Βήμα-βήμα "ξηλώνεται" το Ασφαλιστικό το οποίο θέσπισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο και στη θέση του "ράβεται" σταδιακά ένα άλλο. Το νέο μικρότερο "κουστούμι" θα πρέπει να το φορέσουν και πάλι οι επαγγελματίες πληρώνοντας περισσότερες εισφορές, αλλά και οι απόμαχοι της δουλειάς που έχουν "υψηλές" κύριες συντάξεις.
Και αυτό γιατί η ύφεση, στην οποία οδηγεί η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, προκαλεί ακόμα περισσότερες "τρύπες" στα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με εκείνες που υπάρχουν, ετοιμάζοντας το έδαφος για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.
Πιο συγκεκριμένα :
- Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση, ήδη προβλέπει κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και σε επιστημονικούς τομείς.
- Λίγο πριν έλθει το πολυνομοσχέδιο χθες στη Βουλή, το ΔΝΤ με έκθεσή του για την Ελλάδα, ζητούσε περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες θα έφερναν το πάνω-κάτω στο τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
- Μια δυο μέρες πριν τη "βόμβα" του ΔΝΤ που στόχο είχε τις σημερινές συντάξεις, το ΙΚΑ και ΟΑΕΕ "δήλωναν" (προς έμμεση επιβεβαίωση του ΔΝΤ) πως δεν μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου χωρίς έκτακτες ενισχύσεις.
- Στο μεταξύ, οι περικοπές που έχουν ήδη ξεκινήσει στις επικουρικές συντάξεις δεν αποδίδουν όσα προβλέπει το Μνημόνιο, δεδομένου ότι οι αναδρομικές κρατήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο αντί του Οκτωβρίου.
Πιο αναλυτικά :
1. Καταργούνται εκπτώσεις στις εισφορές τουριστικών επιχειρηματιών-νέων επιστημόνων
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, "καίει" ακόμα περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεδομένου ότι καταργεί δύο σημαντικές εξαιρέσεις τις οποίες προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τέσσερις μόλις μήνες πριν. Και αυτό γιατί οι εξαιρέσεις αυτές δεν επιτρέπουν το κλείσιμο των "τρυπών" στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ, την ίδια στιγμή που οι θεσμοί δεν φαίνεται να προκρίνουν πάγωμα οφειλών ή κάποια άλλη ρύθμιση η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τα έσοδα του εν λόγω ταμείου.
Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι:
- Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων -που δεν είναι ταυτόχρονα αγρότες- σε περιοχές κάτω των 2.000 ευρώ απεντάσσονται από τον ΟΓΑ και μεταβαίνουν στον ΟΑΕΕ. Έτσι από 1/1/2017 θα καταβάλλουν, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους για τον κλάδο σύνταξης και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ. Με το προηγούμενο "καθεστώς", οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θα μετέβαιναν σταδιακά στον συντελεστή 20% το 2022 (το 2017-18 θα κατέβαλαν το 14% κ.λπ.) και στον συντελεστή 6,9% το 2019.
- Οι νέοι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, αλλά και όλοι οι απόφοιτοι ΑΕΙ που είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο επιμελητήριο) με ασφαλιστικό βίο έως 5 χρόνια θα καταβάλλουν το 6,9% του εισοδήματος υπέρ του ΕΟΠΥΥ από 1/1/2017 και όχι από 1/1/2017. Έτσι καταργείται η σταδιακή μετάβαση στο 6,9% την περίοδο 2017-18 που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.
2. Το ΔΝΤ ζητά περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις
Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση κατέθεσε διατάξεις που αναθεωρούν άλλες διατάξεις του Ασφαλιστικού που ψήφισε μόλις τον περασμένο Μάιο, το ΔΝΤ ζήτησε ουσιαστικά τη συνολική αναθεώρηση του νόμου αυτού προκειμένου να κλείσουν οι "τρύπες" των ταμείων κύριας ασφάλισης αλλά και να χρηματοδοτούν κοινωνικά προγράμματα.
Με έκθεσή του που δημοσίευσε χθες το Ταμείο προτείνει "παραπέρα μείωση των τρεχουσών συντάξεων", η οποία μπορεί να γίνει με το "ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων" (ιδίως των "υψηλών" συντάξεων) και με την "εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές", έτσι ώστε το δημόσιο να παράσχει "επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες".
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση την οποία έκαναν κύκλοι του υπ. Εργασίας, πως το ΔΝΤ ζητά δύο πράγματα :
- Να μειωθούν και σε ονομαστικό επίπεδο οι "υψηλές" συντάξεις, δηλαδή να μην ισχύσει το πάγωμα όλων των συντάξεων -μαζί και των "υψηλών"- που ισχύει μέχρι και το 2019 (βάσει όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), αλλά και το πάγωμα που ισχύει και μετά το 2019 για όσες συντάξεις -μετά τον επανυπολογισμό τους (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017) βρεθούν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το σημερινό, αλλά θα μείνουν στην ίδια κλίμακα χάρη στη διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς".
- Να μεταφερθεί η εξοικονόμηση από την περικοπή των "υψηλών" συντάξεων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017, δεδομένου ότι και το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει ότι το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) που απαιτείται γι' αυτό πρέπει να προέλθει και από "τόσο εκείνα που δίδονται σε χρήμα όσο εκείνα που δίδονται σε είδος, οι φοροελαφρύνσεις, η κοινωνική ασφάλιση και άλλα κοινωνικά επιδόματα που δίδονται από τη γενική κυβέρνηση".
3. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δεν έχουν διασφαλίσει τις συντάξεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Μία μέρα πριν τη "βόμβα" του ΔΝΤ για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, τα δύο βασικότερα ταμεία κύριας ασφάλισης, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, "δήλωναν" ότι δεν έχουν τις αναγκαίες πιστώσεις για να καταβάλουν συντάξεις σε 1,6 εκατομμύρια απομάχους της δουλειάς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
- Το ΔΣ του ΟΑΕΕ ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη αίτημα για χορήγηση 150 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά" των ταμείων (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) προκειμένου να κλείσει αντίστοιχη "τρύπα" στον προϋπολογισμό του για την καταβολή συντάξεων. Χθες ο ίδιος ο διοικητής του ταμείου των μικρομεσαίων, κ. Δημήτρης Τσακίρης, επισήμαινε πως "σχεδιάζεται" η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την καταβολή των συντάξεων του τελευταίου διμήνου του 2016.
- Την περασμένη Πέμπτη, το ΔΣ του ΙΚΑ δεν ενέκρινε αντίστοιχο αίτημα για στήριξη με 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ . Έτσι θα πρέπει να βρει λύση για να κλείσει την "τρύπα" αυτή, μέσω δανεισμού από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΟΠΑΔ, ΤΑΔΚΥ), παρακρατήσεων των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ ή απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4. "Ασθμαίνουν" οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
Ενώ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις συντάξεις, το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι αναδρομικές μειώσεις σε 250.000 επικουρικές συντάξεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα τον Νοέμβριο και όχι τον Οκτώβριο, όπως τελευταία προβλεπόταν.
Και αυτό γιατί η διάταξη την οποία θέλει να καταθέσει το υπ. Εργασίας για την επιβολή πλαφόν 50 ευρώ στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις δεν είναι ακόμα έτοιμη και έτσι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος αυτή να ενσωματωθεί στις καταβολές συντάξεων στις 4 Οκτωβρίου.
Έτσι για 6η συνεχόμενη φορά αλλάζει πλάνο η εφαρμογή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου να ισχύσουν από 1/6/2016, αυξάνοντας την "τρύπα" στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ που πρέπει μεταξύ β' εξαμήνου του 2016-α' εξαμήνου του 2017 να εξοικονομήσει 375 εκατ. ευρώ από τις περικοπές συντάξεων.