, όλα για να εξυπηρετήσουν τις τουριστικές ανάγκες του πρότζεκτ, το οποίο άλλωστε περιέχει τη λέξη GOLF στον ίδιο του τον τίτλο.

Τη διυπουργική απόφαση ένταξης του τουριστικού πρότζεκτ στις στρατηγικές επενδύσεις, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2022, υπογράφουν ως πρόεδρος της Επιτροπής ο Αδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και τα μέλη Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών), Γιώργος Γεραπετρίτης (υπουργός Επικρατείας), Βασίλης Κικίλιας (υπουργός Τουρισμού), Κώστας Σκρέκας (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Στυλιανή Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού), Νίκος Παπαθανάσης (αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων).

Ετσι ολοκληρώθηκε η διαδικασία που κατ’ ευφημισμόν αποκλήθηκε «επιστροφή στο Δημόσιο» και κατ’ ουσίαν αποτελεί μέγα σκάνδαλο υφαρπαγής της περιουσίας ενός Συνεταιρισμού.

Αμείλικτα ερωτήματα

Από την προηγηθείσα περιεκτική έκθεση του ζητήματος προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές:

Προς τη διοίκηση του Συνεταιρισμού:

● Πώς γίνεται να παραβιάζει τόσο ωμά το θεμελιώδες άρθρο του καταστατικού του που απαγορεύει, επί ποινή διάλυσης, τη χρήση της έκτασης που του ανήκει για οτιδήποτε άλλο εκτός από την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών;

● Επειδή άγνοια του καταστατικού σε αυτό το ζήτημα «απαγορεύεται», μήπως δέχτηκε θετική σχετική εισήγηση από το δικηγορικό γραφείο Πελέκη - Σκουλή, αφού ο δικηγόρος κ. Σκουλής αποτελεί από δεκαετίας τον νομικό σύμβουλο τού «Υγεία»;

● Πώς θα αιτιολογήσει στα μέλη του Συνεταιρισμού το γεγονός ότι η επίτευξη του βασικού σκοπού του (παραθεριστικές κατοικίες για τα μέλη του), εν ονόματι του οποίου μάλιστα πληρώνουν επί τόσα χρόνια ΕΝΦΙΑ, ματαιώνεται, καθώς η έκταση που τους ανήκει «επιστρέφει στο Δημόσιο» και δι’ αυτού στην εταιρεία του κ. Λάτση για τουριστική αξιοποίηση;

Προς το δικηγορικό γραφείο Πελέκη - Σκουλή:

● Τους ζητήθηκε από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού θετική γνωμάτευση για την ένταξη του Συνεταιρισμού στο προαναφερθέν τουριστικό πρότζεκτ; Αν ναι, ποια ήταν η νομική τους συμβουλή;

Προς το υπουργείο Οικονομικών:

● Ως εντεταλμένο υπουργείο από το θεσμικό - νομικό πλαίσιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς για την εποπτεία του συγκεκριμένου συνεταιρισμού πώς «κατάφερε» να μην ελέγξει καν αν το καταστατικό του Συνεταιρισμού επιτρέπει τέτοια «αξιοποίηση» της ακίνητης ιδιοκτησίας του ή όχι;

Προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων:

● Πώς γίνεται ολόκληρη διυπουργική επιτροπή να μην κάνει τον ίδιο έλεγχο; Η έννοια της fast track έγκρισης επενδύσεων που υπάγονται στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων έχει την έννοια τού «όπως όπως» και άνευ στοιχειώδους ελέγχου;

Προς την εταιρεία «VITA DEVELOPMENT», συμφερόντων Λάτση:

● Πώς αποδέχτηκε να υλοποιήσει μια επένδυση ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ χωρίς το νομικό της τμήμα να ελέγξει αν η έκταση επί της οποίας θα πραγματοποιηθεί προσφέρεται από νομική άποψη για μια τέτοια επένδυση;

Ολοι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι χρωστούν καθαρές απαντήσεις. Και οι αρμόδιες για τον έλεγχο θεσμικές, δικαστικές ή διωκτικές αρχές έχουν τον λόγο…

Πώς το υπουργείο Οικονομικών... αυτοεξαιρέθηκε των καθηκόντων εποπτείας

Στις 13/1/2022, το υπουργείο Οικονομικών - Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Εργου ενημέρωσε τη Βουλή των Ελλήνων και δι’ αυτής τον βουλευτή της Ν.Δ. Β.-Π. Σπανάκη, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, για τα εξής:

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 887/4.11.2021 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 887/4.11.2021 ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής Β.-Π. Σπανάκης, αναφορικά με τους αστικούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σας γνωρίζουμε ότι:

● Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 12 του Συντάγματος, οι αστικοί συνεταιρισμοί κάθε είδους αυτοδιοικούνται σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του καταστατικού τους.

● Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4030/2011 όπως ισχύει: «Η εποπτεία λειτουργίας των Οικοδομικών Συνεταιρισμών (Ο.Σ.) ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ν. 1667/1986, (Α΄196). Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρεί τις αρμοδιότητές του μόνο για τις διαδικασίες χωροθέτησης, πολεοδόμησης, τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, έγκρισης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θέματα ενέργειας».

● Οι διατάξεις του ν. 1667/1986 δεν προβλέπουν δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας των αστικών οικοδομικών συνεταιρισμών από το υπουργείο Οικονομικών.

● Οι διατάξεις του ν. 1667/1986 δεν προβλέπουν οικονομική ή διοικητική εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών επί των αστικών οικοδομικών συνεταιρισμών.

Ο βουλευτής Ν.Δ. του Νοτίου Τομέα Αθηνών -και νυν υφυπουργός Εσωτερικών- Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανάκης, που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, δεν είναι τυχαίο στέλεχος της Ν.Δ.: Μετά το 2019 διετέλεσε μέλος τριών Επιτροπών της Βουλής, μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ διετέλεσε επίσης υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 27 Ιουνίου 2023 - 14 Ιουνίου 2024 και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών.

Το PDF της σχετικής ερώτησης «δεν είναι διαθέσιμο» στο ιστολόγιο του βουλευτή και πλέον υφυπουργού κ. Σπανάκη, αλλά υπάρχει η εξής σύντομη περιγραφή του σκεπτικού του:

«Με Κοινοβουλευτική του Παρέμβαση προς 4 υπουργούς, ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης ζητά τη δημιουργία ενός Ειδικού Φορέα για την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών της χώρας καθώς και των Συλλόγων ή Σωματείων των οποίων τα μέλη είναι ιδιοκτήτες γης.

Στην Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, αναφέρει συγκεκριμένα πως το ποσοστό επίτευξης των σκοπών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών είναι ελάχιστο εξαιτίας διαχρονικών προβλημάτων, όπως τα περίπλοκα ιδιοκτησιακά, δασικά και άλλα ζητήματα που δυσχεραίνουν εδώ και δεκαετίες την αξιοποίηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί έχουν επιβαρυνθεί με πλήθος υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές.

Ο κ. Σπανάκης τονίζει πως η δημιουργία ενός Ειδικού Φορέα αποτελεί εργαλείο για την ενιαία αντιμετώπιση των χρόνιων αυτών προβλημάτων που απασχολούν τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς της χώρας καθώς και τους Συλλόγους ή Σωματεία των οποίων τα μέλη είναι ιδιοκτήτες γης, ενώ η επίλυσή τους αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία».

Η παρέμβασή του έγινε τον Νοέμβριο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου της VITA DEVELOPMENT συμφερόντων Λάτση έγινε τον Αύγουστο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η ερώτηση του Βασίλη Σπανάκη εκλήφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ως καλή ευκαιρία για να αποσείσει τις ευθύνες του στο ζήτημα της εποπτείας των οικοδομικών συνεταιρισμών: αφού αποδέχεται την πρόβλεψη του νόμου ότι είναι υπεύθυνο για την εποπτεία της λειτουργίας τους, ισχυρίζεται ότι δεν είναι υπεύθυνο για την οικονομική ή διοικητική εποπτεία τους!

Σε τι λοιπόν συνίσταται η υποχρέωση της εποπτείας στη λειτουργία τους αν αποκλειστούν τα «οικονομικά και διοικητικά θέματα», με δεδομένο μάλιστα ότι για όλα τα υπόλοιπα θέματα την εποπτεία έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Η απάντηση σε συνεταιριστές

Περίπου οκτώ μήνες μετά την απάντηση του υπ. Οικονομικών στον Βασίλη Σπανάκη και συγκεκριμένα στις 23/6/2022, 23 μέλη του Συνεταιρισμού «Υγεία» έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών επιστολή στην οποία τονίζουν ότι ο συνεταιρισμός «κινδυνεύει να καταστραφεί εξαιτίας των επιπόλαιων και παράνομων ενεργειών του παρόντος Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο επί 15 έτη διαχειρίζεται τα θέματα του συνεταιρισμού. Στις 16/6/22 αντιπρόσωπός μας συναντήθηκε με την κ. Παπαδοπούλου και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα. Από τη συνάντηση αυτή διαπιστώσαμε ότι η Διεύθυνση Οικοδομικών Συνεταιρισμών του υπουργείου έχει πλήρη άγνοια των συμβαινόντων».

Σε απάντηση, που υπογράφει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μακροοικονομικής Πολιτικής και Προβλέψεων κ. Τσακνάκη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:

«[…] δεν υφίσταται διάταξη νόμου προβλέπουσα την άσκηση οικονομικής εποπτείας επί των αστικών οικοδομικών συνεταιρισμών από την υπηρεσία μας. […] Σας αναφέρουμε συμπληρωματικά ότι η διοικητική εποπτεία δεν τεκμαίρεται, αλλά πρέπει να προβλέπεται ειδικά, οι δε σχετικές διατάξεις πρέπει να καθορίζουν τα μέσα άσκησής της και τα όρια, δεδομένου ότι η εποπτεία αποτελεί περιορισμό της αυτοδιοίκησης […]».

Αφού λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών αυτοεξαιρέθηκε από κάθε εποπτεία (με αυταπόδεικτη την ευθύνη του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα), παρέλειψε το ίδιο αλλά και όλα τα υπόλοιπα που συμμετέχουν στη διυπουργική Επιτροπή να ελέγξουν το στοιχειώδες: σε ποιον ανήκει η έκταση της Γ’ Ζώνης στη Σαρωνίδα επί της οποίας θα υλοποιηθεί το μεγάλο τουριστικό πρότζεκτ από τη VITA DEVELOPMEΝΤ συμφερόντων Λάτση και αν διατίθεται γι’ αυτόν τον σκοπό!

Οπερ έδει δείξαι...


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

Οι εξετάσεις αφορούν όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ενώ έχει προβλεφθεί η παροχή …