Με ένα βούλευμα-καταπέλτη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου παραπέμπει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρδίτσας έξι αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας (τέσσερις της ΟΠΚΕ και δύο της Υπ. Ασφάλειας Βόλου) κατηγορούμενους –κατά περίπτωση– για την κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία, όπως και για ακόμα τρία πλημμελήματα, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, της έκθεσης κατά συναυτουργία και της παράνομης κατακράτησης σε βάρος του 26χρονου Βασίλειου Μάγγου, που πέθανε έναν μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Η δίκη, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 5 Ιουνίου, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Βόλο, αλλά στην Καρδίτσα για λόγους «δημόσιας ασφάλειας» –κάτι που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν με την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αμφισσα–, παρεμποδίζοντας έτσι ένα μέρος της δημόσιας διαδικασίας αφού την καθιστά εξαιρετικά δύσκολη στην πρόσβαση από το ευρύ κοινό. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο μελανό σημείο στο –κατά τ’ άλλα εμπεριστατωμένο– βούλευμα του Συμβουλίου. Το βασικό πρόβλημα είναι πως αποβάλλεται από την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας η οικογένεια του Β. Μάγγου καθώς οι δικαστές κρίνουν ότι το θύμα θα έπρεπε να είχε κάνει μήνυση αυτόν τον έναν μήνα που είχε παραμείνει ζωντανός.
Οι έξι αστυνομικοί, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «υπέβαλαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε βασανιστήρια πρόσωπο που βρισκόταν στην εξουσία τους με κοινό σκοπό να το τιμωρήσουν», ενώ, όπως αναφέρεται, χτύπησαν τον Β. Μάγγο και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, κατά την προσαγωγή του στην αστυνομική διεύθυνση, αλλά και μέσα στα κρατητήρια.
Αξιόποινη συμπεριφορά
«Οι κατηγορούμενοι επιθυμούσαν την τιμωρία αυτού, συνοδεία εξευτελιστικής συμπεριφοράς προς το πρόσωπό του. Μάλιστα προκύπτει ότι η άσκηση σωματικής βίας εναντίον του Βασιλείου Μάγγου ήταν σε τέτοιο βαθμό που το θύμα βίωσε έντονο και εσκεμμένο σωματικό πόνο, τιθέμενο υπό την πλήρη εξουσίαση των κατηγορουμένων, υποστάς παράλληλα και εξευτελιστική αντιμετώπιση, συμπεριφορά η οποία σαφώς εμπίπτει στην έννοια των βασανιστηρίων. Αντιθέτως, καίτοι ο Βασίλειος Μάγγος ζήτησε από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αυτοί αρνήθηκαν και τον άφησαν να αποχωρήσει με ίδιες δυνάμεις από το αστυνομικό μέγαρο, παραλείποντας να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο ή να του παράσχουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ιατρική περίθαλψη ώστε να εξουδετερωθεί ο απειλούμενος για την υγεία του κίνδυνος, παρ’ όλο που είχαν ιδιαίτερη προς τούτο υποχρέωση λόγω της προηγούμενης αξιόποινης συμπεριφοράς τους που ενυλώθηκε με την εκ μέρους τους πρόκληση σωματικών βλαβών στον άνω παθόντα», αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα.
Περιγράφοντας τον βασανισμό που υπέστη ο Β. Μάγγος έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου αλλά και μέσα στο περιπολικό κατά τη μεταφορά του στην αστυνομική διεύθυνση, οι δικαστές αναφέρουν ότι «τον έπληξε πρώτα με τη χρήση της αστυνομικής ράβδου ο Θ.Μ., οπότε και ο Βασίλειος Μάγγος έπεσε στο έδαφος, και στη συνέχεια μαζί με τον Ι.Σ. τον έπληξαν με τις αστυνομικές τους ράβδους στο σώμα του. Ο κατηγορούμενος Σ.Μ., ο οποίος βρισκόταν κατά τη στιγμή της δράσης των συναδέλφων του στο πεζοδρόμιο έξω του Δικαστικού Μεγάρου, αφού πλησίασε το σημείο, καταφέρει λάκτισμα σε βάρος τού ήδη πεσμένου στο οδόστρωμα Βασιλείου Μάγγου και στον κορμό αυτού, από κοινού ενεργώντας με αυτούς. [...] Κατόπιν της πλήρους ακινητοποίησής του οι κατηγορούμενοι Θ.Μ., Ι.Σ. και Σ.Μ. χειροπέδησαν τον Βασίλειο Μάγγο όσο ο τελευταίος ήταν ακόμη πεσμένος στο οδόστρωμα και τον επιβίβασαν στο υπηρεσιακό όχημα για τη διαδικασία της προσαγωγής. [...] Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με το ανωτέρω υπηρεσιακό όχημα ο Βασίλειος Μάγγος δέχτηκε εκ νέου πλήγματα από τους συνοδηγούς αυτού αστυνομικούς και δη από τους κατηγορούμενους Ι.Σ., Θ.Μ. και Σ.Μ. στα ίδια μέρη του σώματός του (κορμό, κοιλιακή χώρα) στα οποία οι ίδιοι τον είχαν πλήξει έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ ο Κ.Μ. ήταν αντικειμενικά αδύνατο να πλήξει με τα χέρια του τον άνω προσαγόμενο καθώς ήταν οδηγός του οχήματος».
Στη συνέχεια, το Συμβούλιο στέκεται στον βασανισμό μέσα στα κρατητήρια όπου και κρατήθηκε ο Βασίλης, τονίζοντας ότι ο χώρος δεν βιντεοσκοπούνταν, ο 26χρονος ήταν μόνος του και δεν καταγράφηκε ως κρατούμενος: «Στον χώρο αυτό ευρισκόμενος πλέον ο Βασίλης Μάγγος υπό την πλήρη φυσική εξουσίασή τους κατά τρόπο ώστε να μπορούν άπαντες να του επιβάλουν τη θέλησή τους, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, ενεργώντας με πρόθεση από κοινού και κατόπιν συναπόφασής τους, τον έπληξαν εκ νέου, χτυπώντας τον με τα χέρια τους, ειδικότερα δε με γροθιές στον κορμό και στην κοιλιακή χώρα, ενώ τον είχαν ακινητοποιημένο, δεσμεύοντας τα χέρια του πίσω από την καρέκλα όπου τον είχαν βάλει να καθίσει, προκαλώντας του στα σημεία αυτά έντονες σωματικές κακώσεις, καθώς και πλέον έντονο σωματικό πόνο, την πρόκληση του οποίου εξ υπαρχής και επιπροσθέτως επεδίωκαν προς τον σκοπό τιμώρησής του για τη συμπεριφορά του έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου και εκφοβισμού του».
Ηξεραν ποιος είναι
Στο βούλευμα μάλιστα επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ποιος είναι ο Βασίλης Μάγγος εξαιτίας της πολιτικής του δράσης. «Αποδεικνύεται ότι ήταν εκ των προτέρων γνωστός στους αστυνομικούς λόγω της δραστηριότητάς του καθώς συμμετείχε σε συλλογικότητες», γράφεται, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από την κατάθεση μάρτυρα, έτερου προσαχθέντος από εκείνη την ημέρα, ο οποίος κατέθεσε ότι οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν συζητούσαν μεταξύ τους και επιδοκίμαζαν τη βίαιη συμπεριφορά των συναδέλφων τους λέγοντας «ο Μάγγος... το μαλακισμένο, το κωλόπαιδο... Τι τον κάνεις αυτόν τώρα; Να μην τον δείρουμε;».
Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως το Συμβούλιο κρίνει ότι δεν αιτιολογείται σε καμία περίπτωση «ποια ήταν η συμπεριφορά που κίνησε τις υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος καθώς ο παθών ουδόλως αντιστάθηκε στενά, άρα προς τους αστυνομικούς, αλλά έπεσε στο έδαφος από το πλήγμα που δέχθηκε».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εκ των έξι αστυνομικών έχουν ήδη καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μαγνησίας σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή, αφού σε βάρος τους είχε ασκηθεί ξεχωριστή ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία.
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΓΟΣ*
«Η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να αποβάλλεται»
Στις 5 Ιουνίου 2025 ξεκινά στην Καρδίτσα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατά έξι αστυνομικών που κατηγορούνται για κακουργήματα που τέλεσαν εις βάρος του Βασίλειου Μάγγου στις 14.6.2020 στον Βόλο. Η υπόθεση πήρε πανελλήνια διάσταση όταν έναν μήνα μετά το παιδί μας πέθανε και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα βασανιστήρια που υπέστη από τους αστυνομικούς τον οδήγησαν στον θάνατο. Οι αντιδράσεις έγιναν πιο έντονες όταν εκδόθηκε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε από το Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας της 14.6.2020 ότι χτυπήθηκε αναίτια και ότι ήταν στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση. Επίσης ότι επιχειρείται συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των αστυνομικών.
Για να φτάσει η υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό, προηγήθηκαν τρεις παραπεμπτικές εισαγγελικές διατάξεις και ένα παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου εις βάρος των αστυνομικών. Ηδη καταδικάστηκαν τρεις αστυνομικοί για επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος του.
Στο δικαστήριο όμως δεν θα έχουμε δικαίωμα υποστήριξης της κατηγορίας γιατί αυτή έχει... αποβληθεί. Ο νόμος «ορίζει» ότι το παιδί μας έπρεπε να είχε υποβάλει μήνυση πριν πεθάνει… Εγώ ως πολίτης δεν κατανοώ αυτή την άκαμπτη προσκόλληση στον νόμο. Ναι, υπάρχει ο νόμος, όμως υπάρχει και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Υπάρχει και η αρχή της ακριβοδίκαιης ισότητας ευκαιριών. Η αναζήτηση της αλήθειας δεν μπορεί να αποβάλλεται, ούτε να τιμωρείται. Εμείς είμαστε τα θύματα, όμως έτσι ευνοούνται οι θύτες. Προσδοκώ ότι το δικαστήριο στην Καρδίτσα θα αναιρέσει την παράλογη αποβολή της υπεράσπισής μας.
*Πατέρας του θύματος
- ΑΝΝΥ ΠΑΠΑΡΡΟΥΣΟΥ*
«Φοβική στάση του κρατικού μηχανισμού προς τη ζώσα ιστορία»
Στις 5/6 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρδίτσας θα δικαστούν έξι αστυνομικοί κατηγορούμενοι για τον αποτρόπαιο βασανισμό που οδήγησε στον θάνατο τον Βασίλειο Μάγγο. Πέραν της προφανούς διαπίστωσης ότι ο αγώνας για την απόδοση δικαιοσύνης έχει νόημα και ουσία και αποτέλεσμα, εννοώντας πάντα τον αγώνα του πατέρα του, Γιάννη Μάγγου, και της κοινωνίας που τον στηρίζει, πρέπει να επισημάνω ότι το παραπεμπτικό βούλευμα, αν και δεν όφειλε, ορίζει ότι η οικογένεια του Βασίλειου Μάγγου δεν θα έχει δικαίωμα παράστασης στη δίκη.
Η επιλογή επίσης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρδίτσας αντί του αντίστοιχου δικαστηρίου του Βόλου σηματοδοτεί τη φοβική στάση του κρατικού μηχανισμού προς τη ζώσα ιστορία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την κοινωνική αντίδραση στη συστημική αδικία, την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.
Σε νομικό επίπεδο, θα δώσουμε και πάλι τη μάχη για την παράσταση της οικογένειας του Βασίλειου Μάγγου στη δίκη, όπως επιτάσσουν η ηθική και η λογική. Η δίκη αυτή δεν θα ελάμβανε χώρα χωρίς τις νομικές διαδικασίες που κίνησε η οικογένεια του Βασίλειου Μάγγου και δεν μπορεί να εξελιχθεί στοιχειωδώς δίκαια χωρίς τη δικονομική συμμετοχή τους σε αυτή.
*Συνήγορος οικογένειας Μάγγου