Tο σκηνικό δεν άλλαξε στα Πανεπιστήμια με τις φοιτητικές εκλογές. Η ΔΑΠ δεν κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη επαναφορά στη θέση κυριαρχίας που είχε, επί χρόνια, στο παρελθόν. Σύμφωνα, όμως, με τις πρώτες ενδείξεις από τα αποτελέσματα, χθες το βράδυ, η κυβερνητική παράταξη έδειξε τάσεις μείωσης της διαφοράς από την πρώτη δύναμη τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ, την ΠΚΣ (που αναφέρεται στο ΚΚΕ). Από την πλευρά της η ΠΚΣ, παρά την ίδιας κλίμακας επιστράτευση δυνάμεων και μηχανισμών, απλώς κράτησε την πρωτιά και με ενδείξεις πτώσης. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η σκληρή προσπάθεια της ΠΑΣΠ να ξυπνήσει και να ξαναγίνει υπολογίσιμη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα.
Σε αποτελέσματα αρκετών σχολών, φαίνεται να «παλεύει» για την τρίτη θέση με την ΕΑΑΚ η οποία μέχρι πέρυσι ήταν η αδιαμφισβήτητη τρίτη δύναμη στα ΑΕΙ. Οσο για τις υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις, κινήθηκαν παράλληλα με την πολυδιασπασμένη Αριστερά στο πολιτικό σκηνικό. Η προσέλευση, πάντως, στις κάλπες απογοήτευσε. Ελαφρώς μειωμένη έδειχνε, μέχρι αργά, σε σχέση με πέρυσι. Σε μια περίοδο με μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις.
«Καθρέφτης»
Με άλλα λόγια, οι φοιτητικές εκλογές ήταν -για ακόμη μια φορά- ο καθρέφτης της πολιτικής σκηνής. Με τις γνωστές αναλογίες. Οι «καθεστωτικές» παρατάξεις στα Πανεπιστήμια παραμένουν στις υψηλές θέσεις, διατηρώντας δυνάμεις και γόητρο, χωρίς, όμως, να αντικατοπτρίζουν την πραγματική θέση και πρόθεση της κρίσιμης μάζας η οποία ακόμα να ξαναβρεί την έκφρασή της μέσα από το φοιτητικό κίνημα, παρά τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει σε όλα τα μεγάλα και επείγοντα κοινωνικά και πολιτικά κελεύσματα: Τέμπη, διαγραφές, ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Η χειραγώγηση, ο αποπροσανατολισμός και η παραπλάνηση που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εξακολουθούν να «σκεπάζουν» τις πραγματικές ανάγκες και θέσεις των νέων στα κρίσιμα και διόλου μικρά ζητήματα των καιρών. Οπως και της ευρύτερης κοινωνίας, που μέχρι τώρα έχει δείξει δυσαρέσκεια αλλά όχι τόλμη μπροστά στην κάλπη ή στους δρόμους της διεκδίκησης.
Αποτέλεσμα, τα «στοιχήματα» των φοιτητικών εκλογών να παραμένουν «μικρά» μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Η ΔΑΠ παλεύει να ξαναβρεί το γόητρό της, η ΠΚΣ να το διατηρήσει και η ΠΑΣΠ να ξαναέρθει στο προσκήνιο απόλυτα συγχρονιζόμενη με το ΠΑΣΟΚ που παλεύει σκληρά τον τελευταίο καιρό να γίνει ο μεγάλος αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στη Ν.Δ.
Ηταν μεγάλη η επιχείρηση συσπείρωσης των σκόρπιων δυνάμεων της νεολαίας ΠΑΣΟΚ -έστω στα παραδοσιακά της κάστρα, που κι εκεί είχε σημάδια παρακμής- προκειμένου να γίνει πράξη το πρόσταγμα Ανδρουλάκη -έστω και καθυστερημένα- για την «επανίδρυση της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια».
Διαφορετικά αποτελέσματα
Μια σημείωση: Η ΔΑΠ στα δικά της αποτελέσματα έδειχνε την ίδια, φυσικά, πρώτη, την ΠΚΣ δεύτερη και την ΠΑΣΠ τρίτη. Αντιθέτως, η ΠΚΣ έδινε (εκτός από την πρωτιά στον εαυτό της και τη ΔΑΠ δεύτερη) την ΠΑΣΠ ως τέταρτη δύναμη, αφήνοντας απείραχτη την ΕΑΑΚ στην τρίτη θέση. Ούτε αυτό είναι τυχαίο. Κρατάμε μια επιφύλαξη διότι, όπως πάντα, οι μεγάλες σχολές βγάζουν αποτελέσματα την επομένη και δείχνουν καθαρά το τοπίο. Και φυσικά, όπως, πάντα, θα δούμε δύο αποτελέσματα: της ΔΑΠ και της ΠΚΣ, που είναι οι μόνες παρατάξεις που έχουν τον απαραίτητο -επί δεκαετίες- εκλογικό μηχανισμό. Εστω, για να τον αξιοποιούν προς όφελός τους.