Ρήγμα για τα μάτια του… Μητσοτάκη στην Αριστερά

Με μια αποκάλυψη συνόδευσε τη συνέντευξή του («Action24») το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με επιστολή της στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 προειδοποιούσε για το έλλειμμα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, απόρροια της τραγικής υποστελέχωσης. Στον πυρήνα της αποκάλυψης, όμως, είναι το γεγονός ότι πρώτο στη λίστα αποδεκτών της επιστολής είναι το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι υπογράφοντες την επιστολή, πρόεδρος της ΠΟΣ Παναγιώτης Παρασκευόπουλος και γενικός γραμματέας Ιωάννης Ντίτσας, εμπλέκουν το μέγαρο Μαξίμου για τον πρόσθετο λόγο ότι στη μία και μοναδική συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Μεταφορών-Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, εκείνος τους απάντησε, όπως σημειώνουν, ότι «ο ΟΣΕ δεν χρειάζεται προσωπικό αλλά σωστή κατανομή του υπάρχοντος».

Και, στο διά ταύτα, «αντιλαμβάνεται πλέον και ο πιο αδαής ότι ο ΟΣΕ λειτουργεί πάνω σε μια κόκκινη γραμμή. […] Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η μη αντιμετώπιση της κατάστασης εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και για την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, κάνουμε έκκληση προς όλους σας, ζητώντας να αντιληφθείτε την κρισιμότητα τηςκατάστασης», κατέληγαν.

Η καταγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. –προφανώς κάποιος βουλευτής του έπεσε πάνω στην επίμαχη επιστολή, διαβάζοντας την κατατεθειμένη στη Βουλή ογκωδέστατη δικογραφία– δεν ήρθε τυχαία.

Η κοινοποίηση της επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στο γραφείο του πρωθυπουργού

Τι προηγήθηκε

Στην προηγηθείσα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου είχε αποφασιστεί ότι δεν θα κλείσουν τα μάτια σε στοιχεία όποιον και αν αφορούν, «όσο ψηλά και αν είναι». Υπενθυμίζεται ότι αυτή η, βήμα βήμα, αλλαγή στάσης της Κουμουνδούρου έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εγκαίρως καταγραφεί από την εφημερίδα μας. («Δεύτερες σκέψεις στην Κουμουνδούρου για να μπει στο κάδρο των ευθυνών και ο πρωθυπουργός. Ηταν ενήμερος για τον ΟΣΕ από τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού», έγραφε η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της Τρίτης).

Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έλεγε στην προχθεσινή συνέντευξή του: «Δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να το κρύψει (σ.σ. το έγγραφο); Δικαιούνται άλλα κόμματα να το κρύψουν και να μην μπει στην προανακριτική; Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη ότι το μπάζωμα έγινε “με καλό σκοπό”. Προέκυψε όμως από τα πορίσματα ότι υπήρξε αλλοίωση και καταστροφή στοιχείων με το μπάζωμα που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων. Εγινε τελικά για καλό σκοπό ή όχι η αλλοίωση του πεδίου; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην προανακριτική. Και προφανώς πρέπει να τεθούν ερωτήματα και για τον κ. πρωθυπουργό».

Σχετική τοποθέτηση για τις ευθύνες του πρωθυπουργού κάνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας (σελ. 6) ενώ και η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη (στο «Open») σημείωνε: «Πρέπει να απαντήσει λοιπόν όποιος είχε ενημερωθεί για την ασφάλεια των τρένων, ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι δεν είναι ασφαλείς οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι. Υπάρχουν κατηγορίες κακουργήματος που προσάπτονται σε πρόσωπα για το πώς ενήργησαν αφού αποδεδειγμένα είχαν ενημερωθεί και δεν έδρασαν αναλόγως. Η προανακριτική θέτει τα ερωτήματα. Δεν δικάζει».

Σύννεφα…

Καθώς όμως στον ΣΥΡΙΖΑ λείπουν τέσσερις βουλευτές προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δική του πρόταση για την προανακριτική, στις συζητήσεις που είχαν με τη Νέα Αριστερά, αίφνης άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα. Η Κουμουνδούρου ήθελε να μπει ο πρωθυπουργός στο κάδρο, η Πατησίων όχι.

Συνομιλήσαμε και με τις δύο πλευρές: «Εμείς δεν θέλουμε να βγάλουμε απέξω τον πρωθυπουργό για πολιτικούς λόγους», σημείωνε πηγή της Κουμουνδούρου και συμπλήρωνε: «Εμείς δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στις έρευνες». Και από την άλλη, «όχι παραπομπή άνευ στοιχείων μόνο για πολιτικούς λόγους». Αν τελικώς η Κουμουνδούρου καταφέρει να βρει τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές που να συνυπογράφουν την πρότασή της, τότε θα προχωρήσει… Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πάντως ότι είναι σημαντικότερο η πρότασή τους να απηχεί τις αρχές που έβαλαν στο θέμα, παρά να γίνει μια… κουτσουρεμένη πρόταση. Τον τελικό λόγο θα έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα.

Στη Νέα Αριστερά δεν τα βλέπουν έτσι τα πράγματα: «Δεν μας έδωσαν καν γραπτή πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε πηγή, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι σε μια προανακριτική πρέπει να υπάρχει αντιστοίχιση ονόματος και αδικήματος -και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, δεν είπε ποιο αδίκημα βλέπει για τον πρωθυπουργό… «Δεν αρκεί να λες “βάζω ερωτήματα”, όπως έκανε ο Σ. Φάμελλος. Εδώ δεν μιλάμε απλώς για απόδοση πολιτικών ευθυνών».

Και, διευρύνοντας την κριτική του, το ίδιο στέλεχος της Νέας Αριστεράς εκτίμησε πως «ενώ υπάρχει ισχυρότατη νομική βάση για τον Κ. Καραμανλή, ο Σ. Φάμελλος σέρνεται σε μια πολιτική γραμμή-δώρο στην κυβέρνηση. Πάει να εντάξει τον Κ. Μητσοτάκη στο κάδρο, τραβώντας από τα μαλλιά διάφορα θέματα. Αν καταψηφιστεί, σημειωτέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθει κανείς».

Το χούι

Η συνέχεια δόθηκε από διαρροή της Νέας Αριστεράς, η φρασεολογία της οποίας μάλλον όξυνε την κατάσταση: «Φαίνεται ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι των διαρροών, των διαστρεβλώσεων και των βυζαντινισμών». Αντίδραση από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε.

Η ίδια πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε να πει κάτι και για το κεφάλαιο των συνεργασιών ωστόσο: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι υπέρ της συνεργασίας -κι αυτό δεν το βλέπουμε στην άλλη πλευρά. Δεν ψήφισαν τη Λούκα Κατσέλη (σ.σ. στην τελευταία προεδρική εκλογή) για λόγους… αντισυστημισμού και τώρα παίρνουν θέση κατά της παραπομπής του Κυριάκου Μητσοτάκη!».

Σχέσεις, συνεπώς, υπό το… μηδέν.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι κομβικοί αριθμοί 180 και 150 της συνταγματικής αναθεώρησης

Η σκληρή σύγκρουση με επίκεντρο τα Τέμπη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για συγκλίσεις και …