Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis (22.5.2025) για λογαριασμό του Mega
Πρόθεση ψήφου
Νέα Δημοκρατία 22,6%
Πλεύση Ελευθερίας 10,6%
ΠΑΣΟΚ 10,5%
Ελληνική Λύση 6,5%
ΚΚΕ 6,5%
ΣΥΡΙΖΑ 4,6%
Νίκη 2,3%
Κίνημα Δημοκρατίας 2,2%
ΜέΡΑ25 1,9%
Νέα Αριστερά 1,8%
Φωνή Λογικής 1,4%
Εκτίμηση ψήφου
Νέα Δημοκρατία 30,2%
Πλεύση Ελευθερίας 14,2%
ΠΑΣΟΚ 14%
ΚΚΕ 8,7%
Ελληνική Λύση 8,6%
ΣΥΡΙΖΑ 6,1%
Νίκη 3,1%
Κίνημα Δημοκρατίας 3%
ΜέΡΑ25 2,6%
Νέα Αριστερά 2,4%
Φωνή Λογικής 1,8%
Στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες απάντησαν τα ακόλουθα:
Ακρίβεια 30%
Οικονομία 26%
Κρίση Θεσμών 9%
Δημογραφικό 4%
Ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης 4%
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Κωνσταντοπούλου 44%
Κουτσουμπας 40%
Μητσοτάκης 33%
Φάμελλος 28%
Ανδρουλάκης 27%
Βελόπουλος 24%
Χαρίτσης 22%
Κασσελάκης 17%
Λατινοπούλου 15%
Νατσιός 10%
Στίγκας 6%
Καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Μητσοτάκης 27%
Κωνσταντοπούλου 10%
Ανδρουλάκης 5%
Βελόπουλος 4%
Κουτσούμπας 2%
Κασσελάκης 2%
Χαρίτσης 2%
Φάμελλος 1%
Βαρουφάκης 1%
Κανένας 39%
Ως προς τη βασική ερώτηση στη δημοσκόπηση για το πολιτικό κλίμα που είναι αυτή που αφορά το εάν τα πράγματα πηγαίνουν στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, παρατηρούμε ότι παραμένει ένας συμπαγής πυρήνας απαισιοδοξίας και δυσαρέσκειας, καθώς το 63% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 30% στη σωστή.
Όλα αυτά αποτυπώνονται σε μια αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης, με τις αρνητικές γνώμες να παραμένουν υψηλά, στο 69% και τις θετικές να παραμένουν στο 25%.
Αντίστοιχα, υψηλές παραμένουν και αρνητικές γνώμες για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο 67%, με μια ελαφρά άνοδο των θετικών γνωμών στο 28%.
Όμως, την ίδια στιγμή επιμένει η τάση που είχαμε δει και σε προηγούμενες έρευνες να βαθμολογείται εξαιρετικά αρνητικά και η αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης οι αρνητικές γνώμες για την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένουν ψηλά, στο 81%, με τις θετικές γνώμες μόλις στο 10%, ένα ποσοστό που είναι μάλιστα χαμηλότερο ακόμη και από την πρόθεση ψήφου υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό επεκτείνεται και στην αρνητική αξιολόγηση και του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει 78% αρνητικές γνώμες και μόνο 14% θετικές, με μια ελαφρά βελτίωση. Ας σημειώσουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περισσότερες θετικές γνώμες για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με το ίδιο του το κόμμα.
Σε σχέση με την υπόθεση των Τεμπών, έχει πολύ ενδιαφέρον η διαπίστωση της δημοσκόπησης ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, 70%, έχει διαμορφώσει γνώμη για το τι συνέβη και ποιος φταίει και αυτό τεκμηριώνει και γιατί αποτελεί ακόμη βασικό πυρήνα της αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας.
Ενδεικτικό μιας συνθήκης κρίσης εκπροσώπησης είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό 58% των ερωτώμενων πιστεύει ότι βρίσκεται σε απόσταση από όλα τα κόμματα και μόνο το 42% απαντά ότι όντως τον εκφράσει ένα κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών ψηφίζει με «μισή καρδιά» σχηματισμούς με τους οποίους δεν ταυτίζεται.
Ιδιαίτερα υψηλή είναι αυτή η τοποθέτηση μεταξύ των κεντροαριστερών και κεντρώων πολιτών ενώ αντίθετα, οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, ο πυρήνας της απήχησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτοί με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι έχουν χώρο που τους εκφράζει.
Γι’ αυτό τον λόγο και είναι έντονη η αναζήτηση νέων προσώπων στην πολιτική, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το 64% των πολιτών δηλώνει ότι θα ήθελε να δει καινούργιο/α πρόσωπο/α στην πολιτική ζωή και μόνο το 34% νιώθει ότι ήδη υπάρχει η ηγετική φυσιογνωμία που τον εκπροσωπεί.
Δημοσιεύτηκε στον Οδηγό του Πολίτη (https://www.odigostoupoliti.eu)