Μητσοτάκης: Αλλάζει η εμπειρία της εφημερίας

«Πολύ σύντομα θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μια δομή υγείας ποια ήταν η εμπειρία τους» προσέθεσε ο πρωθυπουργός

«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που πραγματικά όταν ολοκληρωθούν, θα συζητάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 6ο Συνέδριο ygeiamou.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης σε σχέση με το που βρισκόμασταν το 2019.

Όπως είπε «αυτό αφορά και τις υποδομές με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους αλλά και από ευρωπαϊκούς πόρους. Αφορά και τις απολαβές των γιατρών που έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις. Τελευταία εκ των οποίων υπήρξε η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της κοινότητας της Ιατρικής κοινότητας: η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, γιατί πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στο να προσελκύουμε τους καλύτερους γιατρούς, παρεμβάσεις, υποδομές».

Πρόσθεσε:

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στο ΚΑΤ να δούμε τα καινούργια ΤΕΠ. Αυτά είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό αφορά και παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται σε πολλά Κέντρα Υγείας, σε ολόκληρη την τη χώρα».

«Το θέμα των επειγόντων είναι και αυτό θέμα προσφοράς και ζήτησης. Πρέπει να δουλέψουμε στο να μειώσουμε τη ζήτηση, να μην πηγαίνει κάποιος τόσο εύκολα στο νοσοκομείο, αλλά και να αυξήσουμε την προσφορά, έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα πολλά κέντρα υγείας, επίσης υπάρχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κάνουμε μία συζήτηση με το υπουργείο Άμυνας πώς να κατευθύνουμε συγκεκριμένα περιστατικά σε αυτά τα νοσοκομεία, κάτι, που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο ΕΣΥ. Το κρίσιμο είναι να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία δράσεων που γίνονται σε προληπτικό επίπεδο, «οι οποίες έχουν μια σχεδόν καθολική αποδοχή από την ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος πηγαίνει οργανωμένα και ενθαρρύνει τους πολίτες να προβούν σε μια σειρά από προληπτικές εξετάσεις, έχοντας όμως ταυτόχρονα και προδιαγράψει την πορεία των ασθενών σε περίπτωση που διαγνωστούν με κάποιο πρόβλημα».

Ακόμα μίλησε για τη «χρήση των νέων τεχνολογιών και τα εργαλεία τα οποία μας δίνει η τεχνητή νοημοσύνη πια για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες εφαρμογές αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε και ένα οικοσύστημα δυναμικών επιχειρήσεων που με έδρα την Ελλάδα και με πρόσβαση σε ελληνικά δεδομένα ανώνυμα πάντα και πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πολλές νέες εφαρμογές. Και ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία τέμνεται με την καθημερινότητα, την οποία ζούνε οι γιατροί στην πρώτη γραμμή Θα είναι το σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή άμεσα τις επόμενες μέρες στον Ευαγγελισμό. Το πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης του ασθενούς από τη στιγμή που θα εμφανίζεται στην εφημερία ενός νοσοκομείου. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα. Το λέω έχοντας πλήρη αίσθηση της βαρύτητας των όσων λέω.
Θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. «Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στον αέρα μια οριζόντια αξιολόγηση για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Πολύ σύντομα όμως θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς όταν εξέρχονται από μια δομή υγείας, ποια ήταν η εμπειρία τους. Και αυτή την αξιολόγηση θέλω να τη χρησιμοποιήσω και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά γιατί όχι και για να ανταμείψουμε κάποιους οι οποίοι πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Μητσοτάκης για Τέμπη: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

«Αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Όλοι έχουμε καταλάβει πια, τι πήγε να συμβεί -και σταματώ εδώ», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Καρώνη για τα Τέμπη.

«Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν βελτιωθεί. Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε. Προτεραιοποιούμε και αντιμετωπίζουμε τις αντιδράσεις. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή και στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση».

«Άκουσα την κυρία Διαμαντοπούλου, είναι άδικο να υπάρχουν γενικοί αφορισμοί. Ναι, θέλω να φτάσω στο σημείο που συγκεκριμένα ποσά μπορούν να δοθούν ως επιβράβευση στους γιατρούς με διαφανή διαδικασία. Έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση πολλά χρόνια. Είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, και άλλο ένα να επιβραβεύσεις αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε να τους επιβραβεύσουμε. Μετράει και η αναγνώριση, από τους πολίτες, όπως βλέπεις στο εξωτερικό «ο γιατρός του μήνα» κλπ. Αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επιβράβευσης συνολικής», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στα πανεπιστήμια

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταγγέλλει προσπάθεια εκ μέρους της Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα και …