Την κατάργηση της μονιμότητας υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται θα φέρουν, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (από το κράτος στους ιδιώτες επενδυτές) θα επιφέρει αυτόματη κατάργηση της μονιμότητας. Το μέσο θα είναι ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σήμερα, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ ή τον ΟΣΕ ή τη ΔΕΗ συνδέεται με καθεστώς μονιμότητας καθώς η σύμβασή του λήγει σε ορισμένο χρόνο που είναι όταν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθεί. Μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου σημαίνει ότι παύει να έχει τη μονιμότητα.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, άλλες αλλαγές που δρομολογούνται είναι:
- μικτό σύστημα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
- "ψαλίδι" στις αμοιβές με νομοθετική κατοχύρωση των επιχειρήσεων να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις μέρες ανά εβδομάδα
- επανεξέταση του 13ου και του 14ου μισθού στη βάση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής καταβολής τους
- ανατροπές στο καθεστώς των απολύσεων, των υπερωριών και στα συνδικαλιστικά προνόμια φέρνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο.