Ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», Τάσος Γρηγορόπουλος, παρουσιάζει το νέο σύστημα ιχνηλάτησης | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ ΜΠΕ
Πρεμιέρα χθες στον «Ευαγγελισμό» του νέου μέτρου «ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης» με το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ασθενείς θα «έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τις διαθέσιμες ιατρικές ειδικότητες που καλύπτει το εκάστοτε νοσοκομείο, καθώς και για τους εκτιμώμενους χρόνους αναμονής ανά ειδικότητα».
Ενόσω σκηνές πολέμου εκτυλίσσονται στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με αναμονές που ξεφεύγουν σε 12, σε 14 και σε 15 ώρες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση... ρίχνει στη μάχη τα «βραχιολάκια». Ενα νέο μέτρο «ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών» που θα... λύσει τις «εμπόλεμες» συνθήκες –διαφημίζει η κυβέρνηση– ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά χθες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας «Ευαγγελισμός» κατά τη γενική εφημερία του, 2.30 το μεσημέρι της Πέμπτης έως 8 το πρωί της Παρασκευής.
Ασθενής με εικόνα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε γενική εφημερία περίμενε από τις 16.51 το απόγευμα της 3ης Μαΐου μέχρι την επομένη τα ξημερώματα στις 03.48 της 4ης Μαΐου για να κάνει αξονική τομογραφία. «Σίγουρα θα χαιρόταν πολύ να παρακολουθούσε την αναμονή του στην ηλεκτρονική οθόνη», τονίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου, που ενημερώθηκαν 24 ώρες πριν για τη «δήθεν κοσμογονική αλλαγή των ΤΕΠ»
Το «έξυπνο βραχιολάκι», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα «διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας» παρέχοντάς τους «τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε εφημερία». Επιπλέον, θα «έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τις διαθέσιμες ιατρικές ειδικότητες που καλύπτει το εκάστοτε νοσοκομείο, καθώς και για τους εκτιμώμενους χρόνους αναμονής ανά ειδικότητα».
Οι περιπατητικοί ασθενείς –που προσεγγίζουν το νοσοκομείο με δικό τους μέσο– θα παραλαμβάνουν τα «βραχιολάκια» από το ειδικό εκδοτήριο που βρίσκεται στην είσοδο των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Σκανάροντας τον κωδικό QR που φέρουν θα μπορούν να πληροφορηθούν τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, όταν έρχεται η σειρά τους, ο αριθμός τους θα προβάλλεται σε οθόνες που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, όπως στους διαδρόμους έξω από τα ιατρεία ή στις κεντρικές οθόνες των χώρων αναμονής.
Οι ασθενείς που φτάνουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο θα περιμένουν τους συνοδούς τους να εκδώσουν «βραχιολάκι» και στη συνέχεια θα περιμένουν να κληθούν απευθείας από τη διαλογή και να προωθηθούν στις αίθουσες ιατρών.
Τελευταία στιγμή
Για τη «δήθεν κοσμογονική αλλαγή των ΤΕΠ», οι γιατροί που εφημέρευαν στον «Ευαγγελισμό» κλήθηκαν 24 ώρες πριν από τη γενική εφημερία «για να τους ανακοινώσουν ξαφνικά ότι από αύριο πρέπει να παίζουν στα δάχτυλα ένα ολοκαίνουργιο και διαφορετικό ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ασθενών, εν μέσω της προσέλευσης περί των 1.000 ασθενών που συνηθίζει το νοσοκομείο να διεκπεραιώνει», αποκαλύπτει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Σε πρώτη λοιπόν πανελλαδική εμφάνιση στη γενική εφημερία του “Ευαγγελισμού” θα τοποθετούνται στους ασθενείς ηλεκτρονικά “βραχιολάκια” έτσι ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η “πορεία” και η αναμονή που έχουν στο ΤΕΠ. Επειδή κανείς δεν ξέρει γιατί οι ασθενείς περιμένουν 12 ώρες για μία αξονική τομογραφία. Ή γιατί βρίσκουν κρεβάτι 5 ώρες μετά την εισαγωγή τους», υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Δεν αποτελεί πρόβλημα ότι υπάρχουν 2 τραυματιοφορείς σε ολόκληρο το Παθολογικό ΤΕΠ, για ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, μετακινήσεις και εισαγωγές, ή ότι λείπουν ακτινολόγοι με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο ένας αξονικός τομογράφος, σημειώνουν και περιγράφουν ένα πρόσφατο παράδειγμα: Ασθενής με εικόνα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε γενική εφημερία περίμενε από τις 16.51 το απόγευμα της 3ης Μαΐου μέχρι την επομένη τα ξημερώματα στις 03.48 της 4ης Μαΐου για να κάνει αξονική τομογραφία. «Σίγουρα θα χαιρόταν πολύ να παρακολουθούσε την αναμονή του στην ηλεκτρονική οθόνη»...
- Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το σύστημα θα επεκταθεί σε 15 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο δίμηνο και σε 85 μέχρι το τέλος του έτους.