Συντονισμός της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τη Γάζα

Οτι δεν κατάφεραν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση των Τεμπών (με κοινή κατάθεση πρότασης), φαίνεται πως θα το καταφέρουν με «το τελευταίο 24ωρο της ανθρωπότητας» στη Λωρίδα της Γάζας. Την αρχή των συντονισμένων ενεργειών έκανε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με επιστολή που απηύθυνε στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, ζητώντας τους να συμφωνήσουν σε κείμενο 4 σημείων με αποδέκτη την κυβέρνηση. Θετικά ανταποκρίθηκαν ήδη Σωκράτης Φάμελλος, Αλέξης Χαρίτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να μην πάρει θέση: παρά τους υψηλούς τόνους στην κριτική του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη («εθνοκάθαρση», «απόλυτη ταύτιση» του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του - βλ. ρεπορτάζ Δημήτρη Κουκλουμπέρη,), η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκαλεί απορίες, τουλάχιστον, στον προοδευτικό κόσμο, σημείωναν στελέχη της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Σε δεύτερο χρόνο, λίγο μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γνωστοποιούσε δύο μείζονες πρωτοβουλίες: η πρώτη, να θέσει το ζήτημα του Παλαιστινιακού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η δεύτερη, να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προσκληθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Για το τελευταίο ζήτησε και εκείνος με τη σειρά του τη συνδρομή των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Τέσσερα σημεία

Ξεκινώντας από την επιστολή Κουτσούμπα, «τα αισθήματα του λαού και της νεολαίας είναι αισθήματα αλληλεγγύης προς το δράμα του λαού της Παλαιστίνης, σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η άρνηση των ισραηλινών δυνάμεων να επιτρέψουν ακόμη και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας φέρνει τον παλαιστινιακό λαό αντιμέτωπο με την απειλή του λιμού. Ηδη ο ΟΗΕ ως επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιεί ότι στη Γάζα τις επόμενες ώρες κινδυνεύουν με θάνατο 14.000 μωρά, λόγω υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων», επισημαίνει.

Και, στο πολιτικό διά ταύτα, ο γ.γ. της Κ.Ε. σημειώνει εμφατικά ότι «το ΚΚΕ, μπροστά στην κρίσιμη αυτή κατάσταση που εξελίσσεται στη Γάζα και παρά τις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, απευθύνεται στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, ώστε να διαμορφωθεί κείμενο προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αυτή -και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- να αναλάβει πρωτοβουλίες στα εξής ζητήματα:

● Να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα.

● Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους Παλαιστινίους.

● Να καταδικάσει η ελληνική κυβέρνηση τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

● Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Είπαν «ναι»

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Σ. Φάμελλου στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ και, όπως αναφέρεται στη σχετική απαντητική επιστολή, «την ώρα που δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και τοποθετούνται ξεκάθαρα, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει στις Ελληνίδες, στους Ελληνες και στην ιστορία της χώρας μας». Ενώ θυμίζει ότι τόσο ο ίδιος (ο Σ. Φάμελλος), όσο και οι βουλευτές του κόμματος, με την από 20 Μαΐου ερώτησή τους, ρωτούν την κυβέρνηση αν «θα προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, υλοποιώντας την ομόφωνη έγκριση της Βουλής το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα».

Αλέξης Χαρίτσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/Toklik/EUROKINISSI

Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Χαρίτσης, με διπλή παρέμβασή του, τόσο από το βήμα του Κοινοβουλίου, όσο και μέσω πηγών της Πατησίων, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη εκ μέρους του Δημήτρη Κουτσούμπα, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει την απουσία του ΚΚΕ από το προχθεσινό κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας για συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στο διά ταύτα, ωστόσο, η Νέα Αριστερά αποδέχεται την πρόσκληση. Ζήτησε, πάντως, να γίνει πιο συγκεκριμένη και μαχητική η πρόταση του Περισσού, με την προσθήκη των εξής αιτημάτων: Επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. Αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. - Ισραήλ. Διακοπή κάθε μορφής στρατιωτικής συνεργασίας.

Θετική, τέλος, και η Πλεύση Ελευθερίας, αφού πρώτο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου συναίνεσε στην πρόταση Κουτσούμπα, έλεγαν πηγές του κόμματος.

Πρεσάρει Τασούλα

Η χθεσινή, πάντως, ημέρα είχε και άλλες ειδήσεις: Την ερχόμενη Τρίτη, ο Σ. Φάμελλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά του. Στο έγγραφο που απηύθυνε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του ζητούσε συνάντηση, δεδομένου ότι «ως ανώτατη πολιτειακή αρχή εκπροσωπείτε διεθνώς τη χώρα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση αποσκοπεί στην ενημέρωση του Κ. Τασούλα για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τις εξελίξεις στη Γάζα και το αίτημα για άμεση παύση των εχθροπραξιών, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δίκαιη ειρηνευτική επίλυση του Παλαιστινιακού.

Σε μια δεύτερη, ταυτόχρονη κίνησή του, ο Σ. Φάμελλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να προσκληθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς, προκειμένου να απευθύνει ομιλία προς την εθνική αντιπροσωπεία, μεταφέροντας έτσι από πρώτο χέρι την εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην επιστολή του προς τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ, πρόκειται για γενοκτονία. Επιπλέον, προσθέτει, για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα αντιδρά ενιαία, ζητώντας εκεχειρία και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «επιδεικνύει μια πρωτοφανή σιωπή, η οποία στιγματίζει όλο τον ελληνικό λαό, ο οποίος παραδοσιακά διατηρεί στενή σχέση αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη», αναφέρει.

Οπως εξάλλου υπενθυμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Μαχμούντ Αμπάς είχε μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, την ίδια ημέρα που η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας είχε εγκρίνει ομόφωνα την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα. «Σήμερα λοιπόν, που ο παλαιστινιακός λαός βιώνει μια άνευ προηγουμένου τραγωδία, η Ελλάδα καλείται να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της και να τερματίσει αυτήν τη στάση ένοχης σιωπής στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σε μια προσπάθεια, τέλος, να ενισχύσει το αίτημά του, με επιστολή του προς τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας καλεί να στηρίξουν την πρόταση, αλλά έως χθες βράδυ δεν είχαν υπάρξει απαντήσεις.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

568 ρυθμίσεις οφειλών προς τον ΕΦΚΑ χάνονται κάθε μέρα - Νέα ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους ζητά η αγορά

207.273 ρυθμίσεις σε ένα έτος, 568 ρυθμίσεις την ημέρα ή 24 ρυθμίσεις την ώρα - …